EkolojiManşet

Cengiz Holding Eskişehir’de siyanürle altın ve gümüş arayacak

0
Siyanür

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER), Cengiz Holding’in Eti Bakır Maden A.Ş. şirketi aracılığıyla yapmayı planladığı siyanürlü altın ve gümüş madenciliği projesi ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Derneğin Yönetim Kurulu üyesi Özgür Özlem Öngel, Sarıcakaya Vadisi‘nin bu projeden dolayı büyük zarar göreceğini ve telafisi mümkün olmayan ekolojik ve sosyal yaralar açılacağını vurguladı.

Artı Gerçek’ten Özge Zaim’in haberine göre Özgür Özlem Öngel, projenin 713 hektarlık geniş bir alanda gerçekleştirilmesinin planlandığını, bu alanın 542 hektarlık kısmının ormanlık alanı kapsadığını belirtti. Bu durum, bölgedeki orman ekosistemlerinin ve biyoçeşitliliğin ciddi şekilde tehdit altında olduğunu gösteriyor.

ÇED raporuna göre projenin yılda 12.5 milyon ton su tüketmesi bekleniyor. Öngel, bu suyun temininde Sakarya Nehri‘ne ve çevredeki diğer su kaynaklarına göz dikildiğini ifade ederek, bu durumun hem ekolojik hem de sosyal açıdan ciddi sorunlara yol açabileceğini dile getirdi.

Cengiz Holding’in Kazdağları’ndaki maden projesi için keşif yapıldı

Eskişehir’de hem çevre, hem de kültürel miras tehlikede

Proje alanının yakınlarında bulunan 1. ve 3. derece sit alanlarının da projeden olumsuz etkileneceğini belirten Öngel, bu durumun Türkiye’nin kültürel mirasına da zarar vereceğini vurguladı.

Öngel, maden sahasının Atalan ve Tekeciler mahallelerine çok yakın olduğuna dikkat çekerek, dinamit patlatmalarının bu mahallelerde deprem etkisi yaratacağını söyledi. Bu durum, yerel halkın yaşam kalitesi ve güvenliği açısından endişe verici.

Türkiye’nin önemli tarım alanlarından biri olan Sarıcakaya Vadisi‘nin, projeden dolayı ciddi zarar göreceğini belirten Öngel, bölgenin siyanürlü atıklarla zehirlenerek ekolojik bir felakete yol açabileceğini ifade etti.

Yine Cengiz Holding: Çanakkale’de feldspat projesi için ÇED süreci başlatıldı

İliç’te siyanür saçan şirketin yurttaşa açtığı manevi tazminat davası reddedildi

“Toprağımızı, suyumuzu, ormanımızı koruyacağız”

Öngel, çevre katliamına karşı olduklarını ve bu tür projelere karşı mücadele etmenin herkesin sorumluluğu olduğunu belirtti. Toprak, su ve ormanların korunmasının sadece çevre açısından değil, aynı zamanda sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik açısından da hayati önem taşıdığını vurguladı.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.