İklim ve EnerjiManşet

İngiltere, denizde ‘nükleer çöplüğü’ yapmak için yer arıyor

0

Birleşik Krallık hükümetinin Nükleer Atık Hizmetleri (NWS), bu yıl önümüzdeki aylarda Cumbrian Sahili açıklarında sismik araştırmalar yapmaya hazırlanıyor: Aranan, İngiltere‘nin nükleer reaktörlerinin ürettiği atıkları bertaraf edecek bir yer.

NWS tarafından yaptırılan araştırmalar, bir Jeolojik Bertaraf Tesisi (OGM) bulma olasılığını araştıracak. Deniz dibinin derinliklerindeki bu tesis, Birleşik Krallık’ın nükleer reaktörlerin yüksek oranda radyoaktif yan ürünleri olan yüksek seviyeli nükleer atıklardan kurtulmak için kullanılacak.

Yeni bir rapor ise, bu faaliyet için yapılacak sismik patlatmaların (yankılarla su altındaki kayaların haritasını çıkarmak için ses patlamaları üretmek) aleyhine veriler sunuyor. Sismik patlama için kullanılacak hava tabancası, yaklaşık bir aylık araştırma süresi boyunca her 10 ila 15 saniyede bir ateş edecek.

Radiation Free Lakeland (RFL) tarafından hazırlanan rapor, NWS tarafından yapılan etki değerlendirmesinin “son derece yetersiz” ve “uygun bilimsel ve akademik titizlikten yoksun” olduğunu iddia ederek bu planların ertelenmesi çağrısında bulunuyor.

NWS’nin ‘bilimsel araştırma’ için bu çalışmayı yürüttüğü belirtilse de RFL, çalışmaların bilimsel araştırma için yapılmadığını, nükleer atıkları bertaraf etme planı olduğunu söylüyor.

Euronews Green‘in haberine göre, kampanya grubunun kurucusu Marianne Birkby, “Nükleer atık endüstrisinden sismik testlere ‘invaziv olmayan bilimsel araştırma’ diyen PR dönüşüne karşı koymamız gerekiyor” diyor ve planın bilimsel amaçlı sismik patlatma yerine, “nükleer atık için derin bir nükleer çöplük” için ticari bir girişimi kolaylaştırmak için yapıldığını savunuyor:

“Denizin bu bölümünün sahip olduğu koruma statülerine rağmen, bağımsız çevresel etki değerlendirmelerinin yapılmamış olması bir rezalet. Nükleer atık endüstrisi derin bir nükleer çöplük yapmak istediğinde korumaların hiçbir anlamı yok.”

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.