Doğa MücadelesiManşetYerel

Kuşadası Kirazlı’daki jeotermal sondaja karşı bilirkişi keşfi yapıldı: Kamu yararı nedir?

0

AYDIN- Kuşadası Kirazlı Değirmendere Vadisi‘nde makilik ve verimli tarımsal arazilerinin bulunduğu  1’inci derece arkeolojik sit alanı olan bölgede, sera amaçlı dört jeotermal sondaj kuyusu açma projesine karşı açılan davanın bilirkişi keşfi dün yapıldı.

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu uzmanları, daha önce yapılan incelemelerde dört alandan ikisinin 1’ninci derece arkeolojik sit kapsamına girdiği tespit edilerek olumsuz görüş vermiş, ancak bir yıl sonra şirket diğer iki alan için müracaat edip ÇED Gerekli Değil kararı almıştı.

Kararın iptali için Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği, Kirazlı Sulama Kooperatifi, Kirazlı Küplüce Kalkınma Kooperatifi, EKODOSD derneği ve zeytinlik sahibi çiftçi Nihat Fırat tarafından açılan davanın bilirkişi incelemesine; Kirazlı köylüleri, Kuşadası, Söke ve Aydın’dan gelen sivil toplum örgütleri, Kuşadası Kent Konseyi ve siyasi parti temsilcileri de katıldı.

Mahkeme hakimi, akademisyenlerden oluşan bilirkişi heyeti, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü temsilcisi, davacılardan Nihat Fırat, EKODOSD Derneği başkanı Bahattin Sürücü ve şirket yetkilileriyle birlikte alanda inceleme yaptı.

Mahkeme hakimi, davacı ve davalı avukatlarına söz verdi; Fırat, Sürücü ve şirket yetkilisinin konuyla ilgili görüşlerini dinledi.

Şirketlerin karlarının ‘kamu yararı’ olduğuna ikna olmamızı bekliyorsunuz

Avukat Cem Altıparmak, projenin bölgenin kaynak sularını kullanarak konut ısıtma ve sağlık turizmi için kullanacağını belirterek şu konuşmayı yaptı:

Burada idarenin şunu tartışması gerekiyor: Kamu yararı ne? Bizden, bu projelerde, şirketlerin ticari karlarının ‘kamu yararı’ olduğu konusunda ikna olmamızı bekliyorlar. Kamu yararı bu değil. Biz buna ikna değiliz.

Kamu yararı, ticari yatırımın büyüklüğü, sağlayacağı kar gibi ekonomik verilerle ölçülemez.

Kamu yararı aynı zamanda ekolojik yaşamın korunması. Biz bu yüzden buradayız. Ekonomik olan, aynı zamanda ekolojik de olmak zorunda.

Burada ekonomik yararı düşünüp gerisini düşünmezseniz şunu söylemiş oluyorsunuz:

Köylüler taş yesin!

Bilirkişi heyeti raporlama yaparak mahkemeye sunacak.

Bölgede tarımın bitmesine neden olacak

Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı çiftçi Nihat Fırat, şirketin kurulacak seraların ısınma ve sağlık turizmine yönelik bir çalışma olduğunu iddia etmesine rağmen proje dosyasında ‘yeterli nitelikte akışkan elde edilmesi halinde proje değişikliğine gidilir’ diye bir madde eklendiğinin altını çizdi:

Kaldı ki hangi amaçla olursa olsun bölgede seraların kurulması, sağlık turizmi için bölgenin imara açılması bu bölgede iklimsel değişikliğe neden olup yüzyıllardır oluşmuş ürün deseninin değişmesine, mono kültür tarımın egemen hale gelmesine ve giderek toprakların tuzlanması ve bor miktarının artmasıyla birlikte özellikle zeytincilik tarımının büyük zarar görmesine ve bölgede tarımın bitmesine neden olacaktır.

“Kirazlı’da yıllardır geleneksel olarak organik ve iyi tarım uygulamaları yaptıklarını belirten Kirazlı Muhtarı Mehmet Mersin de şöyle dedi:

Değirmendere bölgesi hem tarım hem de doğa açısından bölgemizin en hassas noktalarından biridir. Jeotermal, taş ocağı vb. gibi bölgemizin geleneksel tarımına ve doğasına zarar verecek uygulamaları Kirazlı’da istemiyoruz. Biz bu konuda kararlıyız, bu kuyuların açılmasına da müsaade etmeyeceğiz.”

Geleneksel tarım ve ekoturizmden başka faaliyet yapılmasını istemiyoruz

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü de Kuşadası’nın coğrafi önemine değindi:

“Kuşadası’nda gelişmiş konaklama imkanları ile ilçedeki en önemli sektör turizm olmakla birlikte, tarımsal üretim halen halkın önemli bir kısmının geçim kaynağı durumundadır. Özellikle Değirmendere bölgesi yoğunlukla zeytin ve diğer ürün desenleriyle Kuşadası’nın en önemli tarım bölgelerinden biridir. Aynı zamanda bölge bitki çeşitliliği, anıt ağaçlar ve arkeolojik alanlar açısından zengin mekanlara ev sahipliği yapmaktadır.

Bu zengin olanakları nedeniyle geliştirilecek projelerle yerel insanın sosyal ve ekonomik gelişmesine katkı yapacak doğaya uyumlu ekoturizm faaliyetleri için ideal bir bölgedir.

Kuşadası’nın tarımına, iklimine, doğal peyzajına, bitki çeşitliliğine ve yaban hayatına zarar verecek hiçbir uygulamaya izin verilmemesi gerektiğini söyleyen Sürücü, sözlerini şöyle bitirdi:

“Bu konuda Kirazlı köyünü destekliyor ve bölgede geleneksel tarım ve ekoturizmden başka faaliyet yapılmamasını, ekolojik bölgenin bütüncül olarak korunmasını ve gelecek kuşaklara ulaştırılmasını istiyoruz.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.