Doğa

Çernobil’den sonra ağaçlar çürüyemiyor

0

Yeni bir araştırma Çernobil nükleer felaketinin ekosisteme verdiği kalıcı zararı bir kere daha gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, radyoaktif kontaminasyonun en yoğun Çernobil nükleer santralini çevreleyen Kızıl Ağaç ormanındaki ağaçlar çürümüyor.

Çernobil'den sonraki radyasyon oranları

Çernobil’den sonraki radyasyon oranları

Güney Carolina Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden, Fukuşima ve Çernobil araştırmaları yürüten Prof.Dr. Tim Mousseau‘nun yaptığı araştırmaya göre, ekosistemin önemli bir parçası olan ayrışma Kızıl Orman’da artık yaşanmıyor.

Ölmüş ağaçlar çürümeden duruyor

Araştırma için ekip radyasyonlu olmayan bölgelerden çeşitli ağaç yaprağı örnekleri alarak Kızıl Orman’a yerleştirdi. Dokuz ay sonra ormana dönen araştırmacılar yaprakların normal bir alana göre yüzde 40 daha az çürüdüğünü gözlemledi.

chernobyl

Üniversitenin raporunda ‘yapılan araştırma gösteriyor ki yüksek dozda radyasyon daha az çürümeye neden oluyor’ dendi. Bu durumun nedenleri arasında çürümeyi sağlayan söz konusu bakterilerin yokluğu gösteriliyor.

‘Yangın çıkasa radyasyon etrafa dağılır’

Araştırmanın başndaki Mousseau, nükleer felaketten yıllar sonra aynı şekilde kalan Kızıl Orman’la ilgili bir başka endişeden de bahsediyor:  ‘ormanda meydana gelebilecek yangınlar ağaçlarda ve diğer biyokütlelerde bulunan radyoaktif bulaşıklığın duman vasıtasıyla yaşam alanlarına gidebilecek olması endişe verici’

Ayrıca araştırmada nükleer kazadan sonra radyasyonun yayıldığı bölgeler ile diğer bölgeler karşılaştırıldığında, radyasyonlu bölgede kuşların daha küçük beyine sahip olduğu, ağaçların çok daha yavaş geliştiği, örümcek ve sineklerin de çok daha az bulunduğu belirtildi.

(Natureworlds.com/Yeşil Gazete)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.