Bilim-TeknolojiManşetYaşam

Bu akşam gökyüzüne bakmayı unutmayın: Jüpiter 59 yılın ardından Dünya’ya en yakın konuma gelecek

0

Güneş sistemimizin en büyük gezegeni Jüpiter bu akşam Dünya‘ya 1963’ten beri hiç yaklaşmadığı kadar yaklaşacak. 

Dev gezegen, aynı zamanda her 13 ayda bir geldiği karşı konumda, yani Güneş’in  tam karşısında yer aldığı için daha büyük ve parlak görünecek.

Jüpiter’in Dünya’ya en yakın geçişi ve bu karşıt konumu çok nadiren bir araya geldiği için yıldız gözlemcilerini bir görsel şölen bekliyor. Öte yandan bu manzara, dürbün veya teleskop olmadan da görülebilecek.

En uzak mesafesinde Dünya’dan yaklaşık 965 milyon kilometre uzakta bulunan Jüpiter, bugün 590 milyon kilometre mesafede olacak.

NASA’nın Alabama‘daki Marshall Uzay Uçuş Merkezi‘nde araştırma astrofizikçisi Adam Kobelski, iyi bir dürbünle bu gece Jüpiter’in uydularından (aylarından) üç veya dördünün görülebileceğini söyledi.

Jüpiter ve uydusu Io

Jüpiter’in tespit edilmiş 53 uydusu var, ancak bilim insanları toplamda 79 uydu olduğuna inanıyor. En büyük dört uydusu 1610’da modern fiziğin en önemli isimlerinden Galileo Galilei tarafından keşfedildiği için Galile uyduları olarak anılır ve  isimleri Io, Europa, Ganymede ve Callisto‘dur.

NASA’nın belrttiğine göre Galile uyduları, Jüpiter bu karşı konumundayken dürbün veya teleskopla her iki tarafında parlak noktalar olarak görünecek.

Kobelski, 10 santimetre (4 inç) veya daha büyük bir detaylı teleskopta yeşil ila mavi aralığındaki bazı filtreler kullanılarak gezegenin halkalarının ve Büyük Kırmızı Nokta‘nın da görünebileceğini belirtti.

Jüpiter’le ilgili 10 bilgi

  • Jüpiter bir gaz devidir. Bu nedenle Dünya benzeri bir yüzeye sahip değildir. Eğer katı bir iç çekirdeğe sahipse bunun Dünya’dan büyük olduğu tahmin ediliyor.
  • Jüpiter bildiğimiz şekliyle yaşamı desteklemez. Ancak bazı uydularının kabuklarının altında yaşamı destekleyebileceği düşünülen okyanuslar bulunmaktadır.
  • Jüpiter, Güneş’ten yaklaşık 778 milyon kilometre uzaklıktadır.
  • Jüpiter’in atmosferi çoğunlukla hidrojen (H2) ve helyumdan (He) oluşur.
  • Jüpiter’in 75’ten fazla uydusu vardır.
  • Jüpiter’in ekvatoruna on bir Dünya sığabilir. Dünya bir üzüm büyüklüğünde olsaydı, Jüpiter bir basketbol topu büyüklüğünde olurdu.

Jüpiter’in ikonik Büyük Kırmızı Noktası, gezegende yüzlerce yıldır devam eden ve Dünya’dan daha büyük olan dev bir fırtınadır.

  • Burada günler kısa, yıllar uzundur: Jüpiter yaklaşık her 10 saatte bir kendi etrafında döner ve buna bir Jovian günü denir. Ancak Güneş’in etrafındaki bir yörüngesini yaklaşık 12 Dünya yılı, yani bir Jovan yılında tamamlar.
  • Jüpiter’in soluk renkli halkaları 1979’da NASA’nın Voyager misyonu ile keşfedildi. Güneş sistemimizdeki dört dev gezegenin hepsinde halka sistemleri vardır.
  • Şimdiye kadar Jüpiter’e dokuz uzay aracı  gönderdik. Yedi tanesi etrafında uçtu ve ikisi yörüngesine girdi. NASA’nın Juno uydusu 2016’dan beri Jüpiter’de.

Bilim insanları, Jüpiter’i incelemenin Güneş sisteminin oluşumu hakkında çığır açan keşiflere yol açabileceğine inanıyor.

NASA’nın altı yıl önce Jüpiter’in yörüngesine fırlattığı Juno uydusunun görev süresi yakın zamanda 2025’e veya uzay aracının ömrünün sonuna kadar uzatıldı.

You may also like

Comments

Comments are closed.