EnerjiManşet

Birleşik Krallık’tan Sizewell C nükleer santrali inşasına onay

0

Birleşik Krallık‘ta hükümet daha önce planlanan Sizewell C Nükleer Enerji Santrali‘nin inşasına onay verdi. Ülkenin güneydoğusunda inşa edilecek tesisin ülkenin ‘sıfır karbon’ hedefine ulaşmasına yardımcı olacağı iddia ediliyor.

Çoğunluğu Fransız enerji şirketi EDF’e ait olan santral, Suffolk‘a bağlı bir balıkçı kasabası olan Sizewell‘de inşa edilecek.

İngiltere, denizde ‘nükleer çöplüğü’ yapmak için yer arıyor

Euronews‘in aktardığına göre, 20 milyar sterline mal olacak tesisin elektrik üretme kapasitesinin 3,2 gigavat olacağı belirtiliyor. Bu rakam, ülkenin enerji ihtiyacının yüzde 7’si anlamına geliyor ve yaklaşık 6 milyon evin enerji ihtiyacını karşılamasını hedefliyor. Tesisin 60 yıl süre hizmet vermesi amaçlanıyor.

İki reaktörlü Sizewell C, aynı bölgedeki iki nükleer santralin yanına inşa edilecek. Sizewell B 1995’ten beri işletiliyor.

İtiraz için altı hafta süre

Birleşik Krallık’ta  nükleer işletmelerin güvenlik ve emniyetinden sorumlu kurum ONR, Sizewell C’nin inşası için Mayıs 2020’de sunulan başvuruya 11 Temmuz’da yanıt vererek yalnızca iki koşul dışında bütün gereksinimleri yerine getirdiğini belirtmiş, bu iki konunun da resmi lisans verilmeden önce çözülmesini talep etmişti.

Projeye çevresel etkiler maliyetini gerekçe göstererek karşı çıkan yerel gruplar ve aktivistlerin sert muhalefeti ise sürüyor. Stop Sizewell C (Sizewell C’yi Durdur) kampanyası onay kararını dikkatlice inceleyeceklerini belirtti. Muhalif gruplar onay kararına altı hafta içinde itiraz edebilecek.

Birleşik Krallık’ın yeni enerji stratejisi açıklandı: Daha fazla nükleer, petrol ve gaz

Santralin Rusya‘nın Ukrayna’yı işgali sonrasında petrol fiyatlarının yükselmesinin ardından dünya genelinde ülkelerin dış kaynaklara olan bağımlılığı azaltma politikaları çerçevesinde açıldığı belirtiliyor. Hükümet, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak ve artan enerji fiyatlarıyla mücadele etmek amacıyla nisan ayında sekiz yeni nükleer santral inşa edileceğini duyurmuştu. Sizewell C bu santrallerden biri.

Ülkede halen faaliyette olan 15 nükleer santral, toplam elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 20’sini karşılıyor.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.