2024’ün ilk dokuz ayında afetlerden kaynaklanan kayıplar 259 milyar doları aştı

Yılın ilk üç çeyreğinde iklim felaketlerinden kaynaklanan ekonomik kayıplar 258 milyar doların üzerine çıktı. Sigortalı kayıpların ise en az 102 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor

Küresel sigorta ve reasürans şirketi Aon‘un hazırladığı “Küresel Doğal Afetler Raporu”nun 2024 yılın ilk üç çeyreğini kapsayan sonçları yayımlandı. Buna göre, 2024 yılının ilk dokuz ayında toplam ekonomik kayıplar 258 milyar doların üzerine çıktı. Aynı dönemde sigortalı kayıpların ise en az 102 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

2024’ün üçüncü çeyreğinde çeyreğinde başta Atlantik kasırgası, Orta Avrupa ve Çin‘deki seller, Kuzey Amerika’daki şiddetli fırtınalar olmak üzere meydana gelen iklim afetlerinin yarattığı ekonomik maliyetin ortalaması ise 276 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

İlk dokuz ayda, 32’si Kuzey Amerika’da, sekizi  Asya‘da, dördü EMEA‘da (Avrupa, Orta Doğu, Afrika) ve üçü Güney Amerika‘da olmak üzere 47 olayda 1 milyar doların üzerinde zarar meydana geldi. Açık ara en maliyetli afet ABD‘nin Florida eyaletini vuran Helene Kasırgası olurken eylül ayındaki Süper Tayfun Yagi ise Güneydoğu Asya‘da 12,6 milyar dolarlık tahmini zarara yol açtı. En maliyetli afetlerin içinde bir diğer önemli olay da Çin’de meydana gelen yoğun sel felaketleri oldu.

Bu yılki toplam sigorta kayıplarının 125 milyar doları aşması bekleniyor

Şirket, 2024’ün ilk dokuz ayında doğal afetlerden kaynaklanan küresel sigorta kayıplarının 102 milyar dolara ulaşacağını ve 21. yüzyıl ortalaması olan 79 milyar doların oldukça üzerine çıkacağını tahmin ediyor. Çalışmada, yine Florida’yı vuran Milton kasırgasının nihai zararına ek olarak yılın geri kalanında yaşanacak muhtemel afetler nedeniyle bu yılki toplam sigorta kayıplarının 2023 yılındaki 125 milyar dolar seviyesinin üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.

‘Sigorta sektörü, ekonomilerin iklim afetlerine karşı dayanıklılığını artırmalı’

Raporun bulgularını değerlendiren Aon Türkiye Eş CEO’su Selda Oknas Tanbay şunları söyledi:

“2024 yılının ilk dokuz ayında 258 milyar doları bulan ekonomik kayıplar, afet risk yönetiminin gittikçe daha kompleks hale geldiğini bir kez daha ortaya koydu. Böylesine zorlu dönemlerde sigorta sektörünün doğru risk yönetimi yaparak ve hızlı aksiyonlar alarak bireylerin, kurumların ve dolayısıyla ekonomilerin dayanıklılığını arttırma yönünde önemli sorumlulukları bulunuyor.”

2024 yılının ilk dokuz ayında en fazla ekonomik kayba neden olan ilk beş küresel afet şöyle:

Afet Tarih Ülke Ölü Sayısı Ekonomik Kayıp (milyar dolar)
Helene Kasırgası 25/09-28/09 ABD, Meksika, Küba 227+ 55*
Noto Depremi 01/01 Japonya 299 17,9
Güney ve Orta Çin’deki Seller 09/06-14/07 Çin 315 15,6
Süper Tayfun Yagi 01/09-09/09 Güneydoğu Asya 829 12,6
Şiddetli Fırtınalar 15/01-21/01 ABD 6 7

*İlk rakamlar, hasar tespit çalışmaları devam ediyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

[COP29] Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırma koalisyonuna üç ülke daha katıldı

Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kolombiya'nın katılmasıyla 'Sübvansiyonlar Dahil Fosil Yakıt Teşviklerinin Aşamalı Olarak Kaldırılması Uluslararası Koalisyonu'na üye ülke sayısı 16'ya yükseldi.

Yerel örgütler ‘nefes alan Türkiye’ için kömürden adil çıkış istiyor

16 yerel iklim ve çevre örgütü, COP29'a kalabalık bir heyetle katılan Türkiye'den kömürden adil bir çıkış takvimini açıklamasını talep etti.

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

EN ÇOK OKUNANLAR