ManşetDünyaEkoloji

Çevrecilerden Polonya’ya sınıra duvar inşaatını durdurun çağrısı: Ormanları tehdit ediyor

0

Polonya, göçmenlerin yasa dışı yollarla Avrupa Birliği (AB) ülkelerine geçmesini engellemek amacıyla doğu sınırına bir duvar inşa etmeye başladı. Duvar, UNESCO Dünya Mirası listesindeki geniş ve antik Białowieża Ormanı’nı da bölecek.

UNESCO ve çevre örgütleri, Polonya’nın Belarus sınırında yer alan Avrupa bizonu, vaşak ve diğer nesli tükenmekte olan türlere ev sahipliği yapan Bialowieza ormanından geçen duvar inşasını doğal hayata zarar vermeyeceğini kanıtlayana kadar ertelemesi gerektiği çağrısında bulundu.

Polonya, Orta Doğu, Afganistan ve Afrika’dan yaklaşık 40 bin kişinin Belarus’tan yasadışı bir şekilde sınırı aşmaya çalışmasının ardından göçmenleri durdurmak için geçen yıl 186 km (115 mil) uzayacak metal bariyer inşa edeceğini açıklamıştı.

Betondan ve üzeri jiletli tel ile kapatılmış 5 metre yüksekliğinde metal bir bariyer olacağını belirtilen duvarın inşaatına bu hafta ormanın kuzeyindeki sınır boyunca başlandı.

Çevreciler, 1,6 milyar zlotiye (392 milyon $) mal olduğu tahmin edilen duvarın, başta vaşak olmak üzere vahşi yaşam popülasyonlarını ayırarak zarar vereceğini söylüyor.

Reuters‘ın aktardığına göre, UNESCO’nun Dünya Mirası Merkezi‘ndeki Doğal Miras Birimi Başkanı Guy Debonnet, Polonya’nın duvarın korunan alan üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacağını göstermesi gerektiğini belirtiyor: “Polonya, gerekli güvenceleri almadan ve doğal miras için danışma organımız bunun olağanüstü evrensel değeri etkilemeden yapılabileceğine ikna olmadan ilerlememelidir.”

‘Şeffaf değil, hükümetin gözetime izin vermiyor’

Avrupa Komisyonu da Perşembe günü çevresel etkisinin incelenmesi için çağrıda bulundu.

Komisyon Sözcüsü Adalbert Jahnz, “Projenin zorunlu nedenlerle yürütülmesi gerekiyorsa, yetkililerin öncelikle başka uygun alternatiflerin olmadığını kanıtlamaları ve telafi edici uygun önlemleri almaları gerekiyor” diyor.

Polonya’nın İklim ve Çevre Bakanlığı, çevrecilerin endişelerine yanıt vererek, sınır duvarındaki inşaatın çevresel etki değerlendirmesi gerektirmediğini ve 20’den fazla hayvan geçidi inşa edileceğini söyledi.

Bakanlığın bu açıklaması duvarı eleştirenlere güven vermedi.

Bialowieza yakınlarında yaşayan bir gazeteci ve çevreci olan Adam Wajrak, “Bu şeffaf bir süreç değil. Çevresel etki değerlendirmesine tabi değil. Hükümetin gözetime izin vermediği bir süreç” diyor.

Polonya ve AB, göçten Beyaz Rusya’yı suçluyor

Polonya’nın milliyetçi hükümeti ile Avrupa Birliği arasında 2016-2018’de Varşova‘nın ormanda ağaç kesmeyi hızlandırdığı için kriz yaşanmış ve Avrupa Adalet Divanı‘nın Nisan 2018’de Polonya’nın çevre yasalarını çiğnediğine karar vermesinin ardından büyük ölçekli ağaç kesimi durdurulmuştu.

Polonya’nın geçen yıl sınıra geçici dikenli tel inşa etmesinin ardından Belarus’tan Polonya’ya girmek isteyen göçmenlerin sayısı yavaşladı.

Polonya ve AB, Beyaz Rusya‘yı, insan hakları ihlalleri iddiasıyla Minsk’e uygulanan Batı yaptırımlarına misilleme olarak göçmenleri sınırı geçmeye teşvik etmekle suçluyor. Beyaz Rusya suçlamayı reddediyor.

Polonya, geçen Ağustos ayında acil bir çözüm olarak sınır boyunca dikenli tel çit inşa etti ve bu hafta kalıcı bir inşaat için çalışmaya başlıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.