Hafta SonuKöşe YazılarıKültür-SanatManşetYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] (Sittin’on) The Dock of The Bay/ Otis Redding

0

1967 Kasım’ının son günlerinde Memphis’teki Stax/Volt stüdyosunun santral görevlisi, prodüktör Steve Cropper’a önemli bir çağrı olduğunu söyledi. Hattın diğer ucunda onu havaalanından arayan Otis Redding vardı ve sesi oldukça heyecanlıydı. Ünlü şarkıcıyı henüz oteline giriş  yapmadan, havaalanından  arayacak kadar heyecanlandıran şey, ağustos ayında San Fransisco turnesi sırasında verdiği kısa molada, arkadaşı Bill Graham’ın Sausalito’daki yüzen evinde kalırken yazdığı şarkı idi.

Elinde “hit” bir parçası vardı.

Amerikan popüler müzik tarihinin en büyük şarkıcılarından biri olarak kabul edilen ve tarzı ile kendinden sonra gelen “Soul Music” şarkıcılarına ilham kaynağı olan Otis Redding, “Soul ‘un Kralı” lakabına sahipti.

Motown’ın pürüzsüz ve sofistike  müziğiyle keskin bir tezat oluşturan ham ve spontane bir stil ile, beyaz dinleyici kitlesine de hitap etmeyi başaran ilk sanatçılardan biri olmuştu.

1967 yılının Haziran ayında katıldığı Monterey Rock Festivali’ndeki performansı, The Who ve  Jimi Hendrix’inki ile yarışacak düzeyde idi. Festivalden birkaç ay öncesinde gittiği Avrupa turnesi sırasında Londra’da kendisini dinlemeye gelenler arasında o sırada sekizinci albümleri için stüdyo çalışmaları devam eden Liverpool’lu dört genç de  vardı.

Bir şekilde Beatles’la da yolu kesişmişti ve o gece onu dinlemeye gelen Fab Four’un çıkardığı ve müzikologlara göre Pop Müziği kökünden değiştiren ve ilk” konsept albüm” olarak kabul edilen “Sgt.Pepper’s Lonely Hearts Club Band” albümü, Reddingi de derinden etkilemişti.

Eşi Zelma’ya “Artık müziğimde değişim yapmamın zamanı geldi” dedirtecek kadar etkisi altında kalmıştı bu albümün. O güne kadar hep vokallerdeki duygu ve enerjinin şarkıları taşıdığını düşünüyordu ama artık sözlere daha fazla önem vermesi gerektiğine kanaat getirmişti.

Beatles’ın, prodüktörleri George Martin ile stüdyoda başardığı kompleks kayıt, ona bir ipucu daha vermişti. Turnelerde daha az zaman geçirmeli ve stüdyo çalışmalarına odaklanmalıydı.

‘Yuvarlanan’ gemilere bakarken çıkan hit

Otis Redding ses tellerindeki polip nedeni ile ameliyat olmak zorunda kalınca, 1967 sonbaharında turlarına ara verdi. Crooper’a göre Redding’in sesi ameliyat sonrasında her zamankinden daha iyi idi ve artık stüdyoya girebilirlerdi.

Cropper, Rolling Stone dergisine verdiği röportajda Redding’in kendisine söylediği şu sözleri aktarmıştı: ”Memphis’e geliyorum, bir yer tutacağız ve sen ve ben yeni şarkılar yazıp kaydedeceğiz.”

İşte o heyecanla onu havaalanına iner inmez aramıştı.

Gerçekten de stüdyoya girip 30’a yakın şarkı kaydetmeyi başaracaklardı.

Ağustos ayında, Sausalito’da Waldo Point Harbor’da arkadaşının yüzen evinde oturup gelip geçen ya da kendi deyimiyle “yuvarlanan” gemilere bakarken kaleme aldığı satırlar, Otis’in müziğinde yapmak istediği değişimin belki de ilk kıvılcımları idi.

 “I am sittin’on the dock of the bay
Watchin’ the tide roll away,
I ‘m just sittin’on the dock of the bay
Wastin’ time”

 “Körfezin rıhtımında oturuyorum
Med cezirin yuvarlanmasını izliyorum.
Körfezin rıhtımında sadece oturuyorum
Zaman öldürüyorum.”

 

Resmi kayıtlara göre “Dock of the Bay”in kayıtlarına 22 Kasım’da başlamışlardı. Crooper, Gibson akustik ritm gitarı çalmıştı. Nefeslilerin notalarını Redding ve Cooper beraberce  yazmışlardı. 8 Aralık, Otis Redding’in kaydı tamamladığı tarih olarak kayda geçti. Şarkının sonundaki ıslık bölümünü, ancak üçüncü deneyişinde istediği gibi çalabilmişti. Öğle yemeğini Memphis’in meşhur lokantası Four Way’de yedikten sonra Stax’a dönüp ilk ham miksajı dinlediler. Henüz Crooper, şarkının hüzünlü havasını ön plana çıkaracak ustaca dokunuşlarını yapmamıştı. Redding şarkıya biraz daha geleneksel soul hissi vermenin iyi olacağını düşünüyordu. Crooper, vokal için Staple Singers‘ı  davet edebileceklerini önerince, Otis bunun harika bir fikir olduğunu söyledi. Kayıt sırasında mutlaka o da stüdyoda bulunmalıydı.

‘Hit olacağından emindi, olduğunu göremedi’

Redding, hemen bir gün sonra, cumartesi akşamı Cleveland’da TV showuna çıktı. Karısı ve çocukları ile bir telefon konuşması yaptıktan sonra bir sonraki durakları Madison Wisconsin için havaalanına gitti. Hava sisli ve yağmurluydu ancak tüm uyarılara rağmen küçük uçağı Ohio’dan kalktı. Pilot iniş için izin istedikten kısa bir süre sonra Monona Gölü‘ne düştüler. Grubun trompetçisi Ben Cauley hariç, uçaktaki herkes ölmüştü.

Kaza 10 Aralık pazar günü olmuştu ve Redding’in ölümünden sadece bir gün sonra Atlantic Records’un yöneticisi ellerinde hangi şarkının yayınlanmaya hazır olduğunu soruyordu. İki albümlük şarkı kaydetmişlerdi ama henüz hiçbir şarkının miksajı tamamlanmamıştı.

Crooper, salı günü stüdyoya girip “Dock of The Bay”in miksajını tamamladı. Vokal ilave etmek için artık zamanı yoktu. Lokal bir jingle firmasından yardım alarak martı ve dalga seslerini ilave etti. Crooper daha sonra bunun Redding’in isteği olduğunu söylemişti.

(Sittin’on) The Dock of the Bay, Ocak 1968’de yayınlandı; iki milyondan fazla kopya sattı  ve Otis Redding’in Bilboard’da 1 numaraya yükselen ilk hiti oldu. Şarkı zirvede dört hafta boyunca kaldı. Otis Redding maalesef bir hit olacağından emin olduğu şarkısının başarısını göremedi. Bilbord tarihinde hem single’ı hem de albümü, ölümünden sonra 1 numaraya yükselen ilk sanatçı olmuştu.

1987 yılında Michael Bolton şarkının cover’ını yaptı. Otis’in eşi Zelma, Bolton’un yorumunun kendisini ağlattığını ve şarkının bugüne kadar yapılmış en iyi cover’ı olduğunu söylemişti. Bolton’a yazdığı  teşekkür mektubunu, sanatçı ofisinin duvarına astı.

 

(Sittin’on) The Dock of the Bay, Rolling Stone dergisi tarafından 2021’de yenilenen  “Tüm Zamanların En İyi 500 Şarkısı” listesinde 38’inci sırada gösterildi. Aynı listenin zirvesinde ise gene bir Otis Redding bestesi olan ve Aretha Franklin’in seslendirdiği “Respect” bulunuyor.

Kaynakça

  • Moore R., Behind the song Otis Redding Sittin’on the Dock of the Bay, American songwriter , 2020
  • Taysom J., The Story Behind The Song Otis Redding’s tragic hit ‘Sittin’on the Dock of the Bay’, Far Out Magazine,  October 2020
  • Miller S., Inside Otis Redding’s Final Masterpiece, Sittin’on the Dock of the Bay, Rolling Stone, 10 December 2017
  • Wikipedia, Otis Redding,(Sittin’on) The Dock Of The Bay.

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.