2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşet

BM: Suriye’de 5,3 milyon kişi evsiz kalmış olabilir

0
Kahramanmaraş depremlerinin Suriye’de yol açtığı yıkımın bilançosu da ağırlaşıyor. Bölgeye ilk Birleşmiş Milletler (BM) yardımları ulaşmaya başlasa da, içlerinde kurtarma ekipleri ve ağır ekipmanlar bulunmuyor.  

Ülkede  deprem nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı dün (10 şubat Cuma) itibarıyla 3 bin 377’ye çıktı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), depremler nedeniyle Suriye’de 5,3 milyon kadar insanın evsiz kalmış olabileceğini açıkladı.

BBC‘nin aktardığına göre, Şam‘da konuşan BMMYK Suriye temsilcisi Sivanka Dhanapala, “Bu çok büyük bir rakam ve bu insanlar halihazırda kitlesel olarak yerinden edilmiş durumdalar” dedi.

BM’nin depremzedelere toplu barınma merkezlerinin yanı sıra çadırlar, plastik örtüler, termal battaniyeler, uyku tulumları, kışlık giysiler sağlamaya odaklandığını belirten Dhanapala, bir kısmı muhalif güçler tarafından kontrol edilen kuzeybatı Suriye’ye yardım götürmenin çok zor olduğunu kaydetti.  

BBC: Radikal gruplar, depremzedelerden hükümetin yardımının reddedilmesini istiyor

Suriye devlet medyası ise Esat hükümetinin muhaliflerin kontrolündeki bölgelerdeki depremzedelere uluslararası yardım gönderilmesine izin verdiğini duyurdu. Ancak BBC İzleme Servisi,  radikal İslamcı grupların,  muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde bulunan insanları, hükümetin Serakib geçiş noktası üzerinden deprem yardımı ulaştırmasını reddetmeye çağırdıklarını bildirdi.

Muhalifler, hükümet yardımlarının kuzeydeki muhalif bölgelerde etki kurmak ve bu bölgeleri kademeli olarak geri almak için bir adım olarak kullanılacağını öne sürüyor. İdlib vilayetinin çoğunu kontrol eden kuzeybatıdaki baskın cihatçı grup Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) da Şam hükümetinden yardım alacağı iddiasını yalanladı.

Türkiye‘den Suriye’ye hali hazırda tek bir sınır kapısı üzerinden ulaşılabiliyor ve son günlerde iki yardım konvoyu geçti, ancak çok daha fazla yardıma ihtiyaç olduğu kaydediliyor. Hatay’ın Reyhanlı ilçesiyle İdlib arasındaki Cilvegözü sınır kapısı, yoğun olarak eski El Kaide bağlantılı HTŞ’nin kontrolünde olan bölgeye açılıyor ve halihazırda işliyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, iki kapının daha açılması için çalıştıklarını söylemişti.

‘İkinci felaket kapıda’

Küresel bir insani yardım kuruluşu olan Uluslararası Arama Kurtarma Birliği CEO’su David Miliband, yardımda ihtiyacı olan insanlara destek gitmediğini; bu sebeple Suriye’de ciddi sağlık sorunları anlamında ikinci bir felaketin kapıda olduğunu söyledi: “Suriye’nin kuzeyindeki ihtiyaçlarla karşılanan arasında büyük uçurum var. Çok basit temel ihtiyaçlar bile insani bir şekilde karşılanmaktan çok uzak”

Beyaz Baretliler gönüllüsü Ammar al Salmo da, uluslararası yardımların zamanında gelmediğini ve kurtarılabilecek binlerce kişinin bu sebeple hayatını kaybettiğini söyledi:  “Artık enkaz altından ses duymuyoruz, yani şu an artık çok geç kalındı.”

BM ise hem iç savaşın sürmesi hem de benzin gibi yardım dağıtımında zaruri ihtiyaçların bulunamaması sebepleriyle kendisine yöneltilen eleştirileri “haksız” olarak nitelendiriyor. BM görevlileri Türkiye’den daha çok sınır kapısı açılması gerektiğini söylüyor. 

Suriye hükümeti, BM üyesi ülkelerden, Uluslararası Kızıl Haç ve insani yardım kurumlarından uluslararası destek talebinde bulunmuştu. Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Katar‘ın içinde bulunduğu çok sayıda ülke yardım göndereceğini duyurdu. BAE, Türkiye ve Suriye’ye 50 milyon doların yanı sıra uçaklar gönderileceğini açıkladı.

You may also like

Comments

Comments are closed.