Ekolojik YaşamManşet

BIFED Uluslararası Yarışma ile Gaia Öğrenci Ödülü finalistleri

0

5. Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED) 10 Ekim Çarşamba günü başlıyor.

14 Ekim Pazar gününe kadar devam edecek festivalin Uluslararası Yarışma ile Gaia Öğrenci Ödülleri kategorisinde yarışacak filmlerini sizlerle paylaşmak istedik.

Geçen sene olduğu gibi bu sene de Yeşil Gazete olarak BIFED’i yerinden takip edeceğiz.

BIFED’te buluşmak  üzere

***

A SIX DOLLAR CUP OF COFFEE /
ALTI DOLARLIK BİR FİNCAN KAHVE
Andres Ibañez & Alejandro Diaz / Meksika / 2018 – 70’

Film, kırılgan bir kahve üreticileri topluluğunu irdelemekte ve onları kahve tüketiminin bunaltıcı gerçekliğiyle yüzleştirmektedir. Kahveyi, kimliklerini, topraklarını ve daha iyi koşullar altında yaşama haklarını korumanın bir yolu olarak gören karakterler, niteliğe ilişkin Özel Kahve paradigmalarını sorgulayarak ürünlerini yurt dışına satmak için mücadele eder.

ANOTE’S ARK /
ANOTE’NİN GEMİSİ
Matthieu Rytz / Kanada /2018 – 77′

Pasifik ülkelerinden deniz seviyesine yakın Kiribati Cumhuriyeti, deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle yakında ortadan yok olacaktır. Kiribati’nin Cumhurbaşkanı Anote Tong halkını ve onların haysiyetini korumak için bir yol bulmaya çalışırken, Kiribatililerin çoğu ülke dışında güvenli sığınaklar aramaktadır. Uluslararası iklim müzakereleri ve iklim değişikliği nedeniyle yerinden edilmeyi acil bir insan hakları meselesi olarak tanıma mücadelesi bağlamına oturtulmuş belgeselde, Anote’nin ülkesini kurtarmak için verdiği kişisel mücadele, altı çocuk annesi genç bir kadın olan Sermary’nin olağanüstü kaderiyle iç içe geçer.

ASTRAL
Jordi Évole & Ramon Lara / İspanya 2016 – 101’

1970’lerde inşa edilmiş 30 metrelik yelkenli bir tekne olan “Astral,” sahibi tarafından Proactiva Open Arms adlı sivil toplum örgütüne verilene dek lüks bir eğlence gemisidir. İzleme ve kurtarma botuna dönüşen Astral, ilk kurtarma misyonunu gerçekleştirmek için Libya sahiline yelken açmıştır.

BE’ JAM BE THE NEVER ENDING SONG /
BE’ JAM BE HİÇ BİTMEYEN ŞARKI
Caroline Parietti & Cyprien Ponson / Fransa, İsviçre / 2017 – 85’

Sarawak’ta (Borneo) “nehrin yukarısında yaşayanlar” ormansızlaştırmadan ilk etkilenenler olur. Göçebe avcılar olan Penan halkı kendini fırtınanın göbeğinde bulmuştur. İnsanın bütün dünyası parçalanırken, varoluşa anlam katmış olan peyzaj kelimenin tam anlamıyla kaybolur ve onunla birlikte dil, gelenekler ve ruhlar da yok olurken yaşamaya nasıl devam edilir?

FIELDS OF ANGER /
ÖFKE TARLALARI
Anne Gintzburger /Fransa 2018 – 72’

Anlatıcılığını Catherine Deneuve’ün üstlendiği bu etkileyici film, Fransız çiftçilerin içinde bulunduğu güç durumu gözler önüne seriyor ve bu konuda bir şeyleri değiştirmeye kararlı bir grup kadını izliyor. Her yıl 400 Fransız çiftçi intihar etmektedir. Tarım endüstrisi kriz içerisinde ve insanlar çiftçilerin içinde bulunduğu kötü durumdan bihaber görünüyor. “Kara Başörtüler” kampanyası, halihazırda pek çok çiftliği ve aileyi mahvetmekte olan tarım krizine ilişkin farkındalık yaratmayı amaçlayan bir kampanya. Kadınlar eşlerini ve onların geçim kaynaklarını kurtarmak için savaşıyor.

 

OLD HOUSES AND CHERRY LAUREL /
ESKİ EVLER VE KARAYEMİŞLER
Engin Yıldız / Türkiye / 2018 – 78’

Belgesel, Doğu Karadeniz güzergâhını izleyerek karayemiş ve eski evlerin birlikteliğini sunuyor. Mevsimleri takip ederek ilerleyen film, eski evleri ve onları saran karayemişleri, Karadeniz’in rengarenk peyzajları, insanları, dilleri ve gelenekleriyle birlikte gözler önüne seriyor.

STARE INTO THE LIGHTS MY PRETTIES /
DALIP GİDİN ŞU PARLAK IŞIKLARA GÜZELLERİM
Jordan Brown / Avustralya / 2017 – 128’

Ekranlardan oluşan bir dünyada yaşıyoruz. Ekrana yapışmış parmaklar, gözler; gözlere yapışmış ekranlar. Ekranları iş için, oyun oynamak için kullanırız. Ama bununla da kalmıyor. Ekranlar da bizi kullanır. Nasıl oldu da buraya geldik? Bu yolculuk bizi nereye götürüyor? Bu yolculuğu istiyor muyuz? Bu her yanı kuşatan elektronik dünyada yaşamak için ödediğimiz bedel nedir?

THE GREEN LIE /
YEŞİL YALAN
Werner Boote / Avusturya, Almanya, Brezilya, Endonezya, ABD / 2017 – 97’

“Yeşil Yalan” büyük küresel aktörlerin son yıllarda sayıları gittikçe artan şüpheci müşterilerinin güvenini tekrar kazanmak için uydurdukları sürdürülebilir pazarlama imgelerini sorgulamaktadır. Peki ya adil palmiye yağı? BP gerçekten de petrolün ötesinde mi? Kamera, filmin iki kahramanı dünyanın dört bir yanında araştırma yapar ve şirket sözcüleri, filozoflar ve daha iyi ve yaşam dostu bir dünya için savaşanlarla görüşmeler yaparken onları izler.

THE MILK SYSTEM /
SÜT SİSTEMİ
Andreas Pichler / Almanya, İtalya / 2017 – 91’

Sütün simgelediği bir şey var: sağlık. Sütün doğal ve besin değeri yüksek olduğu düşünülür. Sütü piyasa için bu kadar çekici kılan tam da budur zaten. Peki ama süt gerçekten o kadar sağlıklı mı? Süt sistemine eleştirel bir bakış atmak için yola koyuluyoruz. Bu esnada çiftçilerle, mandıra sahipleriyle, siyasetçilerle, lobicilerle, sivil toplum örgütleriyle ve bilim insanlarıyla tanışacağız. Film, süt sisteminin ardındaki şaşırtıcı hakikatleri ortaya çıkarıyor. Bu endüstriden kimin çıkarı var ve kimler pahasına?

TO RETURN /
DÖNMEK
David Fedele & Kumut Imesh / Avustralya, Fransa, Fildişi Sahili, Fas /2018 – 83’

“Dönmek” şu an Fransa’da yaşayan ancak aslen Fildişi Sahili’nden yola çıkmış Kumut Imesh’i takip ediyor. Imesh Afrika kıtasına geri döner ve ülkesindeki iç savaştan kaçmak zorunda kaldığında yapması gereken aynı yolculuğu yapmaya çalışırken biz de ona eşlik ederiz. Ancak Imesh’in elinde bu kez bir kamera vardır. Tek başına seyahat eden Kumut, hem kameranın önündeki hem de kameranın ardındaki kişi olarak kendi yolculuğunu belgeleyecek ve böylelikle dünyadaki en tehlikeli göç rotalarından biri üzerinde insanoğlunun özgürlük ve haysiyet için verdiği mücadeleyi ortaya çıkaracaktır. “Dönmek” tartışmalı bir film deneyi, cesur bir yolculuk ve yönetmenle mülteci arasında benzersiz bir işbirliği.

UTOPIA REVISITED /
ÜTOPYA ZAMANI
Kurt Langbein / Avusturya / 2018 – 91’

Bir buçuk milyon insan için bölgesel, taze ve organik yiyecek; yalnızca çok az enerji tüketerek şehirde zekice yaşama; adil koşullarda üretilen bir cep telefonu ve geleceklerini kendi ellerine almak için üç yılı aşkın mücadele vermiş işçilerin yönettiği bir çay fabrikası. Adil bir toplum için bir yerlerde bir model var mı acaba?

BIFED2018 Gaia Öğrenci Ödülü Finalistleri

ASH CITY /
KÜL KENT
Tolga Barman /  Türkiye / 2018 – 29’

Aliağa, 60’lı yıllarda sanayi bölgesi ilan edilir ve bunu takiben bölgede çok sayıda çevreyi kirleten tesis kurulur. Bu tesislerin enerji ihtiyacını karşılamak üzere bölgeye termik santral yapılması planlanır ancak 1989 yılında, o güne kadar Türkiye’de
yapılmış en büyük çevre eylemi yapılır. Santral yapımı o yıllarda iptal edilir fakat 2018 yılına gelindiğinde bölgeye bir termik santral kurulmuştur. Belgesel, termik santralin hemen yanında yer alan bir köy ve bir antik kent üzerinden bölgede yaşanmakta olan sıkıntıları özetliyor.

COWS AND QUEENS /
İNEKLER VE KRALİÇELER
Laura Marques / Portekiz / 2018 – 38’

Herens sığırları esasen turnuvalar için beslenen bir ırktır. Bu turnuvalarda ve sürü arasındaki en güçlü sığır “Kraliçe”dir. İsviçre Alpleri’nde sığır çobanı olarak yalnız başına dört ay geçiren Laura’ya önceki sığır çobanı şu nasihati vermiştir: Kraliçe olmalısın. Laura, bu unvanı elde etmek için saçma bir uğraşa başlar. İnsanlar ve hayvanlar arasındaki iktidar ilişkilerini yansıtan film, söz konusu bu ilişkinin tek yönlülüğünü sorgular. Eğer sığırlar salt insanlarca kontrol edilen bedenler değilse, başka  ne olabilirler?

DIRTY WATER /
KİRLİ SU
Ko Kyaw / Myanmar, Almanya 2017 – 13’

Shan Eyaleti’ndeki Tatar Kann Köylüleri çok endişeliler çünkü beş yıldır Çin menşeili bir kurşun madeni şirketi su kaynaklarını kirletiyor. İnsanlar baş ağrısı, baş dönmesi ve uyuşukluktan şikâyetçi ancak söz konusu şirket köylülere karşı herhangi bir sorumluluk almıyor. Köy komitesi üyeleri 10-15 yıl içerisinde bu asırlık köyün azalan su kaynakları ve kirlilik nedeniyle ıskartaya çıkarılacağından korkuyor.

FISHERMEN WITHOUT A SEA /
DENİZİ OLMAYAN BALIKÇILAR
Lucas Bonetti / ABD / 2016 – 20’

2016 Rio Olimpiyatları için yürütülen resmi temizleme kampanyasının perde arkasına bakan “Denizi Olmayan Balıkçılar,” yerel balıkçıların ve çevrecilerin çevresel bozulma karşısında yaşam biçimlerini koruma mücadelelerini gözler önüne seriyor. Bu film Guanabara Körfezi’nin geleceğini, onun yabanıl su yaşamını ve bütün bunlara önem veren insanları umursayan herhangi birinin karşı karşıya olduğu tehlikeyi açığa çıkarıyor.

LO PASTRE /
OTLAK
Greta Loesch  / Fransa /2018 – 32’

Genç çoban Florent kendisine aktarılmış Cévennes geleneklerini sürdürmektedir. Raiole, Tarasconnaise, Thônes ve Marthaud ve bazı Suffolk türlerini bir otlaktan diğerine götürür. Ancak otlar her yerde azalmaktadır.

MODIFIED /
MODİFİYE EDİLMİŞ
Aube Giroux / Kanada / 2017 – 87’ 

Film, bir yemek aşığının genetiği değiştirilmiş gıdaların karmaşık dünyasına yolculuğunu izliyor. On yılı aşkın bir zaman diliminde çekilmiş olan bu ödüllü belgesel, Kanada ve ABD’de genetiği değiştirilmiş gıdaları etiketlemek için halihazırda verilen mücadeleyi anlatıyor ve bu sırada endüstriyel tarım ve hükümetler arasındaki teklifsiz ilişkiyi gözler önüne seriyor. Filmin hikâyesi, filmin yönetmeninin üretken bir bahçıvan, tohum biriktiricisi ve gıda aktivisti olan ve filmin yapım sürecinde kanserle savaşan annesiyle ilişkisi etrafında şekilleniyor. Dünyayı beslemek için genetiği değiştirilmiş gıdalara ihtiyaç olduğu mitini alaşağı ederek daha şeffaf ve sürdürülebilir bir gıda sistemi oluşturulma lehinde güçlü deliller ortaya koyuyor.

SAVRUN
Hakan Yıldırım & Onur Coşkuner / Türkiye 2017 – 16’

“Savrun”, Çukurova’daki zorlu hava şartlarına rağmen çok düşük yevmiyelerle ekmek parası için turp toplama ve yıkama işinde çalışarak hayata tutunma mücadelesi veren insanları anlatmaktadır.

https://vimeo.com/256629635

Özel Gösterim

KÖTÜ TOHUM
Ethem Özgüven / Türkiye /2018 – 48’

Kaz dağlarında küçük ölçekli çiftçiler yerli büyükbaş hayvan besler, organik zeytin yağı üretir ve geleneksel tohumları yetiştirirken, büyük şehirlerdeki nüfus ise endüstriyel komplekslerden gelen kansere sebebiyet veren gıdalarla beslenmektedir. Dünya hızla sonuna doğru yaklaşırken, büyük şirketler hâlâ köylerdeki nüfusu şehirlere göçmeye zorlamaktadır. Halbuki şehirler halihazırda zaten tıklım tıkıştır…

https://vimeo.com/255714041

 

Bozcaada’nın BIFED günleri başlıyor

BIFED (Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festival) finalistleri belirlendi

5. BIFED başvuruları uzatıldı: Son gün 20 Mayıs 2018

[Yeşil Gazete BIFED’de] “Glocal” bir festivalin ardından: Kalbimizde mutluluk ve umut var

[Yeşil Gazete BIFED’de] Bozcaada’nın en güzel mevsiminde festival zamanı

Kalimera! “Thalatta” ile Ege’nin derinliklerine yolculuk

[Yeşil Gazete BIFED’de] Pakize nerede?

[Yeşil Gazete BIFED’de] Bozcaada’nın yerel, küçük, yavaş festivali başladı

[Yeşil Gazete BIFED’de] Bozcaada’ya gidecekler için 20 belgesel film tavsiyesi

Bozcaada’ya dünyadan umut toplayan belgesel festival: BIFED

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.