Akbelen DirenişiEmekİfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternetTürkiyeYeşil Havadis

Musa Anter Gazetecilik Ödülleri sahiplerine verildi: Yeşil Gazete’ye iki ödül

0
Fotoğraf: Cansu Acar

Gazeteci Musa Anter ve görevi başında yaşamını yitiren basın çalışanları anısına bu yıl 30’uncusu düzenlenen Musa Anter Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri, 22 Eylül’de İstanbul Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde yapılan törende sahiplerine verildi.

Törene çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Faruk Bildirici, Ali Duran Topuz, Banu Güven, Candan Yıldız, Nezahat Doğan, Mehmet Ali Çelebi’den oluşan Türkçe Haber Jürisi; birincilik ödülünü “Rojhilat ve İran’dayım: Yeni bir İran umudu” haberi ile Mezopotamya Ajansı’nın tutuklu editörü Abdurrahman Gök’e verdi.

“Hemen hepsi iyi 32 haber arasından birkaç tanesini seçmek zorunda kaldıklarını” belirten jüri üyeleri, Gök’ün haberi için şu değerlendirmeyi yaptı:

“Kadınların, gençlerin öne çıktığı, Fars, Kürt, Beluç, Arap halklarının ayaklanmaya katıldığı İran’daki başkaldırı birçok ülkede halkları etkiliyordu. Mahsa Jina Emini’nin saçları gözüktüğü için gözaltında katledilmesi sonrası başlayan ayaklanmada gözler İran’daydı. Abdurrahman Gök’ün yazı-dizisi, küresel kamuoyunun yakın ilgisini çeken İran’daki ayaklanmanın nitel ve nicel yönlerini, siyasal ve toplumsal krizin boyutlarını, özelliklerini anlayabilmek için dört dörtlük bir gazetecilik çalışmasıydı. Gerilimli bir ortamda İran’a gitmek bile bir cesaret işiyken, ciddi bir tehlike altında uzun süre ve çok sayıda kişiyle görüşerek olan biteni anlama konusunda neredeyse eksiksiz, fark yaratan bir iş çıkarmış olması Abdurrahman Gök’ü ödül konusunda öne çıkardı.”

Jüri Özel Ödülleri

Yeşil Gazete’den Dilan Pamuk “Yatağan’da suç üstü: Şirket, maden için verilen yargı kararını görmezden geliyor” haberiyle Juri Özel Ödülü aldı.

Fotoğraf: Cansu Acar

Pamuk Yatağan‘daki kömür madeninde açılan kaçak yer altı madenciliği tünellerinin, mahkeme tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen faaliyetine devam ettiğini belgelemişti. Pamuk’un Yatağan’daki usulsüzlüğü konu olan haberi aynı zamanda soru önergesi olarak TBMM’ye sunulmuştu.

Pamuk, ödülünü teslim alırken şunları söyledi:

“Biz ne zaman ki ekolojik yıkımı, maden şirketlerinin, enerji şirketlerinin yaptığı yıkımları ortaya çıkaran haberler yapsak ne yazık ki davalarla karşılaşıyoruz, tekziplerle karşılaşıyoruz, tehditlerle karşılaşıyoruz. Bu nedenle özgür basının susturulmaya çalışıldığını çok net görebiliyoruz. Ve bunun da nedeni aslında çok açık: Bu şirketler iktidar tarafından korunan şirketler.

Bu yüzden ödülümü iklim krizinin karşısında, ekokırımın karşısında kararlılıkla ve ilham verici bir şekilde mücadelelerini sürdüren İkizköylülere ve Akbelen direnişçilerine adıyorum.”

Siirt‘te jandarma ve korucularla yapılan orman kıyımı sırasında sahaya giden Yeşil Gazete’den Metin Yoksu, “Şırnak’tan sonra Siirt: Jandrama’nın talebiyle altı ayda en az 60 kilometrekarelik ormanlık alan yok edildi” haberiyle Juri Özel Ödülü’ne layık görüldü.

Fotoğraf: Cansu Acar

Yoksu, Siirt‘in Eruh İlçesi’ne bağlı Bilgili, Akmeşe, Çizmeli, Tosuntarla köyleri mevkiinde jandarma ve kaymakamlığın talebi ile yaklaşık en az 60 kilometrekarelik orman alanının altı ayda kesilerek yok edildiğini belgelemişti. Yoksu’nun haberiyle ilgili soru önergesi verilmişti.

Yoksu, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Kürt coğrafyasında sistematik ekokırım, tarihi yağma, talan başta olmak üzere farklı biçimlerde devam ediyor. Hasankeyf‘in sular altında bırakılması, orman yangınları ve son dönemde özel kararlarla toplu ağaç kıyımları yapılıyor. Öğrencisi olduğumuz Apê Musa‘nın izinde coğrafyamda yaşayanan kıyımları bütün açıklığıyla ortaya koymaya çalışıyorum. Yıllardır bu coğrafyada yaşanan ekokırımları, hak ihlallerini ve tüm barbarlığı herşeye rağmen haberleştirmeye çalışıyorum. Son üç yıldır da birçok haber mecrasının yanı sıra Yeşil Gazete’de ekokırımları ve doğanın, tarihin talan edilmesini Apê Musa’nın izinde bir gazeteci olarak yazıyor ve belgelemeye çalışıyorum.

Tüm bunları belgelerken kimi zaman cesaretimiz kırılıyor. Kimi zaman tek başınıza mücadele etmek zorunda kalıyorsunuz. Tüm umutsuzlukların içinde benim için manevi değeri çok yüksek olan Apê Musa’nın ardıllarından bir ödül almak cesaretimi daha da artırıyor ve bu meslekte devam etmek için bana cesaret oluyor. Ben bu mesleğin hamalıyım ve bu hamallığı da yapmaya devam edeceğim. Yeşil Gazete’ye ve dayanışmada bulunan herkese teşekkür teşekkür ederim. Ödülümü su altında bırakılarak, kesilen ormanlar ile katledilen Mezopotamya‘yadaki börtüye böceğe adıyorum.”

Jüri Özel Ödülü’nü alan bir diğer isim ise BirGün gazetesinden İsmail Arı oldu. Çoklu maaş, çadır satmak, bağışlanan eşyaları satmak gibi tartışma yaratan olaylarla gündeme gelen Kızılay’ın maden suyunda yoğun arsenik çıktığını “Halkı zehirlemişler” başlığıyla haberleştiren Arı, Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.

Gurbetelli Ersöz Kadın Haberciliği Ödülü

Ceren Sözeri, Bircan Değirmenci, Arjin Dilek Öncel ve Safiye Alağaş’ın yer aldığı Gurbetelli Ersöz Kadın Haberciliği Jürisi, İran’da Mahsa Jina Amini’nin katledilmesinin ardından babası Amjad Amini ile röportaj yapan kadın gazeteci Nazila Maroufian’i birincilik ödülüne layık gördü.

Maroufian, İran hükümetinin Jina Amini’nin kalp krizi sonucu öldüğü iddiasını yalanlayan ve gerçeği kamuoyuna ulaştıran gazetecilerden biri olmuştu.

Fotoğraf: Cansu Acar

Kürtçe Haber Ödülü

Suna Tunç, Hatice Kamer, Rizoyê Xerzî, Remezan Ölçen, Leyla Ayaz’ın yer aldığı Kürtçe Haber Jürisi, birincilik ödülünü “Fermandarê rêxistina Ahrar’uş Şarkkiyeyê ji Zanîngeha Artûklûyê derçûye” başlıklı haberiyle Bianet’ten Ferid Demirel’e verdi.

Fotoğraf Ödülü

Ramazan Öztürk, Özcan Yaman, Murat Baykara, Beritan Canözer, Çetin Altun’un yer aldığı Fotoğraf Jürisi, Gazete Duvar Diyarbakır muhabiri Ardıl Batmaz’ı “Devletin Eli” başlıklı fotoğrafıyla birincilik ödülüne layık gördü.

Batmaz, ödülünü tutuklu gazeteci Abdurrahman Gök’e ve tutuklu tüm özgür basın çalışanlarına adadığını bildirdi.

Fotoğraf jürisi ayrıca, Sedat Suna ile Efekan Akyüz’e de Jüri Özel Ödülü verilmesine karar verdi.

Karikatür Ödülü

Murat İpek, Musa Keklik, Aşkın Ayrancıoğlu’nun yer aldığı Karikatür Jürisi, Erhan Yaşar Babalık’ı karikatür dalında birinciliğe layık buldu.

Jüri ayrıca, Muammer Kotbaş’a Jüri Özel Ödülü vermeyi kararlaştırdı.

Onur Ödülü MEBYA-DER’e

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), devlet tarafından katledilenlere ilişkin faaliyetleri dolayısıyla Onur Ödülü’ne layık görüldü.

Musa Anter Ödülleri’nin sahipleri belli oldu: Yeşil Gazete’nin iki muhabirine ödül!

You may also like

Comments

Comments are closed.