ManşetTürkiye

Cengiz Holding’in 11 yılı: Şirkete milyarlarca liralık ihale yağdı

0

Doğa talanları ve milyarlarca liralık ihalelerle bilinen ve muhalefet tarafından “beşli çete” olarak nitelendirilen şirketlerden biri olan Cengiz Holding’e son 11 yılda milyarlık ihaleler yağdı.

Cengiz İnşaat’ın 2011-2022 döneminde kamudan aldığı ihaleleri inceleyen CHP milletvekili Murat Emir’in çalışmasına göre şirketin kamudan aldığı 19 milyar 717 milyon TL maliyetli 34 dev ihaleden yalnızca ikisinde açık ihale yöntemi kullanıldı.

BirGün’den Mustafa Bildircin’in aktardığına göre; halka küfür eden iş insanı Mehmet Cengiz‘in başında olduğu Cengiz Holding bünyesindeki, Cengiz İnşaat kamudan en fazla ihale alan beş şirket arasında yer alıyor.

Emir, Cengiz’in bu ihalelerin 17’sini tek başına üstlendiğini, 17 ihalede ise iş ortaklığına başvurduğunu kaydetti.

Murat Emir, dev kamu ihaleleri ve çevre felaketlerine yol açan projeleri ile tartışılan Cengiz İnşaat’ın aldığı ihalelerin büyük bölümünün, “pazarlık” yöntemi ile gerçekleştirildiğini vurguladı. Buna göre, Cengiz İnşaat’ın tek başına ya da iş ortaklığı ile üstlendiği 34 kamu ihalesinden 16’sı, pazarlık yöntemi ile gerçekleştirildi.

Pazarlık yöntemi ile gerçekleştirilen ihalelerin toplam sözleşme bedeli ise 7,7 milyar TL oldu. Emir, bu ihalelerde kamu lehine indirim oranının yüzde 18 olarak hesaplandığını söyledi.

Belli istekliler arasında 16 ihale

Emir, Cengiz’in aldığı 16 ihalenin ise “Belli istekliler arasında” yöntemiyle gerçekleştirildiğini kaydetti. Belli istekliler arasında gerçekleştirilen ihalelerin maliyetinin ise 11,3 milyar TL olduğu bildirildi. Verilere göre, Cengiz’in yüklenicisi ya da yüklenicileri arasında olduğu 34 ihaleden yalnızca ikisinde açık ihale yöntemi kullanıldı.

Cengiz Holding’in icraatları

Öte yandan birçok doğa tahribatı faaliyetinde öne çıkan şirketler de muhalifler tarafından beşli çete olarak adlandırılan Cengiz Holding, Limak Holding, Kalyon Grup, Kolin Holding ve Makyol Grubu. Şirketlerin böyle adlarılmasının sebebi ise AKP’ye yakınlığı ve ihalelerde öne çıkan isimler olmaları. Çevreye verdiği zararlarla adından sıkça söz ettiren Cengiz Holding’in hayata geçirdiği ve geçirmek istediği bazı projeler şöyle:

  • Holding, İstanbul’un ekolojisine ciddi zararlar veren İstanbul 3. Havalimanı projesinin ihalesini Mapa, Limak, Kolin ve Kalyon ile beraber alan şirketlerden biri.
  • Holding, Artvin Cerattepe‘de 2016’da maden arama ve çıkarma çalışmalarına başladı. Maden arama çalışmaları için holdinge yeni ruhsatlar verildi.
  • Cengiz Holding, Kazdağları‘nda yıllardır arama faaliyetleri sürdüren Truva Bakır İşletmeleri A.Ş maden işletmesini, Liberty Gold ve Teck Resorurces’dan satın aldı. Alamos Gold‘un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik, Kazdağları’nda 2019 yılında biten inşaat ruhsatının yenilenmemesinden dolayı bölgedeki çalışmalarına son vermişti.
  • Holding, Rize İyidere’de İyidere Lojistik Liman Projesi‘nin yapımını üstlenmiş, projeye taş temin etmek için İkizdere’de taş ocağı yapımına başlamıştı. İkizderelilerin taş ocağına karşı mücadelesi uzun bir süredir devam ediyor.
  • Holding, Çanakkale Bayramiç’te faaliyete geçirilmek istenen Halilağa Bakır Madeni Projesi‘ni yapmak için de çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor.
  • Cengiz Holding’e bağlı Cengiz Elektrik ŞirketiDiyanet İşleri BaşkanlığıTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ardından İçişleri Bakanlığı’nın da milyonlarca liralık elektrik enerjisi ihalesini aldı.
  • Holding, bunların yanında Akkuyu Nükleer Santral LimanıOrdu-Giresun Havalimanı Rize-Artvin HavalimanıAnkara Hızlı Tren GarıHüseyin Avni Paşa Korusu gibi birçok projenin yapım işlerinde de yer aldı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.