Ekonomi

Borsa İstanbul son 3 yılın en büyük kaybını yaşadı

0

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yükselen dolara karşı verdiği repo ihale ve swap işlemlerinin ardından Borsa İstanbul yüzde 5,67 ile son üç yılın en büyük düşüşünü kaydetti.

Son dört gündür benzer eğilimde olan Borsa İstanbul Temmuz 2016’dan beri en önemli değer kaybını yaşadı.

Sektör endeksleri arasında kazandıran olmazken en çok gerileyen ise yüzde 7,62 ile bankacılık oldu. Holding endeksiyse yüzde 5,38 değer kaybetti

Analistler, swap piyasasında Türk Lirası bulmakta zorluk çeken yabancı yatırımcının TL pozisyonlarını kapamak için ellerindeki hisse senedi ve bonoları satmak istemesinin borsanın düşüşünde rol oynadığını ifade ediyor.

‘Türkiye’nin reform yapması gerekiyor’

Pictet Varlık Yönetimi’nden ekonomist Nikolay Markov, swap faizinin gösterge niteliğinde olduğunu belirterek, “Merkez Bankası’nın izlediği politikanın doğru olmadığını gösteriyor. Faizleri artırmak daha doğru olurdu” yorumunda bulundu.

Rabobank gelişmekte olan piyasalar döviz stratejisti Piotr Matys, “Piyasalara likidite geri döndüğünde yatırımcılar Lira’ya karşı ne hissettiklerini tam olarak anlayabileceğiz. Lira’ya olan güvenin sağlaması için Türkiye’nin seçimlerin hemen ardından reformları uygulamaya koyması gerekiyor” diye konuştu.

‘Alınan önlemler piyasa ekonomisi kavramıyla çelişiyor’

Kanada merkezli yatırım bankası TD Securities’ten gelişen piyasalar baş stratejisti Cristian Maggio ise Bloomberg’e yaptığı konuşmasında, “Alınan bütün önlemler piyasa ekonomisi kavramıyla çelişiyor. Hükümet çok karışıyor” açıklamasında bulundu.

Swap nedir?

İngilizce’de takas, değiş-tokuş anlamına gelen swap kelimesi finans piyasalarında iki tarafın belirli bir zaman dilimi içinde bir varlık ya da yükümlülüğe bağlı olarak farklı faiz ödemelerini veya döviz cinsini karşılıklı olarak değiştirdikleri bir takas sözleşmesini ifade ediyor.

Swap işlemlerinde, iki para biriminden yüksek faizli olanı satıp, düşük faizli olan alınıyorsa, düşük faizli para biriminin gecelik taşıma maliyeti ödeniyor ve yatırımcının hesabına swap maliyeti olarak yansıyor.

Londra swap piyasasındaki Türk Lirası-ABD Doları örneğinde:

Uzun süreli satın alım pozisyonunda olan bir yatırımcı, TL para birimini satıp daha düşük faizli olan USD para birimini almış olduğu için bu işlemin yatırımcıya swap adı altında bir bedel ortaya çıkıyor.

Swap faizi, daha sonra ABD Doları’na çevirmek amacıyla TL satın alan yatırımcının, Türk Lirası almak için ödediği maliyeti ifade ediyor.

Merkez Bankası’nın swap işlemleri, Londra’daki swap piyasasında Türk Lirası’nın gecelik faizinin yüzde 1300’ü aşmasını yol açtı.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.