Çinli yetkililer: Koronavirüse karşı Çin’de üretilen aşıların koruyuculuğu fazla değil

Türkiye'de kullanılan Sinovac aşısı da dahil olmak üzere Çin'de üretilen koronavirüs aşılarıyla ilgili değerlendirmede bulunan yetkililer aşının koruyuculuğunun düşük olduğunu söyledi.

Türkiye’de kullanılan Sinovac aşısı da dahil olmak üzere Çin’de Covid-19’a karşı üretilen aşılarla ilgili konuşan Çinli yetkililer aşının koruyuculuğunun düşük olduğunu belirtti.

Çin‘de koronavirüse karşı geliştirilen aşıları yorumlayan Çin Hastalık Kontrol Merkezi‘nin (CDC) müdürü Gao Fu, aşılarının koruyuculuğunun yüksek olmadığını ifade etti.

Dün, ülkenin Çengdu şehrinde düzenlenen bir konferansta konuşan Fu, “Çin aşıları yüksek koruma oranlarına sahip değil” açıklamasını yaptı.

Etkinliği yüzde 56

Çin’de Sinovac tarafından geliştirilen koronavirüs aşısıyla ilgili Şili Üniversitesi‘nde yürütülen bir araştırmaya göre, aşının ikinci dozu uygulandıktan iki hafta sonra etkinliğinin yüzde 56 olduğu açıklanmıştı.

Yapılan bu çalışmayı yorumlayan Hong Kong Üniversitesi‘nde görevli moleküler virolog Prof. Jin Dong-yan, “Bir kişi Sinovac’ın iki dozunu vurulsa dahi elde edilen koruma BioNTech’in tek dozundan bile düşük” ifadelerini kullandı.

Çin’de farklı aşılar kullanılmaya başlanabilir

Çin’de henüz başka ülkelerde üretilen aşıların uygulanmasına başlanmadı. Ancak, CDC müdürü Gao Fu ilerleyen dönemlerde bu tür aşılamalara başlanabileceğini işaret ederek, bağışıklanma süreci için farklı teknik özellikleri olan aşıları kullanmayı düşündüklerini söyledi.

Fu, “Herkes mRNA aşılarının faydalarını göz önünde bulundurmalı. Dikkatle takip etmeli ve bunları görmezden gelmemeliyiz” açıklamasında bulundu.

Konferansta konuşan aşı uzmanı Tao Lina ise “Bizim aşılarımızın ürettiği antikor seviyesi ve etkinlik oranı mRNa aşılarınkinden daha düşük” dedi.

Etkinliği artırmak için dozu artırmak veya Çin aşılarıyla birlikte farklı bir teknikle geliştirilen aşılardan bir doz uygulanması seçeneklerinin de değerlendirildiği kaydedildi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR