Dünyaİklim KriziManşet

Brezilya’da sel felaketi: Can kayıpları artıyor, kültürel miras tehlikede

0
brezilya
Fotoğraf: Reuters

Brezilya’nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde 29 Nisan’dan bu yana etkili olan şiddetli yağışlar ve seller, büyük yıkıma yol açtı. Sivil Savunma’nın açıklamasına göre, ölenlerin sayısı 169’a yükselirken, 56 kişi hâlâ kayıp. Sellerden etkilenen 2,3 milyon kişinin 600 bini yerinden edildi.

The Sun gazetesinin aktardığına göre eyaletteki 469 kasabada arama kurtarma çalışmaları devam ederken, bazı bölgelerde su seviyesinin azalmasıyla birlikte su şebekelerinin onarımı ve halkın içme suyuna erişimi sağlanmaya başlandı. Ancak hâlâ 42 otoyol, köprüler ve caddeler sular altında ve normale dönüş zaman alacak.

Rio Grande do Sul Valisi Eduardo Leite, “Bu, eyalet tarihinin en yıkıcı olayı” diyerek 180 günlüğüne “felaket durumu” ilan ettiklerini ve insanların tahliyesi için ciddi çaba gösterdiklerini belirtti. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ise bölgeyi yeniden ayağa kaldıracaklarını açıkladı.

brezilya

Müzeler ve kültür alanları tehlikede

Sel felaketi, eyaletteki kültürel miras alanlarını da tehdit ediyor. Brezilya Kültür Bakanlığı tarafından oluşturulan görev gücüne göre, eyaletteki 378 müzenin 50’sinden fazlası yapısal zarar gördü.

Porto Alegre’deki Casa de Cultura Mario Quintana (CCMQ) gibi kültürel merkezlerde büyük hasar meydana geldi. CCMQ’nun zemin katındaki ticari alanlar ve sinemalar su altında kaldı, birçok eser ise taşınarak koruma altına alındı. Müze müdürü Germana Konrath, binanın iç ve dış mekanlarının yeniden boyanması, ahşap çerçeve ve kapıların değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Brezilya’da sel 149 kişinin ölümüne neden oldu: ‘Haftalarca sürebilir’
Brezilya’da hissedilen sıcaklık 60 dereceyi geçerek rekor kırdı
Kenya ve Tanzanya’yı şiddetli yağmur ve sellerin ardından tropik siklon vurdu

Mercosul Bienali gibi önemli kültürel etkinlikler de ertelendi. Porto Alegre’deki Fundação Iberê Camargo, su baskınından önce bodrum katındaki eserleri tahliye etti. Ancak küçük müzeler, büyük zarar gördü; örneğin Museu Histórico Visconde de São Leopoldo‘daki birçok tarihi eser sular altında kaldı.

brezilya

Brezilya hükümeti, eyalete yaklaşık 10 milyar dolar değerinde bir federal yardım paketi açıkladı. Rio Grande do Sul’deki hasar 3,7 milyar dolar olarak tahmin ediliyor ve eyaletteki iş yerlerinin yüzde 90’ı kısmen veya tamamen zarar gördü. Vali Leite, eyaletin altyapısını yeniden inşa etmenin en az bir yıl süreceğini belirtti.

Unesco’nun Brezilya temsilcisi Marlova Jovchelovitch Noleto, sel felaketinin insan faaliyetleri ve sosyal eşitsizliklerin bir sonucu olduğunu vurguladı. Son otuz yılda eyalette ortalama yağış miktarı yüzde 30 artarken, iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik kamu politikalarının yetersiz olduğu ifade edildi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.