Doğa MücadelesiEkolojiGünün Manşeti

Bolsonaro’nun ‘kirli’ planları

0

DemocraciaAbierta adlı sivil toplum kuruluşu, Bolsonaro hükümetinin Amazonlarda yaşayan azınlıkları izole etmek için nefret söylemi kullanmak niyetinde olduğunu gösteren bir PowerPoint sunumu gördüğünü açıkladı.

Çeviri ve edit: Alev Karakartal

OpenDemocracy adlı sivil toplum örgütünün sitesinde, Brezilyalı gazeteci Manuella Ribardi imzasıyla kaleme alınan bir makalede, Jair Bolsonaro hükümetinin Amazon Ormanları’nda yaşayan yerli halkı düşmanlaştırarak, oluşturulan uluslararası baskının önüne geçmek istediğini gösteren bir belgeye ulaşıldığı ileri sürüldü. Habere göre, Brezilya’da faaliyet gösteren DemocraciaAbierta aktivistlerine ulaştırılan bir PowerPoint sunumunda, yağmur ormanlarına yönelik ‘yağmacı’ bir politikayı hayata geçirebilmek için Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun hayata geçirmek istediği yeni projeler de yer alıyor.

Haftalardır yanan Amazon yağmur ormanlarında, uydu verileri 2018’in aynı dönemindeki yangınlara göre yüzde 84 artış olduğunu gösteriyor.

Ribardi’nin makalesi şöyle:

Sızan belgeler, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ve hükümetinin Amazon bölgesinde yaşayan azınlıkları izole etmek için nefret söylemini kullanmak niyetinde olduğunu gösteriyor. DemocraciaAbierta aktivistlerine ulaştırılan PowerPoint slaytları, yıkıcı bir çevresel etkiye sahip olabilecek yağmacı projeleri hayata geçirme planlarını ortaya koyuyor.

Bolsonaro hükümeti, yağmur ormanları için öngörülen çok taraflı koruma projelerinin, özellikle de “Üçlü A” projesinin(*) uygulanmasını önlemek için Amazon bölgesi stratejik olarak işgal etmeyi öncelikleri arasına almış görünüyor. Sunumda bu amaç şöyle ifade ediliyor: “Amazon havzasında, Üçlü A projesinin uygulanması için uluslararası baskı ile mücadele etmek amacıyla, onu ulusal bölgenin geri kalanına entegre etmek üzere kalkınma projeleri uygulanmalıdır. Bunun için Trombetas Nehri hidroelektrik santrali, Amazon Nehri üzerindeki İdosbidos köprüsü ve BR-163 otoyolunun Surinam sınırına kadar uzatılması projelerinin uygulanması gereklidir.”

Sunumdaki slaytlardan biri. | democraciaAbierta

Şubat ayında bakanlar Gustavo Bebianno (Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri), Ricardo Salles (Çevre Bakanı) ve Damares Alves (Kadınlar, Aile ve İnsan Hakları Bakanı) yerel liderlerle köprü kurmak, sunumda anlatılan; Bidos kentindeki Amazon Nehri üzerinde, Oriximiná’daki bir hidroelektrik santralı ve BR-163 otoyolunun Surinam sınırına kadar genişletilmesi hakkında konuşmak için Tiriós’a (Pará) seyahat etmeyi planlamıştı. Ancak bu toplantı iptal edildi.

Aynı ay içinde, hükümet yetkililerinin yaptığı ikinci toplantıda, Bolsonaro hükümeti tarafından bölge için ilan edilen projeleri ayrıntılandıran bir PowerPoint sunumu kullanıldı. DemracraciaAbierta’ya sızdırılmış olan sunum, Amazon bölgesindeki güçlü bir hükümetin varlığının, koruma projelerinin kök salmasını önlemek için önemli olduğunu savunuyor.

Herhangi bir talan planı uygulanmadan önce, strateji her zaman retorik ile başlar. Bolsonaro’nun kullandığı nefret söylemi de planın işe yaradığını gösteriyor. Amazonlar yanıyor. Haftalardır yanıyor ve Brezilya’da yaşayanlar bile şimdiye dek olup bitenin tam olarak farkında değildi. Yerel toplulukların ve sosyal ağların yardımıyla gösterilen çabalar sayesinde, gerçeklik sonunda viral hale geldi.

Sadece bu yıl Brezilya’da, yarısı Amazonlar’da olmak üzere 72.000 yangın çıktı. Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü (INPE), uydu verilerinin 2018’in aynı dönemine göre % 84’lük bir artış gösterdiğini bildirdi.

Sivil toplum kuruluşlarına saldırmak, Bolsonaro hükümetinin stratejisinin bir parçası. PowerPoint’in bir diğer slaydında, ülkenin ‘Amazon Havzası’ndaki ulusal Egemenliği’ni görmezden gelen ve iç ve dış ‘psikolojik baskı’ yöntemlerini kullanan küresel bir kampanyayla karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Sunuma göre, bu durum, Brezilya’nın uluslararası bir baskı kombinasyonu altında olduğunun işareti.

Bahsedilen kampanya, çevre ve yerli hak örgütlerinin yanı sıra medyayı da Brezilya kurumları üzerinde diplomatik ve ekonomik baskı uygulamak için harekete geçiriyor. Sunumda ‘kumpas’ olarak adlandırılan kampanya,  ayrıca azınlıkları – özellikle yerli ve quilombolaları (kölelikten kaçan Afrika kökenliler tarafından kurulan yerleşim sakinleri) federal, eyalet ve belediye düzeyindeki kamu kurumlarının desteğiyle hareket etmeye teşvik ediyor. PowerPoint sunumunda, bu hareketlerin “hükümetin hareket özgürlüğünü kısıtladığı” söyleniyor.

Belgenin 3. maddesi ise, “Üçlü A” olarak bilinen bir koruma projesinin uygulanması için yapılan “uluslararası baskılarla” mücadele etme yollarının araştırıldığını gösteriyor.

Vatan için yeni umutlar: Brezilya her şeyin üstünde

Bu nedenle, Bolsonaro’nun yangınlara verdiği yanıtın STÖ’lere saldırı şeklinde olması şaşırtıcı değil.  Bolsonaro, geçtiğimiz günlerde sivil toplum örgütlerinin, Brezilya hükümetine ve kendine karşı kullanmak niyetiyle yangınların arkasında olduğuna inandığını söyledi. Brezilya lideri herhangi bir örgüt ismi vermedi ve iddialarını destekleyecek kanıtları olup olmadığı sorulduğunda, “şüphelerin yazılı kayıtları olmadığını” söyledi.  Bolsonaro’ya göre, sivil toplum örgütleri, kendilerine yapılan uluslararası transferlerin yüzde 40’ında kesinti yapan hükümetin bu politikasına karşı misilleme yapıyor olabilir.

Brezilya hükümetinin bu küresel kampanyanın önüne geçme stratejisinin bir parçası da bölgede yaşayan azınlıklara yönelik ilginin önünü kesmek ve sesini kısmak; onları düşmana dönüştürmek. Belgede belirtilen taktiklerden biri, realist teorilere dayanarak liberalizm ve muhafazakarlık mercekleri aracılığıyla yerlileşme, kilombolizm ve çevrecilik paradigmalarını yeniden tanımlamak. Tıpkı sunumdaki bir slaytta söylenildiği gibi: “Vatan için yeni umutlar: Brezilya her şeyin üstünde!”

Makalenin orijinali için tıklayın

(*) Üçlü A projesi, Gaia Amazonas’ın, uluslararası STK’lar ve hükümetlerle işbirliği yaparak yürüttüğü bir koruma çalışması. Proje,  And Dağları’nın dağlık alanlarından Amazon ve Atlantik Okyanusu’na uzanan 135 milyon hektarlık bir yağmur ormanı koridoru olan “dünyanın en büyük korunan alanı”nına zarar verilmesini engellemeyi amaçlayor. Ancak Bolsonaro, koruma çabalarını kasıtlı olarak engelliyor ve STK’lerin ve Amazonlar’da yaşayan yerli toplulukların ülkeye zarar verdiğini iddia ediyor. (ed.)

You may also like

Comments

Comments are closed.