Hafta SonuKöşe YazılarıKültür-SanatManşetYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] Someone Like You/ Adele*

0

Ruhumuza işleyen duygusal şarkıların birçoğu kırık bir kalbin yarattığı duygu yoğunluğunun ardından yaratılmış hüzünlü eserlerdir.

Ancak İngiliz genç şarkıcı Adele’in 21 yaşında iken yaşadığı ayrılığın hemen ardından yazdığı ve en büyük hitlerinden biri olan “Rolling in the Deep” kesinlikle bu kategoriye girmez.

Kendisinden 10 yaş büyük sevgilisi ile olan 18 aylık beraberliğinin bitmesinin üstünden henüz 24 saat geçmeden yapımcısını arayan Adele duygularını bir şarkıya aktarmak istediğini söyler. Bir gece öncesinde sevgilisi ile hararetli bir tartışma yaşamıştır ve kızgınlıktan köpürüyordur. Bir sene öncesinde başladığı bir balada devam etmeyi düşünür fakat yapımcısı onun ruh halini dikkate alarak şarkı için daha agresif bir form önerir. Şarkının yapısını değiştirip sözlerini de Adele’in deneyimlediği duyguları yansıtacak şekilde baştan yazarlar.

Seni nihayet kristal kadar berrak görüyorum”,
“Yapabileceklerimi hafife alma”

“Rolling in the Deep” 2010 Kasım’ında single olarak çıkar ve 12 ülkede 1 numaraya yükselir.

2009 Nisan’ından beri yeni albümü için yaptığı kayıtlardan memnun olmayan Adele, aradığı ilhamı kaderin bir cilvesi olarak yaşadığı ayrılığın ardından bulmuştur. Açılış şarkısının Rolling in the Deep olduğu yeni albümü “21”’deki şarkılara üzüntüsünü ve depresyonunu yansıtacaktır.

Rolling in The Deep şarkısının videosundan.

Adele albüm çalışmaları sırasında Hollywood’da iken bu sefer de eski erkek arkadaşının nişanlandığını öğrenir ve aldığı bu haber onu çok sarsar. Onunla evlenmeyi ümit ederken ayrılmışlardır ve o şimdi başkası ile evlenecektir. Akustik gitarda yatağının başında “Someone Like You ” adlı şarkısının ilk kıtalarını yazar.

Genç ve kırık bir kalbin derinliklerinden…

Yapımcı Rick Rubin’in tavsiyesi ile bu şarkı için 2007’de Grammy ödülü alan Amerikalı şarkıcı ve müzik yazarı Dan Wilson’la beraber çalışmaya karar verirler.

Adele ve Dan Wilson ilk kez Hollywood’daki Harmony stüdyosunda bir araya gelirler. Birbirlerini ilk defa görüyorlardır. Beraber Youtube‘da Rock and roll kraliçesi Wanda Jackson’un birkaç şarkısını dinlerler. Daha sonra piyanonun bulunduğu stüdyoya geçerler. Adele, Wilson’a ayrıldığı erkek arkadaşından ve onun başkası ile evlenmek üzere olduğundan bahseder. Kırılan kalbi ile ilgili tamamen kişisel bir şarkı yapmak istiyordur ve ona parçayı gitarda çalar. Wilson notaları piyanoya aktardığında Adele müziği daha ilham verici bulur ve kaydın geri kalan kısmına piyanoda devam ederler.

Bundan sonrasını Dan Wilson’dan dinleyelim:

Kayıt sırasında hiç görüş ayrılığımız olmadı. Belki birkaç kelimeyi düzeltmiş ya da ilave etmiş olabilirim ama Adele ne söylemek istediğini çok iyi biliyordu. Benim rolüm daha çok şarkının değişen bölümlerindeki akor değişimlerini sağlamak ve müziğe katkıda bulunmaktı. Melodiye karar verdikten sonra Adele o inanılmaz sözleri buldu ve böyle bir cümleniz varsa devamı çok kolay akar.”

 ”Bir anda davetsiz olarak karşına çıkmış olmaktan nefret ediyorum”

“Someone Like You”, evlenmek üzere olan eski sevgilisinin yeni bir eşi ve yeni bir hayatı olduğu gerçeği ile yüzleşmek için davetsiz olarak onun kapısına dayanan bir kadının gözünden bir kalp kırıklığı hikayesidir.

Şarkının sözleri çok ironiktir. Sevgilisine başka birini bulacağını söylemektedir ama garip ve obsesif bir şekilde de O’nun gibi birisini bulmak istemektedir.

Boşver, senin gibi birini bulurum.
Senin için de sadece en iyisini dilerim.
“Beni unutma” yalvarırım.
Şunu söylediğini hatırlıyorum.
Aşk bazen uzun sürer bazen de acı verir.

Wilson ve Adele kaydı iki günde bitirirler. Kaydın ikinci gününde Adele’in sesi bir önceki güne göre daha pürüzlü olunca Wilson geri dönüp son nakaratı tekrarlamayı önerir. Wilson’un değimiyle bu seferki “daha duygusal ve yürek parçalayıcı” olur.

Vokal ve piyanonun sarsıcı etkisi

Adele ilk günün sonunda henüz bitmemiş olan kaydı annesine dinletir ve Wilson’a annesinin ağladığını söyler. Başta bir “Demo” olarak planlanan ve Wilson’un çaldığı piyano dışında hiçbir enstrümanın olmadığı kayıttan sonra orkestra ile yapılan kayıtta Adele istediği sound’u yakalayamaz. Plak şirketinin çekimserliğine rağmen albüme ilk kaydı koymaya karar verir. Wilson’un değimiyle demo-itis olmuştur yani şarkının ilk versiyonu, en çok sevileni olmuştur.

Eski sevgilisine karşı birçok şarkı yazdıktan sonra Adele bu şarkıda onu daha olumlu bir şekilde tanımlamaktadır. MTV’de gülerek şöyle söylemiştir:

Bu şarkıyı yazdım çünkü’Rolling in The Deep’ ve ‘Rumour Has It’ ‘te olduğu gibi bir pislik olmaktan tükenmiştim. Kızgın da olsam ve bazı pişmanlıklarım da olsa O hayatımda hiç kimsenin olmadığı kadar önemli idi ve onunla geçirdiğim iki yıl için kendimle barışık olmak adına Someone Like You’yu yazmam gerekiyordu. Ve bunu yaptığımda kendimi çok özgür hissettim.

Billboard dergisine göre 1958 yılında listelere başlandığından beri Hot 100′de birinci sıraya yükselen sadece vokal ve piyanonun olduğu tek şarkı Someone Like You ‘dur.1000’den fazla şarkının bu listede birinci sıraya yükseldiği düşünüldüğünde bu oldukça şaşırtıcıdır. Simon & Garfunkel’ın “Bridge Over Troubled Water’ı ve Elton John’un “Candle in the Wind”i bu formata yaklaşsa da her iki şarkıda da başka enstrümanlar da kullanılmıştır.

İşin ilginci Adele bu şarkısında hiç olamayacağı kadar bilge olduğunu, gerçekte hiçbir zaman bu sözleri söyleyemeyeceğini itiraf edip şöyle ilave etmiştir.

“ İnsanları bu kadar etkileyeceğini hiç düşünmemiştim. Bir daha böyle bir şarkı yazmayacağım. Tahmin ediyorum ki  anılacağım şarkı bu olacak.”

(*) Albüm: 21

Kaynakça

  • Eames ,T. The Story of Someone Like you by Adele, April 2021
  • Waterman,D. The Story Behind The Song: Adele ,Someone Like you, American songwriter
  • Songfacts, Someone Like You by Adele
  • Wikipedia, Adele, 21, Someone Like You

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.