DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Çinli yetkililer: Koronavirüse karşı Çin’de üretilen aşıların koruyuculuğu fazla değil

0

Türkiye’de kullanılan Sinovac aşısı da dahil olmak üzere Çin’de Covid-19’a karşı üretilen aşılarla ilgili konuşan Çinli yetkililer aşının koruyuculuğunun düşük olduğunu belirtti.

Çin‘de koronavirüse karşı geliştirilen aşıları yorumlayan Çin Hastalık Kontrol Merkezi‘nin (CDC) müdürü Gao Fu, aşılarının koruyuculuğunun yüksek olmadığını ifade etti.

Dün, ülkenin Çengdu şehrinde düzenlenen bir konferansta konuşan Fu, “Çin aşıları yüksek koruma oranlarına sahip değil” açıklamasını yaptı.

Etkinliği yüzde 56

Çin’de Sinovac tarafından geliştirilen koronavirüs aşısıyla ilgili Şili Üniversitesi‘nde yürütülen bir araştırmaya göre, aşının ikinci dozu uygulandıktan iki hafta sonra etkinliğinin yüzde 56 olduğu açıklanmıştı.

Yapılan bu çalışmayı yorumlayan Hong Kong Üniversitesi‘nde görevli moleküler virolog Prof. Jin Dong-yan, “Bir kişi Sinovac’ın iki dozunu vurulsa dahi elde edilen koruma BioNTech’in tek dozundan bile düşük” ifadelerini kullandı.

Çin’de farklı aşılar kullanılmaya başlanabilir

Çin’de henüz başka ülkelerde üretilen aşıların uygulanmasına başlanmadı. Ancak, CDC müdürü Gao Fu ilerleyen dönemlerde bu tür aşılamalara başlanabileceğini işaret ederek, bağışıklanma süreci için farklı teknik özellikleri olan aşıları kullanmayı düşündüklerini söyledi.

Fu, “Herkes mRNA aşılarının faydalarını göz önünde bulundurmalı. Dikkatle takip etmeli ve bunları görmezden gelmemeliyiz” açıklamasında bulundu.

Konferansta konuşan aşı uzmanı Tao Lina ise “Bizim aşılarımızın ürettiği antikor seviyesi ve etkinlik oranı mRNa aşılarınkinden daha düşük” dedi.

Etkinliği artırmak için dozu artırmak veya Çin aşılarıyla birlikte farklı bir teknikle geliştirilen aşılardan bir doz uygulanması seçeneklerinin de değerlendirildiği kaydedildi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.