Editörün SeçtikleriEkolojiManşetYerel

Bozkurt’ta selin ardından: ‘Zaten borç içindeydik, şimdi her şeyimizi kaybettik’

0
Fotoğraflar: Elif Ünal

Şiddetli yağışların neden olduğu sel ve heyelan felaketlerinin yaşandığı Kastamonu Bozkurt’ta insanlar yalnızca yaşamlarını, yakınlarını ve evlerini değil geçim kaynaklarını da kaybetti.

Yaklaşık 35 senedir Bozkurt’ta yaşayan Hacer Yorulmaz, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada Ezine Çayı’nın taştığı sırada Yıldız Tekstil fabrikasında çalıştığını söyledi.

‘Arabaların, insanların gidişini gördüm’

Yorulmaz, “Elektrikler gidince patrona telefon geldi. ‘Hemen fabrikayı boşaltın’ dediler. Biz tüm fabrikayı boşalttık” ifadelerini kullandı.

Eve geldikten sonra balkona çıktığını aktaran Yorulmaz, “Balkondan top sahasına bakayım dedim. O suyu görmeniz lazım. Hala daha titriyorum. Arabaların gidişini gördüm, insanların gidişini gördüm. Evden çıkamadım. Biz o gece oradan sular çekildikten sonra, itfaiye gelince çıkabildik” dedi.

Günlerdir evine giremediğini dile getiren Yorulmaz, “Şu anda evimize giremiyoruz. Çoluk çocuk orada burada. Allah’ım sağlığımızı verdi ama arkadaşlarımız, dostlarımız gitti” dedi.

‘100-150 kişinin ekmek teknesi gitti’

Sanayi bölgesinde yer alan çalıştığı iş yeri de kullanılmaz hale gelmiş durumda. İleride ne yapacağını bilemediğini anlatan Yorulmaz şunları söyledi:

“Fabrika tamamen gömüldü. Orada hiçbir şeyimiz kalmadı. Bütün her şeyimiz kaldı. Orası ekmek teknemiz. Ben emekli olmaya çalışıyorum. Benim yaşım 57-58. Başka bir yerde beni işe alırlar mı? Almazlar. 100-150 kişinin ekmek teknesi orası. Çok zor bilmiyorum, ilerisini düşünemiyoruz.”

Bozkurt’ta selden etkilenen bir fırın

27 senelik dükkanı su altında kaldı

Şaban Keleş ise 27 senedir Bozkurt’ta esnaf olarak çalışıyor. Bölgedeki birçok dükkân gibi kıyafet satışı yaptığı Huzur Giyim isimli mağaza da sel sularının altında kaldı.

Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Sel olduğunda şehir dışındaydım. Bozkurt’a giriş çıkış olmadığı için mecburen üçüncü günde gelebildim. Geldiğimde yapacak bir şey yoktu, iş işten geçmişti” ifadelerini kullandı.

‘Neyse ki canımız kurtuldu’

Mağazadaki malları çıkartabilmek için camları kırdıklarını belirten Keleş, “Her şey harap olmış tabii ki. Ne askıları kalmış ne bir şey kalmış. Tavan yaklaşık dört metre, sular tavana kadar yükselmiş. Bütün bölümler gitti” dedi.

“Neyse ki sel sırasında burada değildik. Arabam kurtuldu, canımız kurtuldu, eleman vardı burada o kurtuldu. Çocuklarda da bir sıkıntı yok Allaha şükür” diyen Keleş zararlarının yalnızca maddi olduğunu söyledi.

Şaban Keleş

‘Yeniden açmaya cesaretimiz yok’

Keleş, hasar tespit ekiplerinin geldiğini ve fotoğraf çektiğini anlattı: “Aklımızda olanları yazdık ne vardı ne yoktu diye. Telafi edeceklerini söylediler.”

Yeniden bir dükkan açıp açamayacağı konusunda çok emin olmadığını belirten Keleş, “Tekrar yapmaya cesaretimiz asla yok. Burayı yapmaya kalksak, camlar, elektrikler, raflar en az 150 bin lira tutar. Borcumuz vardı zaten önceden. Borçsuz esnaf yok. Düşünüyoruz ne yapacağız diye. Bekliyoruz bir yardım gelecek mi gelmeyecek mi” dedi.

Neler yaşandı?

 Batı Karadeniz’i etkisi altına alana şiddetli sağanak yağışın ardından 11 Ağustos tarihinde meydana gelen sel felaketi Kastamonu’nun Bozkurt ve Azdavay ilçelerinde büyük bir yıkıma neden oldu.

Ezine Çayı’nın taştığı Bozkurt’ta dere yatağına kurulu ilçe sular altında kaldı. Fatih ve Ölçer apartmanları tamamen yıkılırken birçok bina yaşanılamaz hale geldi, bir köprü çöktü. Haberleşmenin, elektriğin ve ulaşımın kısıtlandığı ilçede günler süren arama-kurtarma çalışmaları yürütüldü.

Afet bölgesi ilan edildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kastamonu, Bartın ve Sinop’un “Genel hayata etkili afet bölgesi” ilan edildiğini duyurdu.

Bu ilan felaketin etkili olduğu bölgede mülkiye amirlerine olağanüstü yetkiler verilmesinin yanı sıra felaketten etkilenen kişilere yardımların ulaştırılması için gerekli hizmetlerin sağlanmasını kapsıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.