Çanakkaleliler doğa talanına karşı ayakta

Türkiye’nin en önemli rüzgar kaynaklarına sahip kentlerinden Çanakkale doğal çevreyi hiçe sayan yatırımların tehdidi altında. Bir yandan Kazdağlarında altın madeni çıkartmak için faaliyetlerin yoğunlaştığı gözlenirken bir yandan da bir çok kömüre dayalı termik santral yapımı planlanıyor. Bu girişimler karşısında Çanakkaleliler bir çok alanda mücadelelerini sürdürüyor.

Türkiye’nin en önemli rüzgar kaynaklarına sahip kentlerinden Çanakkale doğal çevreyi hiçe sayan yatırımların tehdidi altında. Bir yandan Kazdağlarında altın madeni çıkartmak için faaliyetlerin yoğunlaştığı gözlenirken bir yandan da bir çok kömüre dayalı termik santral yapımı planlanıyor. Bu girişimler karşısında Çanakkaleliler bir çok alanda mücadelelerini sürdürüyor.

Geçtiğimiz hafta Çanakkale Belediye meclisinin toplantısında konuşan Belediye başkanı Ülgür Gökhan Çanakkalelileri kentlerine sahip çıkmaya çağırdı. “Bu şirketler eğer bizden altın istiyorlarsa, eşlerimizin kolundaki bilezikleri çıkarıp kendilerine verelim. Parmaklarımızdaki yüzükleri çıkarıp verelim. Yeter ki geleceğimizi karartmadan buradan çekip gitsinler” diye konuşan Gökhan Belediye Meclisinin tam desteğini aldı.

Başta Çanakkale’nin su kaynağını oluşturan Atikhisar Barajı olmak üzere Kazdağları, Çan, Yenice, Bayramiç ve Lapseki’de altın işletme ruhsatı peşindeki şirketler yerel halkın büyük tepkisini çekiyor.

Altın madencilerine karşı yıllardır kararlı bir direniş sürerken Çanakkaleliler bir yandan da kenti istila etmeye hazırlanan termik  santrallere karşı hukuk mücadelelerini sürdürüyorlar. Çan’da faaliyeti süren termik santralin Kazdağlarının kuzeyindeki verimli tarım arazilerinde ve su kaynaklarında yaptığı tahribat daha yeni yeni anlaşılırken önce Biga’da İçdaş Çelik şirketinin yaptırdığı 1200 mw kapasiteli termik santral projesi gündeme geldi. Bu projeye ilişkin alınan ÇED raporu  Çanakkale İdare Mahkemesi 04/11/2009 kararıyla uygun olmadığı gerekçesiyle iptal edildi.

İçdaş termik santraline ilişkin hukuk mücadelesi sürerken dün de Karabiga’da yapılması planlanan bir başka termik santral için düzenlenen bilgilendirme toplantısı halkın yoğun protestoları sonucu yapılamadı ve proje büyük olasılıkla seçim sonrasına kaldı.

Alarko – Cengiz ortaklığının Karabiga’da kurmak istediği 1200 mw’lik Alcen Enerji Santralı için düzenlenen ÇED Bilgilendirme toplantısı için hazırlıkların tamamlanmasına karşın davullu, tencere kapaklı, sloganlı tepkiler sonucunda toplantı salonuna kimse girmedi. Başta Karabiga beldesi sakinleri olmak üzere, beldede yazlıkları bulunanlar, Biga ilçe merkezinden sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin yöneticileri, bilgilendirme toplantısının yapılacağı düğün salonunun önünde toplandılar. Kalabalığa, Altın madeni aramalarının yapıldığı Biga Elmalı köyünden bir otobüs, komşu belde Gümüşçay’dan bir otobüs bölge insanı da katıldı.

Çanakkale Çevre ve Orman Müdür Vekili Ali Osman Kaymakçı başkanlığındaki heyet, halkın projeyi istemediğine yönelik tutanak tuttu ve prosedür gereği 14 Şubatta yapılması gereken ÇED toplantısı da yapılamaz hale geldi.

(Bigazete,  Çanakkale Olay, Yeşil Gazete)

Mahmut Boynudelik
Mahmut Boynudelik
1957 doğumlu ve YG ekibinin şimdilik yaşça en tecrübelisi, kimsenin bilmediği bağzı eski kelimeleri kullanır. 6 Ağustos 2012’de kırk yılın başında Yeşil Gazete için yazdığı köşe yazısı vasıtasıyla Noam Chomsky, James Hansen ve Bill Mc Kibben ile köşe komşusu olması nedeniyle yerli yersiz övünür. Aslen Yeşil Gazete esenler muhabiridir; yani estikçe yazar. Bazen okur yazar, bazen yazar okumaz, bazen okumadan yazar, bazen okur yazmaz, bazen ne yazar, ne okur. Okumadığı ve yazmadığı zamanlarda Kazdağları ve İstanbul arasında tembellik hakkı aktivistliği yapar. Ha, bir de YG dış köşe ve yorum editörüdür, yorum yazıları göndermeyi düşünüyorsanız iyi geçinmenizde fayda var. Rumuzu: MB

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Perseid meteor yağmuru geliyor: Bu yıl dileklerimiz katledilmek istenen dostlarımız için

Meteor yağmurlarının en haşmetlisi olan Perseid, bu yıl Türkiye'nin çeşitli illerinde yine çeşitli etkinlik ve şenliklerle topluca izlenecek.

İklim değişikliği ve kuraklık Kaliforniya’da sezonun en büyük yangınını körükledi

Kaliforniya'da bu yılın en büyük, eyalet tarihinin ise en büyük yedinci orman yangını iklim değişikliği ve kuraklık koşulları nedeniyle olağanüstü bir hızla büyüyerek 350 bin dönümden fazla alanı yaktı.

Amazon yağmur ormanlarına zarar veren sığır çiftçisine 50 milyon dolar tazminat

Brezilya'da bir mahkeme, Amazon yağmur ormanlarınını yok ederek sığırları için otlak alanına dönüştüren çiftçiye 50 milyon dolar tazminat ve tahrip edilen alanı onarma cezası verdi.

Çanakkale’de ihaleye açılan 36 JES alanı için yalnızca bir talip çıktı

Çanakkale İl Özel İdaresi'nin 24 Temmuz'da ihaleye açtığı 36 Jeotermal enerji alanından yalnızca biri kiralandı. Sivil toplum temsilcileri ve halk, bölgede daha fazla JES istemediklerini belirterek ihalelerin iptalini talep etti.

Denizin derinliklerinde keşfedilen ‘karanlık oksijen’ araştırmacılara hayatı sorgulattı

Pasifik Okyanusu'nun güneş görmeyen derinliklerinde bulunan tuhaf şekilli nodüllerin fotosentez yapmadan oksijen ürettiği keşfedildi. Araştırmacılar, canlı yaşamının başlangıcına ve evrimine dair süregelen anlatıları sorgulamamız gerektiğini söyledi.

EN ÇOK OKUNANLAR