ManşetHayvan Hakları

Urfa’da dokuz ceylanın av ihalesi iptal edildi

0

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal’ın başvurusu üzerine açılan dava sonucunda, Urfa’da dokuz ceylanın avlanmasına ilişkin ihale iptal edildi.

Şanlıurfa 2’inci İdare Mahkemesi, kararında avlanma ihalesi yapılan ceylanın, Dünya Doğayı Koruma Birliği kriterlerine göre “duyarlı” statüde olduğunu vurguladı.

193 bin 500 TL bedel biçilmişti

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürlüğü Şanlıurfa Şube Müdürlüğü, 2020-2021 Av Turizmi kapsamında Şanlıurfa Eyyübiye Altınbaşak Genel Avlağında Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda bulunan toplam dokuz ceylanın avlattırılmasına ilişkin ihale düzenlemişti.  İhale kapsamında vurulacak dokuz ceylan için 193 bin 500 TL muhammen bedel biçilmişti.

Tanal, 7 Temmuz 2020 tarihinde gerçekleştirilen ihale hakkında yürütmenin durdurulması ve ihalenin iptaline karar verilmesi talebiyle Şanlıurfa 2. İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

Fotoğraf: AA

Mahkeme, Tanal’ın şikayeti üzerine yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Tanal’ın ihalenin iptali yönündeki talebini de değerlendiren Şanlıurfa 2. İdare Mahkemesi, dosyayı karara bağlayarak kentteki dokuz ceylanın avlattırılması ihalesini iptal etti.

‘Para miktarı ceylandan daha önemli değil’

Mahkeme kararında, avlanma ihalesi yapılan ceylanın, Dünya Doğayı Koruma Birliği kriterlerine göre “duyarlı” statüde olduğu vurgulandı. Kararda, Türkiye’nin de tarafı olduğu Avrupa’nın Yaban Hayatı Ve Yaşama Ortamlarını Koruma (Bern) Sözleşmesi’nin “Korunan fauna türleri” başlıklı 3 no’lu eki listede korunan fauna türleri arasında gösterildiği ve ülkemiz şartlarında kesin korunma altına alınmayacak fauna türlerinin gösterildiği ihtirazi kayıt listesinde ise yer almadığı kaydedildi.

Dokuz ceylan için 193 bin 500 TL’lik muhammen bedelin belirlendiğinin hatırlatıldığı kararda, söz konusu para miktarının avlanmasına izin verilecek ceylanların yaşam hakkına tercih edilecek önemde olmadığı belirtildi.

Ayrıca “ihale konusu ceylanların sayılarının gerekenden fazla olduğuna veya tarıma, hayvancılığa ve ormancılığa zarar verdiğine ilişkin herhangi bir tespitin veya buna ilişkin bir bilginin mevcut olmadığı” dile getirildi.

Tanal: Av turizmi adı altında katliam

Tele1’in aktardığına göre konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tanal, ceylanların Urfa’nın tarihinde, kültüründe ayrı bir öneme sahip olduğunu belirtti. Tanal, konuşmasında şunları söyledi:

Şanlıurfa’mız için ceylanlar, Ceylanpınar ilçesine ismini verecek derecede değerli ve tarihi miras niteliğindedir. Başvurumuzla ceylanları avlanmaktan kurtardık. İdare mahkemesi bizleri haklı buldu. Devlet eliyle hayvanların avlattırılmasına, ‘Av turizmi’ adı altında katliam ihalelerinin düzenlenmesine karşıyız.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.