İklim KriziManşetYerel

Bozkurt’ta sel kontrol projesi, haftalar önce ‘ödenek yetersiz’ diye iptal edilmiş

0

Geçen yıl büyük bir taşkın felaketiyle yıkılan ve 82 kişinin hayatını kaybettiği Kastamonu’nun Bozkurt ilçesi, günlerdir Batı Karadeniz‘i etkisi altına alan kuvvetli yağışlar yüzünden yine risk altında.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bölgeye giderek açıklamalarda bulundu.

Öte yandan, Orman Genel Müdürlüğü Kastamonu Bölge Müdürlüğü‘nün 16 Mayıs’ta, “Kastamonu İli Bozkurt İlçesi Ambarcılar ve Yaylatepe Köyleri Yukarı Havza Sel Kontrol Projesi Islah Sekisi Yapım İşi” isimli ihaleyi, felaketten tam 21 gün önce iptal ettiği ortaya çıktı.

BirGün‘den Mustafa Bildircin‘in haberine göre sel kontrolü sağlayacak projenin iptal nedeni, “Bütün tekliflerin alıma ayrılan ödeneğin/yaklaşık maliyetin çok üzerinde olması” şeklinde açıklandı.

Kastamonu 2019 Yılı Çevre Durum Raporu‘na göre, kentteki projeler için toplam 28 karar alınırken bu kararların tamamına yakınında, “ÇED gerekli değildir” sonucuna ulaşıldı.

MHP‘li Kastamonu Belediyesi‘nin 2019 ve 2020 yıllarına yönelik faaliyet raporlarına göre,  ‘Taşkınların önlenmesi’ için 2019 yılında hiçbir adım atılmazken “Yeni İmarlı Yerlerde Yağmur Suyu Drenaj Hattı Yapılması” projesinin de yüzde 57’sini tamamlanabildi.

İlgili haber:Bozkurt’ta sel felaketinin ardından: Hayal kırıklığı, iklim adaletsizliği ve alınmayan dersler
İlgili haber: Bozkurt’ta selin ardından: ‘Zaten borç içindeydik, şimdi her şeyimizi kaybettik’

Bir kişi kayıp

İki gündür süren kuvvetli yağışlarla, 2021’de felakete neden olan Ezine Çayı‘nın su seviyesi yükselmiş, çevredeki vatandaşlara ‘üst katlara çıkın’ uyarısı yapılmıştı.

Sabah saatlerinde afet bölgesine giderek açıklamalar yapan Bakan Kurum bölgede arama-kurtarma faaliyetlerinin başladığını söyleyerek, bir vatandaşın kayıp olduğunu, 118 köye yolların kapanması sebebiyle ulaşılamadığını, 130 kişinin de tahliye edildiğini açıkladı.

Kurum, selden etkilenen bölgelere nakdi yardım yapılacağını söyleyerek, “Hasar gören yerlerin tespitlerinin yarın Yapı işleri Genel Müdürlüğümüz koordinesinde yürütüyor olacağız. Yeni imalatların yapımına yarın itibariyle başlayacağız ve tüm belediyelerimize bu noktada nakdi yardımlar yarın itibariyle hesaplarına geçecek.  Şu an itibariyle 15 milyon lira bir nakdi yardımı il ve ilçelerine göndermiş bulunuyoruz” dedi.

Kastamonu Valisi Avni Çakır da dün taşkın nedeniyle Bozkurt’ta geçici bir köprüyü yıkmak zorunda kaldıklarını belirterek “Şu an su büyük oranda dere yatağında akıyor. Şehrin dereye yakın kesimlerinde su sızması oldu. Arkadaşlarımız, kanal açarak suyun tahliyesi için uğraşıyor. Şu aşamada herhangi bir can kaybı ya da kayıp ihbarı yok. Özellikle İlişi köyünde dere duvarı aştı ve su köyün ortasında çoğaldı” açıklamasını yaptı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.