İfade ÖzgürlüğüManşet

Cezaevi, akademisyen Cihan Erdal’a ‘sakıncalı soru’ sansürü uyguladı

0

Ankara Sincan F2 No’lu Cezaevi idaresi, sekiz aydır tutuklu yargılanan LGBTİ+ aktivisti ve akademisyen Cihan Erdal’a gönderilen söyleşi sorularını “sakıncalı” bularak kendisine vermedi.

Dara Demiralp, bianet’te yayımlamak amacıyla akademisyen Cihan Erdal ile yapacağı söyleşinin sorularını 31 Mart 2021 Çarşamba günü Acele Posta Servisi (APS) yoluyla göndermişti.

Bir süre sonra PTT Gönderi Takip sisteminden yaptığı sorgulamada, mektubun 2 Nisan Cuma günü cezaevi yetkilileri tarafından teslim alındığını gören Demiralp, aradan iki hafta geçip bir yanıt alamayınca Erdal’ın ailesini aradı.

Sorular ‘sakıncalı’ bulundu

Ancak ailesi mektubun henüz Erdal’a ulaşmadığını söyleyince Demiralp, Sincan F2 No’lu Cezaevi idaresine telefon açarak mektubun akibetini öğrenmek istedi.

bianet’ten Ferid Demirel’in haberine göre Cezaevi Mektup Komisyon yetkilisi, “Sizin gönderdiğiniz mektupta ‘sakıncalı’ sorular görüldü. ‘Sakıncalı’ görüldüğü için de mektup şahsa teslim edilmedi” dedi.

LGBTİQ+ sorusu olabilir

Dara Demiralp mektubun giriş kısmının Erdal’a veridlidğini ancak söyleşi sorularının olduğu kısmın çıkarıldığını ve kendisine başka bilgi verilmediğini belirtti. Demiralp mektubun verilmemesinin nedeninin LGBTİQ+ hareketiyle ilgili şu soru olabileceğini söyledi:

’Öteki’ olarak gördüğü herkesi ve her kesimi hedef haline getiren iktidar, son zamanlarda yaratmış olduğu nefret söylemiyle bu sefer LGBTİQ+ hareketini hedef almış durumda. Farklı kimliklerinin yanında LGBTİQ+ bir mahpus olarak bu süreci nasıl yorumluyorsun?”

Neler yaşandı?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla başlatılan Kobani olaylarına ilişkin yedi ilde gerçekleştirilen operasyon kapsamında HDP’li isimlerle birlikte akademisyenler; Cihan Erdal, Prof. Dr. Beyza Üstün ve Can Memiş de 25 Eylül Cuma günü gözaltına alındı.

Kanada’da doktora öğrencisi olan Erdal, tez araştırması kapsamında İstanbul’daydı. Erdal, 2 Ekim Cuma günü tutuklandı. Erdal, sekiz aydır hukuksuz bir şekilde Ankara’daki Sincan Cezaevi‘nde tutuluyor.

Kobanê Davası’nın ilk duruşması avukatlar alınmadan 26 Nisan’da “görüldü“. Cihan sekiz ay sonra ilk defa 18 Mayıs’ta ilk defa hakim karşısına çıkacak.

You may also like

Comments

Comments are closed.