Doğa MücadelesiManşetYerel

İzmir Seferihisar’da yapılmak istenen jeotermal projelerinin ruhsatı iptal edildi: Davayı Orhanlı kazandı

0

İzmir‘in Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı Köyü’nde yeni jeotermal projelerine izin veren ruhsat alanlarının iptali için açılan davada İzmir 1. İdare Mahkemesi “iptal” kararı verdi.

Büyükşehir Belediyesine bağlı İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, Doğa Derneği, SS. Kavakdere Sulama Kooperatifi ve Aydın Çevre Derneği (AYÇEP) tarafından açılan davada karar çıktı. Var olanlara ek olarak yeni açılmak istenen JES’ler için istenen ruhsat alanlarını mahkeme tarafından oybirliğiyle iptal edildi.

İptal edilen 1586 sayılı jeotermal kaynak arama ruhsat alanı ve 2150 sayılı jeotermal kaynaklar ve doğal mineralli sular işletme ruhsat alanı İzmir’in nefes almasını sağlayan ormanlarını ve gıdasını sağlayan havzalar için büyük tehdit oluşturuyordu.

İdare mahkemesi haziran ayında da yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

İzmir’de doğa mücadelesinde davayı zeytinler kazandı
İzmir Orhanlı Köyü’nde JES protestosu: İptal edilene kadar haklarımızı savunacağız

Ne olmuştu?

İzmir Seferihisar‘a bağlı Orhanlı Köyü‘nde yapılmak istenen JES-RES-GES (Jeotermal, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi) entegre enerji santrali projesine köy halkı 2021’den bu yana itirazlarını dile getiriyordu.

11 Haziran 2021’de proje için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında yapılmak istenen Halkın Katılım Toplantısı’na yöreye özgü kıyafetleriyle katılan köy halkı, davul zurna eşliğinde yaptıkları protestoyla toplantıyı iptal ettirmişti.

JES-RES-GES entegre enerji santrali için, köy merkezinde 23 adet jeotermal sondaj kuyusu açılmak isteniyordu.

15 Haziran’da mahallede yer alan 2 bin 150 jeotermal işletme ruhsat alanı ve bin 586 arama ruhsat alanının iptali için açılan davadan çıkan sonuç zeytinlerin lehine oldu. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.