EğitimManşetTürkiye

Can Candan bu kez de davetli olduğu ders için gittiği Boğaziçi’ne alınmadı

0

Boğaziçi Üniversitesi‘nin yeni kayyım rektörü Naci İnci‘nin henüz rektör vekiliyken derslerini kaldırdığı daha sonra da güvenlik görevlilerine verdiği talimat ile kampüse girişini yasakladığı akademisyen Can Candan, bu kez de bir derste konuşmacı olarak davetli olmasına rağmen okula alınmadı.

Can Candan, Sosyoloji bölümü Doğu Avrupa Semineri dersine dersin hocası Dr. Öğretim Üyesi Saygun Gökarıksel tarafından 18 Kasım tarihinde belgeseli “Duvarlar-Mauern-Walls” (2000)’u tartışmak için davet edilmişti. Candan’ın girişi “atanmış yönetim tarafından yasaklandığı gerekçesi ile” engellendi.

Tutanak tutuldu

bianet’in aktardığı habere göre Candan’ı davet eden dersin hocası Dr. Öğr. Üyesi Saygun Gökarıksel, dersinin bu nedenle aksadığını ve öğrencilerinin eğitim haklarının bir kez daha ihlal edildiğini ifade ederek tutanak tuttu.

Candan’ın kampüse alınmamasının ardından açıklama yapan Gökarıksel, “Bu dönem verdiğim Doğu Avrupa dersinde Candan’ın Berlin Duvarı’nı, insanları ayrıştıran diğer tüm duvarları anlatan belgeselini göstermek, deneyimlerini ve filmini öğrencilerimle birlikte tartışmasını istedim” dedi.

Fakat Güney Kampüs girişinde bir anda çevrelerini bir alay sivil polisin sardığını anlatan Gökarıksel, “Polisler tutanak tutmamızı, güvenlik görevlileriyle konuşmamızı seyrettiler. Bugün bize kapıda ‘Yukarıdan, üniversite yönetiminden talimat var’ dışında bir gerekçe ya da herhangi yazılı bir belge gösterilmedi. Tutanağımızı tuttuk ve sonrasında meslektaşım Can Candan’ın çevrimiçi katılımı ile dersimizi yaptık. Öğrencilerim ve benim için son derece verimli geçen bir ders oldu” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Sabiha Çimen/Magnum Photos

Dava sürüyor

Candan’ın Boğaziçi Üniversitesi’ne girişi ilk kez 11 Ekim günü atanmış yönetiminin sözlü talimatı ile engellemişti. Meslektaşları Boğaziçi Üniversitesi’ne 14 yıl eden hizmet eden Candan’ın kampüse alınmamasının kabul edilmez olduğunu söyleyerek nöbetlerini o gün Candan ile birlikte Kale Kapı’da tutmuşlardı.

Candan’ın 27 Ekim günü Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübü’nün (BÜSK) düzenlendiği söyleşi programı da etkinlikten bir gün önce herhangi bir gerekçe gösterilmeden atanmış yönetim tarafından iptal edilmiş, BÜSK etkinliklerinin iptal edilmesini sansür olarak niteleyen bir açıklama yapmıştı.

Candan’ın ağustos ayında işe iadesi için açtığı yürütmenin durdurulması talebini de içeren idari dava görülmeye devam ediyor.

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.