Dış Köşe

Çevre hareketleri ve Homo sapiens – Türker Savaş

0

 
 
 

 

Dünya ekosistemi çöküyor. Her yönüyle görüyoruz artık bunu. Gelecek karanlık. Ekosistemin bozulmasına neden olan süreçleri durdurmaya yönelik cesurca girişimler kısmen başarıya ulaşsa da umudum az. Gerçi uzak geçmişte, Dünya tarihinin herhangi bir zamanında, ekosistemin kendisini yenileyebilme yeteneği her zaman olmuştur. Ancak geçmişteki değişimler bu denli hızlı gerçekleşmemiştir. Geçmişteki değişimlere neden olan faktörlerin etkileri bu denli uzun sürmemiştir. Çevrenin bozulmasına neden olan her tür insan faaliyetini çok iyi bilmemize karşın inatla sürdürüyoruz bu faaliyetleri.
 
Neden?
 
Kanımca insanın insana evrilme süreci henüz tamamlanmadığı için. İnsan yeterince insan değil henüz. Homo sapiens diğer canlılarla bağı olan biyolojisinin etkisinden yeterince kurtulamadı. Homa sapiens insan olamadı henüz. Elbette buradaki kastım yemesi, içmesi üremesi değildir. Biyolojisinin bu kısmı diğer canlılardan hiçbir zaman farklı olmayacak. Ancak evrimin ona bahşettiği zihinsel yetilerini insan olma yolunda kullanmıyor Homo sapiens.
 
Homo sapiens bu yetilerini daha fazla “ben” için kullanıyor. Zira kaynak bulduğun sürece, “doyana” kadar “patlayana” kadar kullan diyor hayvansı güdüleri. Zira hayvansı güdüler için uzun soluklu geçmiş yoktur. Zira hayvansı güdüler için gelecek öngörüsü yoktur. Geçmişten ders çıkaramayan ve mevcut verileri gelecek konusunda doğru olarak işleyemeyen Homo sapiens henüz insanlaşmamıştır.
Homo sapiens’in beyinsel yetileri nedeniyle başarabildiği ve biyolojisinden bağımsız zannettiğimiz kültürel birikimi de aslında biyolojisiyle sıkı sıkıya ilintili. Düşünün felsefi, dini ve siyasi akımların etkisindeki kültürlerin birçoğunun Homo sapiens’e yönelik öğretisi insan olmayı desteklemiyor. Bu akımlar öldürün diyor, üreyin diyor, Dünya sizin için var diyor.
 
Geçtiğimiz Salı günü (24/01/2012) Bayramiç’in Muratlar köyünde çevre hareketinin altın madencileri karşısındaki başarısı sonrasında sevindim. Ancak bir o kadar da endişelendim. Çünkü bu “hezimet” insan olamamış Homo sapiens’in hayvansı güdülerini “tahrik” edecektir. Daha da sapacaktır insanlığından Homo sapiens. Çünkü bunu Dünya’nın birçok yerinde gördük. Birçok kez tekrarlandı aynı şeyler. Başladı bile saldırılar; insanlık dışı saldırılar!
 
Umut var mı?
Var!
Nerede?
Söğütalan’da var, Muratlar da var, Derekolu’nda var…
 
İnsanlar başardılar; insanları harekete geçirdiler. İnsanların kendi gelecekleri konusunda söz sahibi olmalarını sağladılar.
 
Kim bu insanlar?
Bu Dünya hepimizin diyenler bunlar; bu Dünya tüm canlıların diyenler. Bu Dünya mevcut haliyle güzel diyenler; bu Dünya paylaştıkça güzelleşir diyenler bu insanlar. Bu insanlar insan. İnsanlar da var bu Dünya’da…
 
Hey, Homo sapiens!
Sen ne zaman insan olacaksın?

 

Türker Savaş – Çanakkale Olay

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.