DünyaManşet

Myanmar’da en kanlı gün: Ordu bir günde 38 kişiyi öldürdü

0
Fotoğraf: AA

Birleşmiş Milletler (BM) Myanmar Özel Temsilcisi Christine Schraner Burgener, düzenlediği basın toplantısında, darbeden bu yana bugün Myanmar‘da ”en kanlı” günün yaşandığını belirtti.

Sadece 3 Mart tarihinde 38 kişinin öldüğünü aktaran Burgener, ”Darbeden beri 50’den fazla kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı” ifadesini kullandı.

1200 kişi gözaltına alındı

AA’nın aktardığına göre Burgener, şimdiye kadar yaklaşık 1200 kişinin gözaltına alındığını, uluslararası topluma, birlik olma ve Myanmar’daki darbeye karşı çıkma çağrısı yaptı.

Fotoğraf: AA

Çin ve Rusya’nın, Myanmar’daki darbe ve sonrasında yaşananların Myanmar’ın iç meselesi olduğu argümanına ilişkin değerlendirmede bulunan Burgener, ”Bu bir iç mesele değil ve bölgedeki istikrarı etkiliyor. Çin ve Rusya’nın bu konuda birlik olunmasının önemini anlamasını umuyorum.” dedi.

Öte yandan BM Güvenlik Konseyi, cuma günü Myanmar’daki darbeyi ve darbe sonrası yaşanan gelişmeleri görüşmek üzere toplanacak.

Neler yaşandı?

Myanmar ordusu, kendine yakın siyasi grupların, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat’ta yönetime el koydu.

Ordu, Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etti.

Yaptırım kararları

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği başta olmak üzere uluslararası toplum, darbeyi kınadı. ABD, Kanada ve İngiltere, darbede rol oynayan askeri yetkililere yaptırım kararı aldı.

Myanmarlılar, 6 Şubat’ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başladı, güvenlik güçlerinin sert müdahalesi sonucu can kayıpları yaşanınca protestolara katılım arttı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.