DünyaManşet

BM: Myanmar’da darbeden bu yana 138 kişi öldürüldü

0

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, düzenlediği basın toplantısında, darbeden bu yana Myanmar‘da 138 protestocunun güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü söyledi.

Dujarric yaptığı açıklamada barışçıl göstericilere yönelik şiddeti “güçlü bir şekilde” kınadıklarını ifade etti. Açıklamada öldürülenler arasında kadın ve çocukların da bulunduğu belirtildi.

Birleşmiş Milletler, uluslararası topluma ve bölge ülkelerine, Myanmar halkı ile dayanışma ve demokrasinin yanında yer alma çağrısı yaptı.

Neler yaşandı?

Myanmar ordusu, kendine yakın siyasi grupların, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat’ta yönetime el koydu.

Ordu, Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etti.

Yaptırım kararları

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği başta olmak üzere uluslararası toplum, darbeyi kınadı. ABD, Kanada ve İngiltere, darbede rol oynayan askeri yetkililere yaptırım kararı aldı.

Myanmarlılar, 6 Şubat’ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başladı, güvenlik güçlerinin sert müdahalesi sonucu can kayıpları yaşanınca protestolara katılım arttı.

Sadece 3 Mart tarihinde 38 kişi öldürüldü ve gösterilerin en kanlı günü olarak tarihe geçti.

 

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.