ManşetDoğa MücadelesiEkolojiYerel

Çanakçı Belediyesi aynı dereye yapılacak beşinci HES projesine isyan etti

0

Giresun’a bağlı Çanakçı ilçesinde yer alan Çanakçı Deresi’ne yapılmak istenen beşinci hidroelektrik santrali (HES) karşısında Çanakçı Belediyesi isyan etti.

35 ile 40 kilometre uzunluğundaki dereye yapılacak yeni bir HES projesinin derenin yedi kilometresinin daha katledilmesine sebep olacağını belirten belediye, kamuoyundan projeye karşı durmak için destek istedi.

‘Yardım çığlığımız duyulmuyor mu?’

Belediyenin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda “Ey güzel ülkem, yardım çığlığımız duyulmuyor mu? Giresun’un ilçesi size çok mu uzak? Biz biliyoruz ki, doğa katliamı söz konusu olduğunda, mesafeler önemli değildir. Bu dünya hepimizin… Deremizi öldürüyorlar, beşinci HES’i kurmaya çalışıyorlar” ifadeleri kullanıldı.

‘Yüzde 10 can suyu vereceklerini söylüyorlar’

Tv5’te konuyla ilgili düşüncelerini aktaran Çanakçı Deresi Belediye Başkanı Tuncay Kasım HES yapımına hazırlanan şirketin, başvuru raporunda ‘Dereye yüzde 10 can suyu vereceğiz’ diyerek kendini savunduğunu belirtti.

Belediye Başkanı bu ifadeye “Dere fidan değildir ki can suyuyla yaşaması sağlansın. Verilmesi bir lütuf olarak lanse edilen can suyu, zaten derenin içindedir ve geri kalan su, dereden çalınarak yaşaması istenmektedir. Bu nasıl bir vicdansızlıktır?” sözleriyle tepki gösterdi. Ayrıca, bunun denetiminin de yine şirkete bırakılacağını belirtti.

‘İhtiyacının fazlasını üretiyor’

Kasım, dereden elde edilen elektrik miktarı ile bölgenin elektrik tüketim miktarı hakkında da bilgi paylaştı. Buna göre dört santral 2019 yılında 36 milyon 180 bin kW saat elektrik üretti. 6 bin 400 nüfuslu Çanakçı ilçesinin yıllık elektrik tüketimi yalnızca beş milyon kW saat. Meydana gelen elektrik kaçağı ise 390 bin kW saaat.

Kasım, beşinci HES’le birlikte Çanakçı Deresi’nin ölmesinin, aynı zamanda vadi içinde yaşayan bütün canlıların, kültürün, gelenek ve göreneğin ölmesi anlamına geleceğine dikkat çekti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.