ManşetEğitimİfade Özgürlüğü

BÜ’de uzaklaştırılan akademisyenler derslere başlıyor: Dersler uluslararası alanda tanınacak

0

Boğaziçi Üniversitesi’nde görevden alınıp ders vermeleri engellenen akademisyenler Can Candan, Feyzi Erçin, Mohan Ravichandran ve Özcan Vardar engellenen derslerine devam edeceklerini duyurdu.

Boğaziçi Üniversitesi’nde atanmış rektör Naci İnci‘nin isteğiyle görevden uzaklaştırılan Can Candan, derslerin aynı zamanda öğrencilere verilecek uluslararası alanda geçerli bir belgeyle transkripte ekleneceğini söyledi. Atanmış rektör tarafından engellenen dersler böylece uluslararası alanda da geçerliliği sağlanabilecek bir hale gelecek.

‘Dersler uluslararası transkripte eklenebilecek’

Öğrencilere başka okullara başvurdukları zaman referans mektubu yazdıklarını ve imzaladıklarını belirten Candan, bu mektupların öğrencilerin başvuruları için önemli bir unsur olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Şu anki gayrimeşru durum ortadan kalkana kadar da derslerimi alan öğrencilere imzalı bir ders değerlendirme yazısı veriyorum. Bu yazıda dersin nasıl bir ders olduğu (ECTS kredisi de dahil), öğrencinin bu dersteki kazanımları/notu ve neden bu yazıya ihtiyaç doğduğu oluyor. Bu yazı akademik camiada imzam ile geçerli olan bir belge oluyor. Öğrenci bunu transkriptine ekleyebiliyor. Benim akademisyenliğimi teyit edecek olanlar kayyımlar değil ne de olsa.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Melih Bulu’yu Boğaziçi Üniversitesine rektör olarak atamasıyla başlayan protestolar 411. gününe girdi. 59 haftadır nöbet tutan akademisyenler, bugün bir kez daha #KabulEtmiyoruzVazgeçmiyoruz diyerek 269. kez rektörlük binasına arkalarını döndüler. Akademisyenler nöbet boyunca ellerinde “Kabul Etmiyoruz” “Vazgeçmiyoruz”, “Özerk, Özgür, Demokratik Üniversite”, “Dekanıma Dokunma” yazan dövizler, üzerlerinde #Kabul EtmiyoruzVazgeçmiyoruz” yazan Can Candan fotoğrafları ile derslerine son verilen Feyzi Erçin ve Seda Binbaşgil fotoğrafları taşıdı.

‘Derslerin açılmamasını kabul etmiyoruz’

Akademisyenler Bahar 2022 döneminde derslerinin açılmamasını kabul etmediklerini ve bu dersleri, birlikte yaratacakları özgür bir akademik ortamda vermeye devam edeceklerini duyuran akademisyenler, Boğaziçi Üniversitesi müfredatında yıllardır bulunan altı dersi açarak öğrencilerle çalışmaya ve birlikte öğrenmeye devam edeceklerini söylediler.

Öğrencilerin eğitim hakkına ve kendilerinin akademik pozisyonlarına yapılmakta olan haksız saldırılara karşı yılmayan akademisyenler, derslere devam etmenin, her koşulda Boğaziçi Üniversitesi’ne ve daha genelde ülkedeki özgür akademi ve eğitim hakkına sahip çıkmanın bir yöntemi olduğuna inandıklarını aktardılar.

Öte yandan 411 günlük Boğaziçi Direnişi süresince her ayın ilk cuma günü öğrenci ve mezunların da katılımıyla Güney Meydanı’nda gerçekleştirilen nöbetleri devam ediyor.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın atadığı ilk rektör Melih Bulu‘nun görevden alınmasıyla yerine geçen Mehmet Naci İnci, geçen mayıs ayında Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nde ders veren hukukçu ve akademisyen Feyzi Erçin’in yaz okulundaki dersini “uygun bulunmadığı” gerekçesiyle onaylamamış; aynı bölümde on dört yıldır ders veren öğretim görevlisi Can Candan hakkında soruşturma açtığını iddia ederek, temmuz ayında görevden almıştı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.