Hafta SonuKöşe YazılarıKültür-SanatManşetYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] Sultans of Swing/ Dire Straits

0

“Kabul edelim ki bütün güzel şarkıların bir hikayeleri vardır.”

Classic Rock dergisi tarafından 1980’lerin en iyi İngiliz rock grubu olarak adlandırılan Dire Straits grubunun bas gitaristi John Illsley, ilk single’ları “Sultans of Swing” için böyle demişti.

Yeni kurdukları grubun gitaristi ve solisti olan Mark Knopfler ve onun kardeşi David ile üçü aynı daireyi paylaşıyordu  ve gruplarının adını boşuna Dire Straits (umutsuz durumlar) koymamışlardı. Gaz faturalarını ödemekte bile zorlanıyorlardı. Ama onları bu durumdan kurtaracak şarkı çok gecikmeyecekti.

1977 yılında, Mark Knopfler bir akşam Londra’nın güneyindeki Deptford’da bir bara gitti ve bardan döndüğünde kardeşi David ve John Illsley’e, o akşam dinlediği grubun kendisine ilham verdiğini ve albümleri için yeni bir şarkı yazacağını söyledi.

Şarkıyı ilk çaldığında grup arkadaşından aldığı tepki pek olumlu değildi hatta kendisi bile şarkının bir kıvılcımı olmadığını fark etmişti. Aradan bir kaç gün geçtikten sonra şarkının tüm akor yapısını değiştirdiğinde ise parça bambaşka olmuştu. Üstelik “Sultans of Swing”in çok güzel ve akıcı bir de hikayesi vardı. John’un dediği gibi “Bütün güzel şarkıların bir hikayeleri olurdu.”

Bir Londra barında Amerika’nın derinliklerinden gelen ses

Knopfler’ın kendi başından geçen bir olaydan esinlendiğini bildiğimize göre şarkıda anlatıldığı gibi o yağmurlu gecede Deptford’daki bara giren anlatıcı da kendisi olmalıydı.

Yağmurlu ve soğuk bir Londra akşamı parkı geçip nehrin güneyine doğru yürüyen kahramanımız, lokal bir bardan gelen müzik sesi ile duraklamıştı. Caz çalan bir grubun sesi idi duyduğu. Bu müziği duymak ona iyi gelmişti.

 You get a shiver in the dark
It’s a raining in the park but meantime-
South of the river you stop and you hold everything
A band is blowing Dixie, double four time
You feel alright when you hear the music ring

Bara girdiğinde, içeride yağmurdan kaçıp biraz da müzik dinlemek isteyen bir kaç dinleyici dışında fazla kimse görememişti. Londra’da trendy müzik için çok fazla rekabet vardı, ama saksafon ve trompetten gelen ses, Amerika’nın derinliklerinden gelen bir ses gibiydi, üstelik tam da Londra’nın güneyinde:

 Well now you step inside but you don’t see too many faces
Coming in out of the rain they hear the jazz go down
Competition in other places
Uh but the horns they blowin’ that sound
Way on down south
Way on down south
London town

 

Gitarist “George”u dikkatle izlemişti ve bütün akorları doğru çaldığını ama gitarını ağlatmak yerine soloyu daha çok nefesli sazlara bıraktığını gözlemlemişti. George’un gitarı eski ve yıpranmıştı, ancak o kadarını karşılayabilmişti.

 You check out guitar George, he knows-all the chords
Mind, it’s strictly rhythm he doesn’t want to make it cry or sing
They said an old guitar is all, he can afford
When he gets up under the lights to play his thing

Piyano (Honky Tonk) çalan Harry ise özel bir gece olmamasını umursamıyordu. Düzgün bir işi vardı ve kurtlarını dökmek için cuma akşamını beklemekteydi.

 And Harry doesn’t mind, if he doesn’t, make the scene
He’s got a daytime job, he’s doing alright
He can play the Honky Tonk like anything
Savin’ it up, for Friday night

Barmen son siparişleri almak için zili çaldığında, grup da  son parçalarını anons etmiş ve “İyi akşamlar, artık eve gitmek zamanı” deyip şöyle ilave etmişlerdi: “Biz Swing’in Sultanlarıyız”

 And then the man he steps right up to the microphone
And says at last just as the time bell rings
“Goodnight, now it’s time to go home”
Then he makes it fast with one more thing

“We are the Sultans
We are the Sultans of Swing”

Mark Knopfler’a esin kaynağı olan  “Swing’in Sultanları” adında bir grup gerçekten var mıydı ? Londra’nın güneyinde Deptford’daki bar hangi bardı? Bu konuda birçok spekülasyon yapıldı ve yapılmaya devam ediyor.

Bazı amatör araştırmacılar şarkı sözlerinde tarif edilen lokasyona en uygun düşen barın büyük olasılıkla White Swan olduğunu söylüyor. Şarkıda bahsi geçen müzisyenlerin ise Avustralya’lı ikili Vanda & Young‘dan George Young ve Harry Vanda olabileceğini iddia ediyorlar.

Knopfler kendisi ile yapılan söyleşilerde grubun görkemli isminin performanslarıyla büyük bir tezat oluşturduğunu söylemiş; “Swing’in Sultanları mı? Onlar hiçbir şeyin sultanı olamazlardı” diye de ilave etmişti. Gitaristlerinin  adının da gerçekten “George” olduğunu söylemiş olsa da  “ortalama müzisyenler olarak” tanımladığı bu grubun Vanda & Young olma olasılığı yok denecek kadar az. Ayrıca o tarihlerde George Young, kardeşlerinin kurduğu ünlü rock grubu AC/DC için Avustralya’da prodüktörlük yapıyordu.

Ancak Knopfler’ın Vanda & Young’dan esinlenerek gitarist “George” karakterinin yanına “Harry” ismini de eklemiş olması daha olası gözüküyor.

“Sultans of Swing”in 1977’de Pathway Stüdyoları’nda kaydedilen demosu şarkıya delicesine hayran olan Londra BBC radyosunun DJ’i Charlie Gillet tarafından haftalarca radyoda çalındı. Onun bu desteği sayesinde Dire Straits, sadece iki ay sonra ilk albümleri için Phonogram Records’la anlaşma sağlamıştı.

“Sultans  of Swing “ Record Mirror tarafından 1978 yılının en iyi onuncu şarkısı seçildi. Mojo dergisi şarkıyı, 2006 yılında “Tüm zamanların en iyi 50 İngiliz şarkısı “ arasında gösterdi. Mark Knopfler’ın gitar solosu ise Guitar World tarafından tüm zamanların en iyi 22’inci gitar solosu olarak gösteriliyor.

Grubun en çok satan albümü “Brothers İn Arms” olmasına karşın, Spotify’da en çok dinlenen Dire Straits şarkısı açık ara ile ilk single’ları “Sultans Of Swing” olmaya devam ediyor.

Belki de Mark Knopfler’ın  Deptford’daki o meçhul barda müzik yaparak harçlıklarını çıkarmaya çalışan “George” ve “Harry”ye sembolik te olsa bir telif hakkı ödeme zamanı geldi de geçiyor.

Kaynakça

  • Sexton P., Sultans Of Swing: Dire Straits Make The Scene…Eventually the song became an anthem for their early sound, 19.05.2022
  • Kielty M., Mark Knopfler Remembers The Real Sultans Of Swing,  16.01.2020, Ultimate Classic Rock
  • Hazzard J., Who were the Sultans of Swing (and where)?, youtube
  • Hughes R., The Story Behind The song: Sultans of Swing by Dire Straits, 13.02.2019, Classic Rock
  • Wikipedia, Vanda & Young, Sultans of Swing, Dire Straits.

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.