EğitimManşetTürkiye

Boğaziçi öğrencilerinden suç duyurusu: Yapılandırma kararlarına ve giriş engeline karşı direniş devam ediyor!

0
boğaziçili öğrenciler nöbet, protesto
Fotoğraf: Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu / Twitter (X)

Boğaziçi Üniversitesi‘nde bazı fakültelerin birleştirilmesi ve bazılarının kaldırılmasına yönelik  yeniden yapılandırma kararlarına karşı çıkan öğrenciler, ikinci gününde de Güney Kampüs‘te nöbetlerine devam ediyor.

Alınan antidemokratik kararlara karşı çıkarak taleplerini dile getiren öğrenciler, Çağlayan Adliyesi’nde suç duyurusunda bulunarak eğitim ve barınma haklarının engellenmesine tepki gösterdi.

Öğrenci Temsilciliği Kurulu, bugün saat 18.00’de planlanan basın açıklamasının ardından oturma eylemlerini sürdüreceklerini bildirdi.

boğaziçi

Fotoğraf: Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu / Twitter (X)

Ne olmuştu?

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ni (İİBF) sonlandırma kararı alarak Fen-Edebiyat Fakültesi’ni iki ayrı bölüm haline getirmek isteyen okul yönetiminin planı doğrultusunda, İİBF bünyesindeki işletme bölümü Yönetim Bilimleri Fakültesi’ne, ekonomi, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümleri ise ‘Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi’ne bağlanmak isteniyor.

Okul yönetimi yalnızca Ağustos 2023’te Fen ve Edebiyat Fakültesi bölümlerinden fakültenin bölünmesiyle ilgili görüş istedi. Tüm bölümler olumsuz görüş bildirmesine rağmen, o dönemdeki kayyım dekan İsmail Boz, olumsuz görüş bildirimini fakülte kurulu toplantısında ele almadı.

Akademisyenler senato toplantısından iki gün önce (18 Aralık) ilgili konunun gündeme geleceğini öğrendi.

Fotoğraf: Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenler

Fotoğraf: Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenler

Boğaziçi Üniversitesi Senatosu‘nun 20 Aralık 2023 toplantısında alınan fakültelerle ilgili karar, akademisyenler tarafından kabul edilemez ve kaygı verici olarak nitelendirildi:

“Öğrencilerimiz ve kamuoyundan gelen ciddi tepkiler üzerine rektörlük tarafından yapılan ve tamamen gerçek dışı bilgiler içeren açıklama da utanç verici ve kurumumuz adına son derece üzücüdür. Fen-Edebiyat Fakültesindeki tüm birimler fakültenin ikiye bölünmesi konusunda aylar önce olumsuz görüş bildirmiş olmasına rağmen konu hiçbir akademik kurulda tartışılmadan senato gündemine getirilmiştir. Dayatılan usul bu denli geniş çaplı bir yeniden yapılandırmaya ne denli özensiz ve keyfi bir şekilde girişildiğini gözler önüne sermektedir. Üniversitemizde üç yıldır itiraz ettiğimiz şeffaflıktan ve hesap verilebilirlikten uzak, tepeden inme karar verme anlayışı maalesef bir kez daha ortaya çıkmıştır”

Planın ortaya çıkmasının ardından Boğaziçililerden güçlü bir tepki gelmiş ve ardından okulda protesto gösterileri düzenlenmişti.

Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu, 25 Aralık’tan itibaren ‘demokratik üniversite’ nöbetine başlama kararı aldıklarını açıklamıştı.

Dün (25 Aralık), fakültelerin yapılandırılmasına karşı çıkan en az 10 öğrencinin nöbete başlamalarını duyurduktan sonra okula girişleri engellendi. Bazı öğrencilerin okula girişi, toplanmadan iki saat önce engellenmeye başlandı.

Fotoğraf: Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu / Twitter (X)

Giriş engeline rağmen, öğrenciler Güney Kampüs’te bir araya gelerek burada bir forum düzenledi.

Akşam saatlerinde Güney Kampüs’te basın açıklaması yapabilen öğrenciler, alınan ‘antidemokratik’ Üniversite Senatosu kararlarını reddettiklerini belirterek, bu kararların geri çekilmesini talep etti. Akademisyenlere ve öğrencilere danışılmadan alınan kararları eleştiren öğrenciler, demokratik sürecin ihlal edildiğine dikkat çekti.

Öğrenciler bugün, eğitim ve barınma haklarının engellenmesi sebebiyle Çağlayan Adliyesi’nde suç duyurusunda bulundu.

 

Öğrenci Temsilciliği Kurulu, nöbetin 2. gününde Güney Kampüste bugün saat 18.00’de yapılacak basın açıklamasının ardından oturma eylemine devam edeceklerini de bildirdi.

 

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.