2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşet

‘BM yardımlarının Suriye’ye daha hızlı ulaşması mümkündü’

0

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler, Suriye’nin kuzeybatısında büyük yıkıma neden oldu. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre ülkenin bu bölgesinde 4 bin 500’den fazla insan depremlerden dolayı hayatını kaybetti, 8 bin 700’den fazla kişi de yaralandı.

Ancak BM’nin muhaliflerin yönetiminde olan kuzeybatı bölgesine yardım götürmek için Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’dan sınır kapısı açma izni alması bir hafta sürdü.

BBC‘nin aktardığına göre hukukçular, yardımların ulaşmasında gereksiz bir gecikme yaşandığı görüşünde.

BM’nin Suriye hükümetinden veya Güvenlik Konseyi‘nden girmek için izin beklemesine gerek olmadığını belirten uzmanlar, BM’nin uluslararası hukuku daha geniş bir şekilde yorumlayarak uygulayabileceğini söyledi.

BM’ye göre depremde enkaz altındaki kişiler için arama kurtarma çalışmalarında ilk 72 saat çok önemli. Ancak BBC soruşturmasına göre fiiliyatta durumun bu şekilde gerçekleşmediği ortaya çıkıyor.

Uluslararası insan hakları avukatı Sarah Kayyali, BBC’ye yaptığı değerlendirmede, deprem sonrasında aciliyetin ve sürenin önemine vurgularken “BM ise tamamen felç olmuş şekilde, öylece durdu” dedi.

Depremlerin ardından Türkiye’deki can kaybı sayısı 46 bini geçerken, Suriye’nin genelinde ise en az 4 bin 500 insan hayatını kaybetti.

‘Uluslararası hukukla ölümler engellenebilirdi’

Andrew Gilmour, 2014 yılında isyancıların kontrolünde olan bölgeye gönderilecek yardımların ilk kez müzakere edildiği dönemde üst düzey bir BM yetkilisiydi. Gilmour, konuya ilişkin şunları söyledi:

Eğer yasalar size açlıktan ölmek üzere olan bir bebeğe süt götürmek için uluslararası sınırları geçemezsiniz diyorsa, o zaman o yasaları çiğneyin.

Önde gelen avukatlar, profesörler, Uluslararası Adalet Divanı‘nın emekli hakimleri ve eski BM hukuk yetkilileri de dahil olmak üzere çok sayıda uzman, BM’nin Suriye’nin kuzeybatısına yardım ulaştırmak için uluslararası hukukun başka yorumlarını kullanması durumunda ölümlerin önlenmiş olabileceğini söyledi.

BM Sözcüsü Stéphane Dujarric, şunları dile getirdi:

“Uluslararası bir sınırdan insani yardım ulaştırmak için ya hükümetin onayına ya da Suriye’ye dair bağlayıcı bir Güvenlik Konseyi kararına ihtiyacımız var. Uluslararası hukuka dair haftalar, aylar ve yıllar süren akademik tartışmalar yapabiliriz. Konumumuz, uluslararası hukukun çalışmalarımızı geciktirmediğidir.”

‘Suriye, acil sağlık ekibi talep etmedi’

BM’nin yardım sağlamanın yanı sıra hayati rollerinden birisi de doğal afetler sonrasında diğer ülkeler tarafından sunulan uluslararası yardım çabalarının koordinasyonunu sağlamak.

BM, kendisine bağlı olan Afet Değerlendirme ve Koordinasyonu (UNDAC) üzerinden arama kurtarma hizmetlerini ulaştırıyor. UNDAC ekipleri tıpkı Türkiye’de olduğu gibi istek üzerine dünyanın herhangi bir yerine 12 ile 48 saat arasında konuşlanabiliyor.

Ancak BM, acil sağlık ekiplerinin Suriye’nin kuzeybatısına girmesi için resmi bir talepte bulunmadı ve arama kurtarma ekiplerinin orada konuşlandırılması için herhangi bir resmi talepte bulunmadığını da bize bildirmedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.