Hafta SonuKöşe YazılarıKültür-SanatManşetYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] Tina Turner/ The Best

0

Rolling Stone dergisi tarafından “Tüm Zamanların En İyi 100 Şarkıcısı” arasında gösterilen ve ünlü dergiye kapak olmayı başarmış ilk siyah sanatçı ve ilk kadın olan Tina Turner, geçtiğimiz ay hayata gözlerini yumdu.

Kız kardeşinin barmaid olarak çalıştığı barda, Ike Turner ile tanışması ile başlayan müzik kariyerinde, ancak 44 yaşına geldiğinde “Star” seviyesine yükselmeyi başaran Turner, kendine has pürüzlü ve güçlü sesi, sahne enerjisi ve elbette “meşhur bacakları” ile tanınıyordu.

1939’da Anna Mae Bullock adı ile dünyaya gelen sanatçı, kocasının tacizlerine dayanamayıp evi terk eden annesinin ardından, 11 yaşında iken anneannesinin yanına taşındı. 16 yaşında iken tekrar annesinin yanına, St. Louis’e yerleşen Anna Mae, kız kardeşi Alline’in çalıştığı gece kulübünde çalan Kings of Rhythm grubunun saksafoncusu ile çıkmaya başladı ve grubun lideri Ike Turner ile arkadaş oldu.

Bir gece barda, grubun molası sırasında mikrofonu kapan Anna Mae, B.B King’in “You Know I Love You” adlı şarkısını öyle güzel seslendirdi ki, nihayet Ike Turner’ı da etkilemeyi başardı.  O geceden sonra hayatı tümüyle değişecek ve ona bir gün “Rock’n Roll’un Kraliçesi” unvanını kazandıracak olan müzik kariyeri başlayacaktı.

Tina ve İke Turner.

Anna Mae’den Tina’ya

1960 yılında Ike Turner, şarkıcı Art Lassiter için “A Fool In Love” adlı şarkıyı yazmıştı. Stüdyo kiralanmıştı ancak Art Lassiter kayda gelmeyince Anna Mae, şarkıyı onun yerine söylemeyi teklif etti. Gerekirse sonradan onun ses kaydı silinip yerine Lassiter’ın ses kaydı eklenebilirdi. Fakat kayıt çok başarılı olmuştu ve değiştirmeye hiç gerek kalmamıştı. Arka plana kız vokal grubu “The Ikettes”in vokalleri ilave edildi. Ona bir de sahne ismi gerekiyordu ve Anna Mae Bullock artık Tina Turner olmuştu.

A Fool In Love”, Bilboard Hot 100 ‘de de 27.sıraya kadar tırmandı. Şarkının başarısının ardından Ike &Tina Turner Revueturneleri başladı. Artık David Bowie, Ray Charles, Elton John, Elvis Presley gibi ünlülerle sahne alıyorlardı. 1969 yılında, Rolling Stones’un Amerika turnesinde, açılış grubu olarak sahne alınca, popülariteleri de oldukça yükselmişti.

Tina’nın Ike’la olan ve şiddet gördüğü fırtınalı beraberliği 1967 yılına kadar sürdü. Bir turne başlangıcında yaşadıkları sert tartışma sonrasında Ike’ı terk etmiş ve boşanmalarının ardından başlayan solo kariyerinde, Rod Stewart, Rolling Stones gibi ünlülerin konserlerinde açılış sanatçısı olarak sahne almaya devam etmişti. Ama üç tane solo albüm çıkarmasına rağmen henüz hiçbir hit bir parçası yoktu.

1983 yılına gelindiğinde Turner, otellerde ve kulüplerde sahne alan “nostaljik bir aktris” olarak nitelendiriliyordu.

Muhteşem geri dönüş

O yıl Tina Turner, Al Green’in “Let’s Stay Together” adlı şarkısına bir cover çıkardı. İlk çıktığı 1971 yılında, Bilboard Hot 100’de liste başı olan şarkının, bu kez İngiltere listelerinde de altıncı sıraya, USA Bilboard Hot 100’de de 27’inci sıraya kadar çıkarak gösterdiği sürpriz başarının ardından Columbia Records, Tina Turner’a bir stüdyo albümü çıkarması için yeşil ışık yakacaktı ve iki haftada kaydedilen “Private Dancer” albümü, Turner’ın muhteşem “Geri Dönüşü olacaktı.

Tina Turner ve Bryan Adams.

Private Dancer”, Dire Strait’s in gitaristi Mark Knopfler’in bestesiydi ve şarkının bir kadın tarafından yorumlamasının daha uygun olduğunu düşünerek şarkıyı Tina Turner’a vermeye karar vermişti. Turner, daha sonra bir röportajında, şarkının bir “seks işçisi” ile ilgili olduğunun farkına varmadığını itiraf edecekti.

Turner’ın albümde bulunan ikinci hiti “What’s Love Got To Do With It”, Terry Britten ve Graham Lyle tarafından yazılmıştı ve Sir Cliff Richard ile Donna Summer’a da teklif edilmişti. Fakat turnayı gözünden vuran Tina olmuştu.

Albümdeki “We Don’t Need Another Hero” ve Bryan Adams’la düet yaptığı “It’s only Love” da, bu iki hit parçanın hiç de gerisinde kalmıyordu.

Albüm, 10 Milyon satarak beş platin plak ödülü aldı ve “What’s Love Got To Do With It”,  Turner ‘ın Bilboard Hot 100’de 1 numaraya yükselen ilk ve tek şarkısı oldu.

Ike Turner’dan boşanmasının ardından geçen uzun solo yıllarının ardınan “Private Dancer” albümü Tina Turner’ı tartışılmaz bir şekilde “Mega Star” seviyesine çıkarmıştı ve bu başarıyı ancak 44 yaşında iken yakalamıştı. Öyle kolayca “Rock’n Roll’un Kraliçesi” olunmuyordu.

Sanatçının bir sonraki hit parçası ise bu sefer onun imza şarkısı olacaktı.

1989 yılında Turner yeni albümü için şarkı seçiyordu ve birisi ona Gallerli şarkıcı Bonnie Tyler’ın bir yıl önce çıkardığı “Hide Your Heart” albümündeki “The Best “adlı şarkıyı önermişti. Şarkıyı daha önce Tina Turner için de şarkılar yazan ünlü besteci Holly Knight, Mike Chapman’la beraber bestelemişti.

Tina: Bildiğiniz gibi değil

Turner, Holly Knight’tan şarkıyı kendisi için tekrar düzenlemesini rica etti. Şarkıya bir köprü ilave etmek ve parçanın sonunda anahtar değiştirip bir üst tondan final yapmak istiyordu.

Knight şarkıyı baştan düzenledi, bazı sözleri değiştirdi ve parçaya bir de saksafon solosu ilave ettiler.

Turner şarkıyı yeni bir boyuta taşımıştı.

Bonnie Tyler, daha sonra “Dürüst olmak gerekirse, Turner parçayı benim yaptığımdan daha iyi yaptı” diyecekti.

 

Holly Knight da şarkının Turner tarafından bir hit’e dönüştürüldüğünü kabul etmişti: “Köşeli şarkıcılarla çalışmayı her zaman sevdim. Tina’nın pürüzlü tınısı olan benzersiz bir sesi var, O teknik olarak yetkin şarkıcı tiplerinizden değil. Öyle bir kişilik ve karakteri var ki onun için yazmak çok eğlenceli”

Nakaratı nedeniyle çoğunlukla hatalı olarak “Simply The Best” olarak da anılan “The Best”, Tina Turner ‘ın imza şarkısı oldu. Amerika’daki Schitt’s Creek adlı sitcom dizisinde kullanıldı, İskoç takımı Glasgow Rangers’ın taraftarları takımlarının şampiyon olduğu 2010 yılında yaptıkları kampanya ile “The Best”i İngiltere listelerinde 20 sene sonra ikinci kez Top 10’e taşıdılar.  Tina Turner, 1990 yılında Avustralya’ya giderek Rugby liginin tanıtım kampanyasını “The Best “ile yapmıştı. 30 yıl sonra 2020’de, şarkı gene Rugby liginin marşı olarak kullanıldı.

Tina Turner ve Mick Jagger.

Tina Turner, “The Best”i tüm konserlerinde icra etmeye devam ederek şarkının “Zamansız” yolculuğunu sürdürdü.

83 yaşında iken, İsviçre’deki evinde vefat eden Tina Turner’ın ardından Amerikan Başkanı Joe Biden, sanatçıyı, “her jenerasyonda bir kez görülebilecek yeteneklerden biri” olarak tanımladı. Rolling Stones’un solisti Mick Jagger ise, “İlham verici, sıcak, eğlenceli ve cömertti. Gençken bana çok yardımcı oldu ve onu asla unutmayacağım” dedi.

Kaynakça

  • Benitez Tina, Behind The song Lyrics “The Best” Tina Turner, American songwriter, Mayıs 2022
  • Eames T., The Story of… ‘The Best’ by Tina Turner, smooth radio, 30 Mayıs 2023
  • Songfacts, The Best
  • Wikipedia, Tina Turner, Ike Turner, Private Dancer, Let’s Stay Together.

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.