EnerjiManşetTürkiye

Cengiz Holding, hibrit enerji santrali kurdu: Çevreci yatırımlara meraklıysa tahribatlarını rehabilite edebilir

0
Fotoğraf: AA

Yaptığı inşaat ve maden çalışmalarıyla doğa ve çevre katliamına neden olduğu için sık sık gündeme gelen Cengiz Holding, Türkiye’nin ilk hibrit enerji santralini kurduğunu duyurdu.

Hibrit enerji santralinin yenilenebilir kaynaklı olmasından dolayı desteklenen bir model olmasına karşın, Cengiz Holding’in kuracağı santral, güneş enerjisiyle üretilen elektriğin depolanmasını sağlayan pompaj depolamalı bir HES değil. Bu durumda klasik bir baraja “güneş makyajı” yapılmış gibi görünüyor. Benzer durumlar; yani bu örnekteki gibi baraj için bir çevre tahribatı veya sosyal zarara sebep olması halinde, uzmanlarca “yeşil yıkama” olarak değerlendiriliyor.

Cengiz Holding’in geçmişte ve süregelen çalışmalarında yaptığı doğa tahribatları ise hala akıllarda.

‘Yenilenebilir enerji kaynaklarına yoğunlaşacağız’

Holding, Bingöl’de geçen yıl elektrik üretimine başlayan ve 510 megavat kurulu gücü olan Aşağı Kaleköy Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) projesine 80 megavatlık Güneş Enerji Santrali (GES) eklediğini açıkladı.

Cengiz Holding ve Özaltın Holding iş birliğiyle yapılan hibrit enerji santrali hakkında açıklamalarda bulunan Cengiz Holding Enerji Grup Başkanı Ahmet Cengiz şunları söyledi:

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yenilenebilir ve çevreci enerji kaynakları, yeni yatırım planları arasında önceliği almaya başladı. Biz de grup olarak önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerji kaynaklarına yoğunlaşacağız.

Kısa dönemde hibrit enerji santralleri sayımızı artırmak istiyoruz. Bingöl’de enerji yatırımlarına 2011’de, Aşağı Kaleköy Barajı ve HES Projesi’ne ise 2016’da başladık. Yaklaşık 3,5 yılda bu yatırımı tamamlayarak ülke ekonomisine kazandırdık. Bu proje, 500 megavat kurulu gücüyle Türkiye’nin özel sektör tarafından yapılan 6’ncı büyük barajı. Eklediğimiz 80 megavatlık güneş enerji santraliyle buradan 400 bin hanenin yıllık tüketimini karşılayabilecek elektriği üreteceğiz.”

Hibrit enerji santrali nedir?

Farklı enerji türlerinin bir arada kullanılması anlamına gelen hibrit enerji santrali, yenilenebilir kaynaklı olmasından dolayı çevre açısından desteklenen bir model. Enerji geçişinde hibrit modeller teşvik ediliyor.

‘Marka imajını kurtarma çalışması’

Bu santralin kurulmasını Yeşil Gazete’ye değerlendiren çevre aktivisti İdil Dağdemir, “80 megavat güzel bir kurulu güç ama bir yandan da tamamiyle reklam. Diğer yaptıklarını kompanse etmiyor” diyerek Cengiz Holding’in yaptığı yıkıcı bazı çalışmalarından şöyle bahsetti:

Geçen seferki PR çalışması hezimetinden sonra bu proje ile Cengiz Holding’in zedelenen marka imajını kurtarmaya çalışmasına şahit oluyoruz. Ayrıca bu projenin Kazdağları direnişinin 2. yıl dönümünde duyurulmuş olması da manidar. Tüm bu olanın bitenin yanında daha bugün Çanakkale Bayramiç’te Cengiz Holding’e ait Halilağa Bakır Ocağı’nın kapasite artışı için ÇED olumludur kararı verildi.

Cengiz Holding o kadar çevre dostu yatırımlara merak saldıysa Kazdağlarından çekilip yarattığı derin tahribatı rehabilite edebilir.”

Cengiz Holding’in icraatları

Çevre ve doğa katliamlarıyla adı uzun süredir yan yana olan Cengiz Holding’in doğayı hiçe sayarak hayata geçirdiği ve geçirmek istediği bazı projeler şöyle:

  • Holding, İstanbul’un ekolojisine ciddi zararlar veren İstanbul 3. Havalimanı projesinin ihalesini Mapa, Limak, Kolin ve Kalyon ile beraber alan şirketlerden biri.
  • Holding, Artvin Cerattepe‘de 2016’da maden arama ve çıkarma çalışmalarına başladı. Maden arama çalışmaları için holdinge yeni ruhsatlar verildi.
  • Cengiz Holding, Kazdağları‘nda yıllardır arama faaliyetleri sürdüren Truva Bakır İşletmeleri A.Ş maden işletmesini, Liberty Gold ve Teck Resorurces’dan satın aldı. Alamos Gold‘un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik, Kazdağları’nda 2019 yılında biten inşaat ruhsatının yenilenmemesinden dolayı bölgedeki çalışmalarına son vermişti.
  • Holding, Rize İyidere’de İyidere Lojistik Liman Projesi‘nin yapımını üstlenmiş, projeye taş temin etmek için İkizdere’de taş ocağı yapımına başlamıştı. İkizderelilerin taş ocağına karşı mücadelesi 95 gündür sürüyor.
  • Holding, Çanakkale Bayramiç’te faaliyete geçirilmek istenen Halilağa Bakır Madeni Projesi‘ni yapmak için de çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor.
  • Bodrum’un en güzel koylarından biri kabul edilen Cennet Koyu‘nda holding tarafından dört adet mendirekle iki adet plaj yapılması planlanıyor.
  • Holding tarafından Rize’de inşa edilen Ricosta Hotel‘in önünde bulunan ve vatandaşların yıllardır kullandığı halk plajı da gasp edildi. Holding tarafından plaj alanına kayalarla dolgu yapıldı ve denizin üzerine betondan set oluşturuldu. Vatandaşların denize girmesini engellemek amacıyla demir bariyerler örüldü.
  • Cengiz Holding’e bağlı Cengiz Elektrik Şirketi, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ardından İçişleri Bakanlığı’nın da milyonlarca liralık elektrik enerjisi ihalesini aldı.
  • Holding, bunların yanında Akkuyu Nükleer Santral Limanı, Ordu-Giresun Havalimanı Rize-Artvin Havalimanı, Ankara Hızlı Tren Garı, Hüseyin Avni Paşa Korusu gibi birçok projenin yapım işlerinde de yer aldı.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.