DünyaManşet

Brezilya’da eski başkan Bolsonaro’nun destekçilerinden Kongre, Devlet Başkanlığı ve Yüksek Mahkeme’ye baskın

0

Brezilya‘nın başkenti Brazilya‘da dün akşam (8 Ocak) aşırı sağcı eski devlet başkanı Jair Bolsonaro‘nun destekçileri, ülkenin yasama organına ev sahipliği yapan Kongre, devlet başkanlığı ve Yüksek Mahkeme binalarına baskın düzenledi.

Brezilya bayrakları ve milli takım formalarıyla parlamento, Yüksek Mahkeme ve başkanlık sarayı binalarına girmeye çalışan kalabalık camları kırdı, duvarları boyadı, binaların içindeki mobilyalara zarar verdi. Ses bombası ve göz yaşartıcı gaz kullanarak kalabalığı dağıtmaya çalışan polis, saatler sonra üç binada kontrolü sağlayabildi. Olaylarda yaklaşık 200 kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor.

Bolsonaro halen, yemin töreninden önce gittiği ABD‘de Florida‘da bulunuyor. Taraftarları daha önce de orduya “darbe çağrısı” yapmıştı. 

Saldırı, Bolsonaro’yu 30 Ekim’deki seçimlerde yenen solcu lider Luiz Inácio Lula da Silva‘nın yemin ederek göreve başlamasından tam bir hafta sonra gerçekleşti. Bolsonaro taraftarları, partisinin yaptığı itirazlar Seçim Kurulu tarafından reddedilmesine karşın, seçimin “çalındığına” inanıyor.

Eski başkan’ın destekçilerinin üç binayı işgal edişi, iki yıl önce ABD’de Donald Trump taraftarlarının Kongre baskınını akıllara getirdi.

Lula’dan eski başkana suçlama: Vandallar, fanatik faşistler

Yeni devlet başkanı Lula, baskının başında güvenlik güçlerinin yetersiz kaldığını belirterek, 31 Ocak’a kadar “federal güvenlik müdahalesi” ilan ederek başkentin güvenliğini artırdı.

Saldırıdan Bolsonaro’yu sorumlu tutan Lula, yetkililerin fanatiklerin kaos çıkarmasında izin verdiğini belirterek, “Bu vandallar aslında fanatik faşistler, ülke tarihinde görülmemiş bir şey yaptılar” dedi ve sorumluların bulunup cezalandırılacağını söyledi.

Baskın için Bolsorano’yu suçlayan Lula, eski devlet başkanının -tıpkı Trump gibi- sosyal medya üzerinden baskınları teşvik ettiğini ifade etti: “Bu soykırımcılık. Eski devlet başkanının bunun yapılması için teşvikte bulunan birçok konuşması olduğu biliniyor. Bu soykırımcılık” dedi.

Suçlamaları reddeden Brazilya’daki şiddeti kınayan eski devlet başkanı ise “Herhangi bir barışçıl protestonun demokrasinin bir parçası olduğunu, ancak kamu binalarına saldırmanın çizgiyi aştığını” belirten bir sosyal medya  paylaşımında bulundu.

Brazilya Valisi Ibaneis Rocha, gece saat 21.00 itibarıyla saldırılarla bağlantılı olarak 400 kişinin tutuklandığını bildirdi.

ABD’de ise halen ülkelerinde bulunun Bolsonaro’nun sınır dışı edilmesi istendi.

Baskına giden yol

30 Ekim’de yapılan seçimden bu yana Brezilya’da tansiyon yüksekti, ancak yemin töreninin yapılmasından sonra bir sakinleşme umuluyordu. Ancak binlerce yeşil-sarı giysili protestocunun yeminden bir hafta sokaklara çıkıp kamu binalarına saldırmasıyla gerilim zirve noktasına ulaştı.

Yüksek Mahkeme hakimi Alexandre de Moraes’ın eski devlet başkanının işlediği belirtilen suçlardan sorumlu tutulmasının istemesi, buraya yapılan saldırıya gerekçe olarak gösteriliyor. Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarda saldırganların Yüksek Mahkeme binasının camlarını indirdikleri ve güvenlik kameralarına vurdukları görülüyor.

Olayların ardından Brazilya Valisi Rocha, en yüksek yetkili güvenlik sorumlusunu Anderson Torres’i görevden uzaklaştırdı. Torres daha önce Bolsonaro’nun Adalet Bakanı olarak görev yapmıştı. Eyalet başsavcısı ise, Torres’in tutuklanmasını talep etti.

ABD’de de eski Başkan Donald Trump’un destekçileri, seçimi Demokrat Joe Biden’a kaybetmesinin ardından 6 Ocak 2021’de Kongre binasını basmıştı. Biden’ın yemin törenine hazırlanılırken gerçekleştirilen saldırıda, Kongre binası harap edilmiş, sekiz kişi hayatını kaybetmişti.

ABD’de kongre binası işgal edildi: 4 kişi hayatını kaybetti

Brezilya’da yaşananları “çirkin” olarak nitelendiren Başkan Biden, eylemcileri kınayan bir açıklama yaptı. Avrupa Birliği, Fransa,  İngiltere, Portekiz ve diğer çok sayıda Batılı ülkeden kınama açıklamaları geldi.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.