2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşet

BM: Esad, insani yardım için iki yeni sınır kapısı açmayı kabul etti

0

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın depremlerin ardından ülkeye uluslararası yardımların ulaşabilmesi için Türkiye’den Suriye’ye iki yeni geçiş noktası açmayı kabul ettiğini duyurdu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, silahlı grupların kontrolünde olan Türkiye sınırındaki Bab el-Selam (Öncüpınar) ve El Rae (Çobaney) kapılarının açılacağını belirtti. Sınır kapılarının, üç ay süreyle açık kalacağı aktarıldı.

Guterres tarafından yayımlanan açıklamada, BM’nin insani yardımdan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths’in Esad’la görüştüğü ve Esad’ın sınır kapılarını açma konusunda hemfikir olduğunu bildirdiği belirtildi. Şam yönetiminden henüz konuya ilişkin açıklama yapılmadı.

‘Yardım ulaştırılması son derece acil bir durum’

Guterres, “Milyonlarca insana gıda, sağlık, beslenme, koruma, barınak ve diğer yardım malzemelerin ulaştırılması son derece acil bir durum” dedi.

Suriye Devlet Başkanı Esad’ın bugün Türkiye’den Suriye’nin kuzeybatısındaki geçiş noktalarını insani yardımı sağlamak için üç aylık bir başlangıç ​​​​dönemi için açma kararını memnuniyetle karşılıyorum.

Beyaz Miğferler’den tepki

Söz konusu açıklamaların ardından, İdlib‘de yardım örgütü olarak faaliyet gösteren El Kaide bağlantılı Beyaz Miğferler‘den Şam yönetiminin kararına tepki geldi. Grubun lideri Raed al Saleh, sınır kapılarını açma kararını kınadıklarını ve bunun Esad’a ‘bedava siyasi kazanım’ sağlayacağı belirtildi.

Neden açıldı?

Maraş depremi ülkeyi vurmadan önce de Suriye’de 12 yıldır devam eden iç savaş nedeniyle fakirleşen, yer değiştirmeye mecbur bırakılan ve savaş mağduru olan halk insani bir kriz yaşıyordu.

Özellikle ülkenin kuzeydoğusunda insanlar, yaşamlarını devam ettirmek için uluslararası insani yardımlara muhtaçtı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu‘nın deprem bölgesinden yaptığı açıklamaya göre ülkeye yardım ulaştırılabilmesi için sadece Cilvegözü Sınır Kapısı açık. Fakat Suriye’de depremin etkileriyle daha da ağırlaşan insani kriz için tek sınır kapısı yeterli olmuyor.

Guterres, deprem sonrasında Türkiye ile Suriye arasında yeni sınır ötesi insani yardım noktalarının açılmasına izin verilmesi için Güvenlik Konseyi‘ne çağrısında bulunmuş, Türkiye de Suriye’nin muhalif güçlerin kontrolündeki bölgelerine iki yeni kapı açmak için çalışmalar yaptığını belirtmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.