Bulgaristan’da nükleer referanduma katılım düşük

Bulgaristan’da yapılan nükleer santral referandumuna katılım düşük oldu. Sandıkların kapanmasına 2 saat kala yapılan ilk açıklamada katılım henüz %17,4 düzeyindeydi. Bir araştırma kuruluşu sandıkların kapanmasına dakikalar kala katılım oranını %20,3 olarak tahmin etti.

Sofya Haber Ajansı‘nın haberine göre en yüksek katılım nükleer santral yapımı durdurulan Belene’nin bulunduğu Pleven bölgesinde gerçekleşti. Pleven’de katılım saat 17:00’de %23 idi. En düşük katılım ise Türk azınlığın yaşadığı Kırcaali bölgesinde %8,5 ile gerçekleşti. Bu bölgede güçlü olan Haklar ve Özgürlükler Hareketi referandumda pozisyon belirlememişti.

Referandum sonucunun bağlayıcı olması için son genel seçimde kullanılan oy sayısı olan 4,225,124 oya ulaşılması ve evet çıkması gerekiyor. Eğer katılım oranı %20 olursa ve evet çıkarsa konu parlamento günemine alınmak zorunda.

Ülkede 1989’dan beri yapılan ilk referandum olan nükleer santral referandumunda sorulan soru şu: “Bulgaristan’da nükleer santral yapımı yoluyla nükleer enerji geliştirilmeli mi?”

(Yeşil Gazete)

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR