İnsan HaklarıManşet

7 bin göçmen Meksika’dan ABD sınırına doğru yola çıktı

0
Meksika

Meksika‘da Guatemala sınırındaki Tapachula kentinden yola çıkan yaklaşık 7 bin göçmen, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) sınırına doğru ilerliyor. Meksika bayrağı ve “Yoksulluktan kaçış” sloganlı bir pankart taşıyan göçmenler, Bicentennial Park’tan ayrılarak Chiapas sahil otoyoluna doğru kuzeye yürümeye başladı. 

Noel arifesi olan 24 Aralık’ta harekete geçen yaklaşık yedi bin göçmen, Tapachula, Chiapas’tan yola çıkarak ülkenin iç kesimlerine ve ABD sınırına doğru ilerlemek için yeni bir konvoy oluşturdu.

Meksika bayrağı taşıyan ve “yoksulluktan kaçış” sloganı yazılı bir pankartla yola çıkan kişiler, Guatemala sınırındaki bu şehirdeki Bicentenario Parkı‘ndan sabahın erken saatlerinde ayrılarak Chiapas’ın kıyı karayoluna doğru kuzeye yürümeye başladı.

Göçmenler, Ulusal Göçmenlik Enstitüsü ve Meksika Mülteci Yardım Komisyonu’ndan aylardır vize düzenleme işlemlerine yanıt beklediklerini, bu yüzden umutsuzluk içinde yola çıktıklarını belirtti.

Konvoy Guatemala, Honduras, El Salvador, Nikaragua, Brezil, Kolombiya, Peru, Venezuela, Ekvador, Küba, Haiti, Dominik Cumhuriyeti, Pakistan, Bangladeş, Çin, Hindistan ve diğer ülkelerden gelen göçmenlerden oluşuyor. Meksikalı La Jornada’nın haberine göre, konvoyda 14 yaş altı çocuklar, hamile kadınlar, özel ihtiyaçları olan kişiler ve yaşlı yetişkinler de bulunuyor.

Göçmen Kadınlar Anlatıyor: Evim barkım, her şeyim gitti
ABD-Meksika sınırındaki duvar yaban hayatını tehdit ediyor

Aktivistler ve göçmenler öfkeli

Konvoya katılanlar arasında bulunan Dominik Cumhuriyeti‘nden Walne Santobe, üç aydır Meksika Mültecilere Yardım Komisyonu’ndan (COMAR) yanıt beklediğini, ancak aylardır oyalandığını ve kendisine kesin bir tarih verilmediği için karavana katıldığını söyledi.

45 yaşındaki adam, Noel arifesinde yürümek zorunda kaldığı için üzgün olduğunu, onlara daha iyi bir yaşam sunmak amacıyla eşini ve kızını ülkesinde bıraktığını ifade etti, “Yemek için paramız yok, hiçbir şeyimiz yok, hiçbir belgemiz yok. Bize belge veremeyeceklerini söylüyorlar, bu yüzden gitmeyi tercih ediyoruz” diye konuştu.

Dignificación Humana AC‘den Luis García Villagrán, bu konvoya katılmanın göçmenler için son çare olduğunu, temsil ettiği organizasyon aracılığıyla diyalog seçenekleri ve göçmen krizini çözmeye yönelik yasal yollar da arandığını açıkladı.

Meksika

Fotoğraf: REUTERS

Aktivist, Ulusal Göçmenlik Enstitüsü‘nün ve Meksika devletinin Eylül’den bu yana göçmenlere kapıları kapatarak göçmenlik işlemlerinde ilerlemelerini engellediğini, COMAR vizesiyle tanınmış olmalarına karşın kendilerine kart verilmediğini belirtti.

Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador‘a, yemek için kaynakları olmayan, sokaklarda yaşayan, parklarda uyuyan ve işsiz olan bu savunmasız nüfusa yardım etmesi çağrısında bulunan Villagrán, “Meksika devletine, başka çaremiz olmadığı için kıyı karayolunda yürümek ve mümkün olduğunca ilerlemek zorunda olduğumuzu söylüyoruz” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.