Eğitimİfade ÖzgürlüğüManşet

Boğaziçi’yle ilişkisi ikinci kez kesilen Can Candan’dan iki yeni dava

0

Boğaziçi Üniversitesi’nde atanmış rektör Naci İnci‘nin isteğiyle okulla ilişkisi ikinci kez kesilen belgesel sinemacı ve öğretim görevlisi Can Candan rektörlüğe iki yeni dava açtı.

Hakkında açılan disiplin soruşturması sonucu verilen cezanın iptali ile göreve son verme işleminin yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini talep eden Candan, iki işlemin de açıkça hukuksuz ve haksız olduğunu söyledi.

Boğaziçi yönetimi, mahkeme kararını tanımadı: Can Candan’ın ilişiği kesildi

Candan’ın avukatı Fırat Kuyurtar da daha önceki göreve son verme işleminin istinaf tarafından iptal edildiğine dikkat çekti:

“Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, 8 Ağustos tarihli kararı ile tıpkı geçtiğimiz sene olduğu gibi bu sene de Can Candan’ın görev süresinin uzatılmamasına karar vermiştir. Karara gerekçe olarak Can Candan’ın almış olduğu disiplin cezası başta olmak üzere, artık kendisine ihtiyaç kalmadığı, zaten Can Candan’ın da üzerine düşen sorumlulukları da yerine getiren bir öğretim elemanı olmadığı gibi gerekçeler dile getirilmiştir.

Bu gerekçeler daha önceki göreve son verme işlemi ile hemen hemen aynıdır ve anılan gerekçelerle göreve son verme işlemi İstanbul Bölge idare Mahkemesi tarafından haksız bulunmuş, İstanbul 2.İdare Mahkemesi tarafından da iptal edilmiştir.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, Can Candan lehine mahkeme kararlarını uygulamamak için yeni arayışlar içine girmiştir. Disiplin cezası da bu göreve son verme işlemine dayanak olması için verilmiştir.

Gerek haksız disiplin cezasının iptali gerekse görev süresinin uzatılmaması kararının iptali için İstanbul İdare Mahkemeleri nezdinde dava süreçleri başlatılmıştır.

Can Candan’ın, Boğaziçi Üniversitesi’nin, öğretim elemanlarının ve öğrencilerin maddi ve manevi haklarını açıkça gasp eden, kamu zararı oluşturma pahasına gerçekleştirilen hukuksuz işlemlere karşı bundan gerekli hukuki mücadele verilmeye devam edecektir.”

Candan’a destek veren Eğitim-Sen İstanbul Üniversiteler Şubesi, söz konusu uygulamanın üniversite teamüllerine aykırı olmakla birlikte hukuk ve yasalara da aykırı olduğunu kaydetti. Eğitim-Sen’in açıklamasında “Kayyım rektör ve kayyım dekan Can Candan’a ve Boğaziçi Üniversitesi direnişine karşı düşman hukuku uygulayarak öç almakta, görevini kötüye kullanmaktadır” denildi. 

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın atadığı ilk rektör Melih Bulu‘nun görevden alınmasıyla yerine geçen Mehmet Naci İnci, belgesel sinemacı ve Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Film Çalışmaları Programı’nda on dört yıldır ders veren öğretim görevlisi Can Candan hakkında soruşturma açtığını iddia ederek, temmuz ayında görevden almıştı.

Candan, rektörlüğe 13 Ağustos 2021’de yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açmış, Mart ayında İstanbul 7’inci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Daha önce de hakkında verilen karar tedbiren durdurulan ve görevine yeniden atanan Candan için mahkeme yine iade kararı verdi ve bu defa tazminat ödenmesine hükmetti.

Her gün Güney Meydanı’nda akademisyenler tarafından gerçekleştirilen nöbette davul zurnayla karşılanan Candan, “Biliyorsunuz ki benim görevim hiçbir zaman bitmedi. Ben hiçbir zaman Boğaziçi’nden, sizlerden uzak kalmadım. Hep buradaydım, hep sizinleydim. Şimdi de daha yakından sizinleyim” demişti.

Fakat Boğaziçi yönetimi mahkeme kararını tanımayarak Candan’ın görevine son verildiğini tebliğ etti.

 

 

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.