Bolu’nun altı köyünde jeotermal kaynak arama ruhsatlı saha ihaleye çıkıyor

Bolu'nun Merkez ve Mudurnu ilçelerinde yer alan altı köy sınırları içerisinde bulunan sahaların, jeotermal aramaya yönelik ruhsat için ihale edileceği duyuruldu.

Bolu‘da bulunan altı jeotermal kaynak arama ruhsatlı saha için ihaleye çıkıldığı duyuruldu.

Bolu İl Encümeni Başkanlığının Resmi Gazete‘de yayımlanan ilanında “5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanununun 10. Maddesinin 1. fıkrasının (c). bendi ile Uygulama Yönetmeliğinin 17. maddesi gereğince, 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 45. maddesi hükümlerine göre Açık Teklif Artırma Usulüyle ihaleye çıkarılmıştır” ifadeleri yer aldı.

Buna göre, Bolu’nun Merkez ve Mudurnu ilçelerinde bulunan jeotermal kaynak, jeotermal kökenli gaz ve doğal mineralli su arama ruhsatlı toplam altı saha, 10 Ekim salı Bolu İl Encümeni toplantı salonunda açık teklif artırma usulü ile ihale edilecek.

Ruhsat verilecek alanlar ve bölgeler şunları içeriyor:

  • Bolu / Merkez: Ericek-Kemaller Köyü hudutları içerisinde ER:3400592 erişim numaralı jeotermal kaynak-doğal mineralli su-jeotermal kökenli gaz arama ruhsatı,
  • Bolu / Merkez: KaramanlarBünüş-Afşar Köyü sınırları içerisinde ER:3400588 erişim numaralı jeotermal kökenli gazjeotermal kaynak arama ruhsatı,
  • Bolu / Merkez: Kürkçüler-Elmalık Köyü hudutları içerisinde ER:3375868 erişim numaralı jeotermal kaynak-doğal mineralli su arama ruhsatı,
  • Bolu / Mudurnu: Sürmeli Köyü hudutları içerisindeki ER:3378064 erişim numaralı jeotermal kökenli gaz arama ruhsatı,
  • Bolu / Mudurnu: Feruz Köyü hudutları içerisinde ER:3378072 erişim numaralı jeotermal kökenli gaz arama ruhsatı,
  • Bolu / Mudurnu: Bekdemirler Köyü hudutları içerisindeki ER:3372320 erişim numaralı jeotermal kaynak arama ruhsatı.

Sahaların muhammen bedelleri 300 bin lira ile 600 bin lira, geçici teminat bedelleri ise 9 bin lira ile 18 bin lira arasında değişiklik gösteriyor.

Kaynak: Resmi Gazete

Ekokırım riski

Köyler ve diğer yerleşim yerlerine yakın bölgelerde jeotermal kaynak araması yapılması, tarım arazilerine, yöre halkının sağlık ve refahına, yaban hayvanlarının yanı sıra çiftlik hayvanlarının sağlığına zarar verirken, hayvancılık ve tarım gibi geçim kaynaklarının kaybına neden olabiliyor. Bu bölgelerde jeotermal kaynak aramaları ekolojik yıkım (ekokırım) ile sonuçlanabiliyor.

Bu faaliyetlerin ayrıca sağlık ve turizm açısından önemli veya arkeolojik buluntulara ev sahipliği yapan bölgelerde yapılmaması da önem taşıyor.

‣ Ayvacık Büyükhusun’da jeotermal sondajı ısrarı halk engeline takıldı
‣ İzmir Seferihisar’da yapılmak istenen jeotermal projelerinin ruhsatı iptal edildi: Davayı Orhanlı kazandı
‣ Orhanlı’da direnen köylüler kazandı: Jeotermale geçit vermeyeceğiz
‣ Kuşadası Kirazlı’daki jeotermal sondaja karşı bilirkişi keşfi yapıldı: Kamu yararı nedir?
‣ Ormana, dereye, kaleye sondaj: Jeotermal projesi Anamur’un huzurunu kaçırdı

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yeni bilirkişi raporu: İliç’te ÇED raporu veren Kurum’un sorumluğu yok edildi

İliç maden faciasıyla ilgili hazırlanan yeni bilirkişi raporunda kapasite artışına izin veren ÇED raporunda imzası olan bakanlık yetkililerinde kusur bulunamadı.

Valilik, İstanbul’u şiddete karşı buluşmak isteyen kadınlara yine kapattı

İstanbul Valiliği, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddeti Önleme Günü öncesinde kadınların eylemini yasakladı, Taksim'i ve buraya çıkan yolları kapattı.

Akkuyu NGS’de iş cinayeti: Çatı uçtu, bir işçi yaşamını yitirdi

Mersin'de şiddetli fırtınada Akkuyu Nükleer Güç Santrali Sipahili kampının çatısı uçtu. Bir işçi kopan çatıların düştüğü otomobilin altında kaldı, beş işçi yaralandı.

[COP29] Savunmasız ülkeler ve aktivistler nihai anlaşmaya tepkili: Adaletin ihlali!

Bakü İklim Görüşmeleri'nde gelişmekte olan ülkelere iklim finansmanı için sadece 300 milyar dolar taahhüt edilmesi bu ülkeler ve aktivistlerin sert tepkisiyle karşılandı.

[COP29] Nihai anlaşma sağlandı: Yılda 300 milyar dolar iklim finansmanı

Bakü'deki COP29 uzun tartışmaların ardından ve protestolar eşliğinde gelişmekte olan ülkelere yönelik iklim finansmanı için yılda 300 milyar dolar taahhüdüyle sona erdi. Hedef 2035'e kadar 1,3 trilyon dolar.

EN ÇOK OKUNANLAR