Manşetİklim Krizi

BM: Gezegen endüstri öncesine kıyasla 3 derece ısınma yolunda

0

Birleşmiş Milletler Çevre Programı‘ndan (UNEP) yapılan açıklamada, dünyanın 3 dereceden fazla ısınmaya doğru gittiği uyarısında bulunuldu.

Ülkelerin, Paris İklim Anlaşması’nda verilen sözleri yerine getirmesi durumunda ısı artışının 2 derece seviyesinde tutulabileceği belirtilen açıklamada, bunun için iklim odaklı çevre yatırımlarının artırılması gerektiği kaydedildi.

Pandemide emisyonlar yüzde 7 düştü

Açıklamada bu yıl Covid-19 salgını dolayısıyla seyahat ve sanayi faaliyetleri ile enerji üretiminin azalması sonucu karbon salımının yüzde 7 düşeceği tahmininde bulunuldu.

AA’nın aktardığına göre karantina tedbirleri sonucunda ortaya çıkan daha az emisyon salımı durumunun devam etmesi durumunda ise 2030 yılında kadar emisyonların yüzde 25 azalabileceği belirtildi. Bu durumun 2050 yılına kadar devam etmesi halinde ise sıcaklık binde 1 derece düşebilecek.

Yeşil iyileşme çözüm olabilir

Açıklamada UNEP İcra Direktörü Inger Andersen’in “2020 yılı rekor seviyedeki en sıcak yıllardan biri olurken kontrol altına alınmayan yangınlar, fırtınalar ve kuraklıklar ortalığı kasıp kavurmaya devam ediyor” ifadesine yer verildi.

Andersen ayrıca, UNEP’in Emisyon Açığı raporunun, yeşil iyileşmenin, sera gazı emisyonlarından azaltılmasında büyük bir pay alabileceğini ve iklim değişikliğinin yavaşlamasına yardımcı olabileceğini gösterdiğini belirtti.

Geçen hafta yayınlanan Üretim Açığı raporunda ise, ülkelerin fosil yakıt planlarının olması gerekenden çok daha fazla olduğu gözler önüne serilmişti. Bu rapora göre eğer mevcut fosil yakıt planları hayata geçerse, 2030 yılında, 1.5°C hedefi için gerekli olan miktardan yüzde 120 daha fazla fosil yakıt üretimi yapılacak.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.