ManşetEğitimTürkiye

Boğaziçi öğretim üyeleri: Dört haftadır rektörlükle ilgili gelen teklifleri reddediyoruz

0
Fotoğraf: Zafer Yenal

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atanan AKP Milletvekili aday adayı Melih Bulu’yu protesto eden öğretim üyeleri bugün de rektörlük binasına sırtlarını döndü.

Akademisyenler tarafından yapılan açıklamada “Bugün 29 Ocak Cum. Bugünkü açıklamamızı yine basın emekçisi arkadaşların alınmadığı kampüsümüzde yapıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

‘Teklifleri reddetmeye devam ediyoruz’

Üniversite dışından ve üniversite bileşenlerine danışılmadan yapılan atamanın üzerinden dört hafta geçtiği hatırlatılan açıklamada “Bu gayri meşru atama, üniversitemizin idari işleyişini felce uğratmış olsa da bizler bu dört hafta içerisinde derslerimizi aksatmadan bitirdik, dönem sonu sınavlarını başlattık ve araştırma faaliyetlerimize devam ettik” denildi.

Açıklamada “Geçtiğimiz hafta olduğu gibi hocalarımız bu hafta da rektör yardımcılığı, danışmanlık ve genel sekreterlik tekliflerini reddetmeye devam etti. Senatomuz ve Yönetim Kurulumuz atanmış rektörle görüşmedi” ifadelerine yer verildi.

Fotoğraf: Can Candan

Bir haftada neler yaşandı?

Açıklamada bir hafta içerisinde üniversite içerisinde Melih Bulu’ya yönelik protestolar kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler hakkında bilgiye de verildi. Bir haftalık özet şu şekilde:

  • Üniversitenin tüm bileşenleri taleplerini ve nasıl bir üniversite istediklerini tartıştıkları toplantılar düzenlemeye devam etti. 23 Ocak günü “Kamu Üniversiteleri için Özerklik Arayışı: Geçmiş, Kriz, Gelecek” başlığıyla geniş katılımlı bir panel organize etti. Çeşitli üniversitelerden katılımcıların konuştuğu panelde, Boğaziçi mücadelesinin üniversiteyi demokratik bir biçimde dönüştürmeyi amaçlayan daha genel bir strateji ile birlikte anlamlı olacağı belirtildi.
  • 24 Ocak Pazar akşamı 300’e yakın Boğaziçi hocasının katılımıyla rektör ataması krizinin ele alındığı çevrimiçi bir forum daha gerçekleştirildi.

29 Avrupa ülkesindeki rektör seçimleri

  • Üniversitelerde Yönetim Yapılanması Çalışma Komisyonu bir ön rapor yayınladı ve rektör seçimleri ile ilgili kamuoyunu yanıltan iddiaları çürüttü. Rapora göre 29 Avrupa ülkesinin tümü kamu kaynaklarıyla desteklenen üniversitelerin rektör belirleme süreçleri şeffaflıkla, bütün üniversite paydaşlarının görüşleri, katkıları ve onayları alınarak yürütülüyor.
  • Boğaziçi öğrencilerinin başlattığı Kelepçesiz Üniversite Açık Ders dizisi 26,27, 28 Ocak’ta üç yeni dersle devam etti.

Öğrencilere yönelik müdahaleler

  • Öğrencilerin sergilediği eserler toplatıldı ve eserlere el kondu. Kampüsümüzde artarak devam eden sivil polis varlığı ile hoca ve öğrencilerimizin faaliyetlerinin sürekli bir gözetim altında tutulmaya çalışıldığını gözlemliyoruz. Bu hafta LGBTİ+ Çalışmaları Kulübünün odasına bir saldırı gerçekleştirildi.
  • Öğrencilerin kampüs içerisinde barışçıl tepkilerini göstermek amacıyla rektörlük binası önüne kurdukları nöbet çadırı özel güvenlik birimlerince zor kullanılarak kaldırılmak istendi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.