İklim KriziManşet

Çarşamba gününe dikkat: Çok sıcak olacak!

0

İklim bilimci, Bergen ve Ondokuz Mayıs üniversiteleri öğretim görevlisi Dr. Ozan Mert Göktürk, çarşamba günü için aşırı sıcak uyarısı yaptı.

Önümüzdeki çarşamba günü (26 Temmuz) yurdun batısında çok güçlü bir sıcak hava dalgası etkili olacağını belirten Göktürk, “Hava Delisinin Not Defteri” adlı sosyal medya hesabından  “Kaydadeğer bir değişim olmazsa, bu yaz geride bıraktığımız sıcak günlerden daha sıcak olmasını bekleyebiliriz” dedi.

Avrupa ve Kuzey Afrika’yı kavuran sıcak dalgası, bazı yerlerde rekor değerlere ulaşıyor. Özellikle İspanyaFransa, YunanistanHırvatistan ve Türkiye’de sıcaklıkların yer yer 40 dereceyi aşıyor, hissedilen sıcaklık 50 dereceleri buluyor.

‣ Avrupa’da sıcaklıklar, küresel ortalamadan iki kat hızlı yükseliyor

İtalyan medyası, klasik dönem şairlerinden Dante’nin İlahi Komedya  eserinin Cehennem kitabındaki bir karakterden yola çıkarak içinde bulunduğumuz sıcak dalgasına Cerberus adını vermişti. Avrupa’da hava sıcaklıkları kayıt altına alınmaya başladığından bu yana en yüksek değer de İtalya’da tespit edildi. Sicilya Adası’ndaki Siraküza’da termometreler Ağustos 2021’de 48,8°C olarak ölçüldü.

‣ 2022 yazında aşırı sıcaklar Avrupa’da 61 bin can aldı

Fosil yakıt kullanımı gibi insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizisıcak dalgası adı verilen hava olaylarının meydana gelme ihtimalinin yanı sıra sıklığı ve şiddetini de artırıcı bir rol oynuyor.

Dünyanın birçok yerinde meydana gelen sıcak dalgaları her yıl binlerce insanın ölümüne zebep olabildiği gibi, günlük hayatı ve çalışmayı çok daha zorlaştıran bir etkiye de sahip. Aynı zamanda tarım ve çiftçiliğin gelişimi açısından yıkıcı olabilirken orman yangını riskini artıran zincirleme etkilerde de bulunuyor.

‣ Milyonlarca yılın sıcaklık rekoru kırıldı: Bu normal bir anomali, yanmaya devam edeceğiz
Yunan adalarında orman yangını: Rodos, Korfu ve Eğriboz’dan binlerce kişi tahliye edildi
Türkiye’de 10 günde 203 orman yangını çıktı
Kanada sönmüyor: ‘Şimşek fırtınaları’ yeni bir dizi orman yangını başlattı

İstanbul 42, Ege 45 dereceler sürpriz olmaz

Göktürk, Türkiye için öngörülerini şöyle sıraladı:

İstanbul kırsalında 41-42 dereceler, Trakya ve Ege kırsalında 45 dereceler sürpriz olmaz. Bu öngörüler gölge sıcaklığı içindir. Güneş altında yapılan ölçümlerden (araç termometresi vb.) bahsetmiyoruz. İlk görselde GFS modelince Çarşamba öğle saatleri için öngörülen sıcaklıklar mevcut.

İklimsel  açıdan çok ekstrem bir durumla karşı karşıyayız. Marmara ve Ege’de rekorların tazelenmesi muhtemeldir.”

Sıcaklardan en çok etkilenecek bölgelerin şimdilik Marmara ve Ege; ikinci derecede etkilenecek olanlar ise Karadeniz, İç Anadolu ve Akdeniz olduğunu belirten Göktürk, sıcak havanın rotası değişmezse, Doğu bölgelerin ataktan pek etkilenmeyeceğini de kaydetti.

Perşembe’den sonra birkaç gün ara

Göktürk, söz konusu aşırı sıcağın çok uzun ömürlü olmayacağı, birkaç günlük bir ara vereceğini de belirtti: “Hemen akabinde Perşembe günü Balkanlar üzerinden gelecek serin hava, sıcaklıkları 6 ila 12 derece birden düşürerek rahat bir nefes aldıracak. İkinci görselde perşembe öğle saatleri için GFS modelinin öngördüğü yer sıcaklıkları mevcut. Perşembe sonrasında en azından birkaç gün rahat edeceğiz.”

Aşırı sıcak dalgalarında, insanların mümkün olduğu kadar dışarıya çıkmaktan kaçınması, güneş altında kalmaması, bol su tüketmesi ve serin yerlerde bulunmaya çalışması gerekiyor.

Aşırı sıcaklardan insanlar kadar hayvanlar da etkileniyor. Evinizin önüne, sokak başlarına koyacağınız bir kap taze su, onların da hayatlarını kurtarabilir.

Hayvan dostlarımızı aşırı sıcaklardan nasıl koruruz?

Temmuz, binlerce yıllık tarihin en sıcak ayı olabilir

Leipzig Üniversitesi’nden Karsten Haustein, geçen günlerde temmuz ayının tarihin en sıcak ayı olarak kayıtlara geçebileceğine işaret etmişti:

Tarihin en sıcak ayından kastımız, son 120 bin yılın en sıcak ayı.

Önümüzdeki birkaç günde Güney Yarımküre’de sıcaklıklar biraz düşecek fakat temmuz ve ağustosta El Niño’nun gücünü artırmasıyla birlikte daha sıcak günler görmemiz yüksek ihtimal.”

Araştırma: Hayal dahi edemeyeceğimiz sıcak dalgalarına karşı hazırlık yapmalıyız
El Niño zamanı geliyor: Benzeri görülmemiş sıcak dalgaları görülebilir

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.