Doğa MücadelesiManşet

Cennet Koy’dan Cengiz Holding’e: Koyumuzda yağmacı istemiyoruz

0

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gölköy Mahallesi’ndeki Cennet Koyu’nda yer alan 678 bin metrekarelik alana Cengiz Holding tarafından turistik tesis ve rezidans yapılması planlanıyor.

Sendika.org’un aktardığına göre; bölgenin ranta açılmasını istemeyen Bodrumlular ise bugün yaptıkları eylemde Cengiz Holding’e tepki gösterdi.

Öte yandan bugün Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cengiz Holding sahibi Mehmet Cengiz, Cengiz Holding yetkilileri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Muğla Valisi Orhan Tavlı, Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, Muğla Kültür ve Turizm İl Müdürü Zekeriya Bingöl, Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Gülnur Çekmeceli,  Muğla Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürü Ömür Özdil, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Mustafa Tuğrul Şahin, Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu Üyeleri ve soruşturma sırasında ortaya çıkacak diğer sorumlular hakkında Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Yetkililerin “temel milli yararlara karşı faaliyette bulunmak üzere yarar sağlama”, “görevi kötüye kullanma”, “anayasayı ihlal”, “kültür ve tabiat varlıklarını koruma kanununa muhalefet” ve “çevre ve milli parklar kanununa muhalefet” suçlarını işledikleri gerekçeleriyle duyuru yapıldı.

Muğla Çevre Platformu’nun (MUÇEP) çağrısıyla düzenlenen eylemde bir araya gelen yurttaşlar, “Yaşam alanlarımız müştereklerimizdir”, “Cennet koyumuzda yağmacı istemiyoruz” sloganlarını attılar.

Eylemde turizm adı altında yapılan sözde yatırımlarla, çeşitli madencilik faaliyetleriyle ve meydana gelen yangınlarla canlıların yaşam alanlarının gittikçe daraldığı belirtilirken Cennet Koyu’nun canlılar için son sığınaklardan biri olduğu ifade edildi.

‘Cennet Koyu işgal altında’

MUÇEP sözcüsü Umay Karabaş’ın okuduğu basın açıklamasında “Bodrum’un işgal altında, gasp edilmiş, peşkeş çekilmiş kilometrelerce kıyısından bizlere ve doğal yaşamına kalmış ufacık alanlarından birisinde, Cennet Koy’dayız. Bu koya komşu yarımadalardan son doğal, tarihsel, kültürel değerlerini koruyan yarımada olan Gökburun’da özellikle son yirmi yıldır aşina olduğumuz, aşina olmakla kalmayıp karşısında mücadele ettiğimiz bir tavır ve yaklaşım ile yok edilmek üzere. Bunun adı tam olarak ‘üç günlük rant peşinde koşmak, hiç doymamak” denildi.

Açıklamada ayrıca bölgenin biyoçeşitliliğine değinilerek sulak alanın canlılar için hayati önemde olduğu hatırlatıldı:

“Şu an bulunduğumuz koy ve hemen arkamızdaki Gökburun yarımadası, doğal karakterini koruması nedeniyle, az ötedeki Akdeniz Gölü sulak alanının canlıları için de hayati önemde. Örneğin o sulak alanda yıllar içinde gözlem kaydı bulunan altmışın üzerinde kuş türünü buralarda beslenirken, yuva yaparken, yavrularını büyütürken görmek mümkün.”

 ‘Planlar her nedense pek koruma öncelikli yapılmıyor’

Ekolojik dengeler dışında bölgenin Bodrum’un tarihsel ve kültürel mirası açısından da önem arz ettiği ifade edilen eylemde son olarak şunlar söylendi:

“Burada gerek yüzey araştırması gerekse daha derinleşen çalışmalar yapan arkeologlar, örneğin Küdür’den hiçbir farkının olmadığını, aynı hassasiyet ile korunması gerektiğini belirtiyor. Peki biz bunları anlatmak zorunda mıyız? Karar vericiler bunları bilmiyor mu? Elbette biliyor. Ama planlar her nedense pek koruma öncelikli yapılmıyor.”

‘Onlar vekil biz asılız, onlar gidici biz kalıcıyız’

Bugün Gökburun’un sesini duyurmaya uğraşırken yarın Kissebükü Adalıyalı’nın, Torba’dan Yalıçiftlik’e turizm yatırımcıları için satışa çıkarılan 18 milyon metrekarelik orman arazisinin, Ortakent’in feryadı için de uğraşacaklarını ifade eden çevre aktivistleri basın açıklamasında “2015 yılında Çamlıhemşin’deyeşil yol’ projesinin önünde dimdik duran Havva Teyze‘nin sözüyle bitirmek isteriz, ‘biz halkız ve buradayız’. Onlar vekil biz asılız, onlar gidici biz kalıcıyız!” dedi.

Ne olmuştu?

Cengiz İnşaat’ın, daha önce de girişimlerde bulunduğu Bodrum Cennet Koyu’nda otel ve villa inşa etmek için dünyaca ünlü lüks marka Bulgari ile anlaştığı iddia ediliyor. Cengiz Holding bünyesindeki şirket, kamu arazisini 2012’de satın almış; Danıştay, arazinin özelleştirme kararını iki kez iptal etmişti.

‣ Cengiz Holding, Cennet Koyu’ndan vazgeçmiyor: Otel ve villa projesi için anlaştı

Araziyi satın almak için Ziraat Bankası’ndan çekilen 277 milyon TL krediye usulsüz krediye dair suç duyurusu başlatılmış, fakat takipsizlikle sonuçlanmıştı.

Geçen yıl Haziran ayında, projenin diğer ortağı Fettah Tamince’nin şirketi Bodrum bir Turizm Yatırım A.Ş, ayrılmış, şirket Eylül 2021’de Cengiz İnşaat ile birleşti.

Cennet Koyu, Üçüncü Derece Arkeolojik Sit Alanı ve koruma alanı içerisinde bulunuyor. Bölge ayrıca Akdeniz foku, çizgili yunus ve deniz kaplumbağalarının da yaşam alanı.

Şirket Ocak 2021 yılında Cennet Koyu’nda dört adet mendirek yapısıyla iki adet plaj yapmak için ÇED başvurusunda bulunmuş, çevre aktivistleri inşaatın yapılmaması için imza kampanyası başlatmıştı.

‣ Cennet Koyu’nda yapılacak projeye karşı imza kampanyası başlatıldı

You may also like

Comments

Comments are closed.