LGBTİ+

Brezilya Yüksek Mahkemesi eşcinsel birlikteliği tanıdı

0

Brezilya Yüksek Mahkemesi Perşembe günü verdiği tarihî bir kararla, dünya üzerindeki en büyük katolik nüfusa sahip ülkede eşcinsel birlikteliği yasal olarak tanıdı.

Reuters‘ın haberine göre Yüksek Mahkeme yargıçları, Latin Amerika’nın en büyük ülkesinde yasal bir emsal oluşturarak, 10’a karşı sıfır gay birliktelik lehine oy kullandı. Yalnızca bir yargıç, Jose Antonio Dias Toffoli, daha önceki ilgili davalarda taraf olduğu gerekçesiyle oy verme işlemine katılmadı.

Karar gay çiftlere, heteroseksüel birlikteliğin yararlandığı emeklilik maaşı, miras ve hatta bazı hukukçulara göre evlat edinme dahil bir çok hakkı tanıyor. Alt derece mahkemeler daha önce, belli bir yasayla düzenlenmediği için gay birlikteliğin hem lehine, hem de aleyhine kararlar vermişti.

Kararın yazarı Yargıç Carlos Ayres Britto: “Bir kişinin kendi cinselliğini yaşama hakkı o kişinin ifade özgürlüğünün bir parçasıdır”.

Kararla birlikte Brezilya, Arjantin’den sonra gay birlikteliği tanıyan ikinci Güney Amerika ülkesi oldu. Yargıçların çoğunluğu Anayasa’nın gay birlikteliği dışlamadığını ve bunun özel hayat hakkının ve kanun önünde eşitlik ilkesinin bir ifadesi olduğu yönünde görüş belirtti.

Kararın, devletin vatandaşların haklarını cinsel ve ırksal durumlarının ne olduğuna bakmaksızın savunma isteğini gösterdiğini söyleyen gay hareketi aktivistleri kararı memnuniyetle karşıladı.

O Globo gazetesinin web sayfasında Rio de Janeiro eyaleti Gay, Lezbiyen ve Transseksüel Komitesi başkanı Claudio Nascimento’nun “bir ülkenin medeniyet düzeyi, o halkın homoseksüel toplumuna nasıl yaklaştığıyla ölçülür” sözlerine yer verildi. “Bu, Brezilya için tarihî bir gün.”

Brezilya Katolik Kilisesi ise karara karşı çıkarak Anayasa’nın tanıdığı tek birliğin bir erkek ve bir kadın arasında olduğunu iddia etti.

Brezilya Ulusal Piskoposlar Konferansı’nı temsil eden avukat Hugo Jose de Oliviera Mahkeme’ye “Çoğulculuğun da sınırları vardır” diye hitap etti. Kilise liderleri karara rağmen pozisyonlarında bir değişiklik olmayacağını belirtti.

2008 verilerine göre 190 milyon nüfuslu Brezilya’da 140 milyon kişi katolik.

Dava Yüksek Mahkeme’ye Rio de Janeiro eyaleti ve federal cumhuriyet savcısı tarafından taşınmıştı.

Çoğu büyük Brezilya şehrinde aktif ve açık gay toplulukları bulunuyor ve Sao Paolo her sene, 3 milyon katılımcıyla dünyanın en büyük gay onur yürüyüşüne ev sahipliği yapıyor.

Buna karşın, ülke yakın zamanlarda gay’lere karşı girişilen şiddet eylemleriyle sarsıldı. Bunlara Sao Paolo’nun merkezî noktlarındaki taciz ve dövme olayları da dahil. Kırsal bölgelerde ve hatta başkent Brasilia’da eşcinsellere yönelik aşağılama ve tacize sık şekilde rastlanıyor.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.