Hafta SonuKöşe YazılarıKültür-SanatManşetYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] Sign Of Times/ Harry Styles

0

Komplikasyonlu bir doğumdan sonra bebeğini kucağına almış anneye doktoru kötü haberi verir: “Çocuğunuz sağlıklı ama maalesef siz başaramayacaksınız.” Annenin çocuğunun kulağına eğilip ona dünyamızdaki tüm zorluklara karşı cesaretlendirecek sözleri fısıldayabilmesi için sadece beş dakikası vardır. Bu kısa sürede ona dünyadaki adaletsizliği vurgulayacak ve “Git ve başar” diyecektir.

Bir şarkı için oldukça sıra dışı olan bu tema, Harry Styles’ın eski grubundan ayrıldıktan sonra solo olarak çıkardığı ilk single “Sign Of Times”ın konusu.

Benzer bir konuyu Türk edebiyatının usta yazarı Elif Şafak, 10 Dakika 38 saniye” adlı romanında işlemişti. Romanın kahramanı Leyla’nın, kalbi durduktan sonra 10 dakika 38 saniye boyunca  tüm hayatı film şeridi gibi gözlerinin önünden geçiyordu.

Farklı kurgulanmış  olsalar da iki hikayenin  ortak noktaları olan, “ölüm döşeğindeki bir insanın düşüncelerini anlatması ” oldukça sıra dışı bir tema. Böylesi bir temayı Elif Şafak gibi usta bir kalemin hayal etmesi ne kadar şaşırtıcı değilse, One Direction gibi bir gruptan henüz ayrılmış olan ve tabiri caizse “Popi” diyebileceğimiz Harry Styles’ın, ilk single’ı için bu  denli derin ve karamsar bir konuyu seçmesi bir o kadar sürprizdi.

 

Aslında sürpriz sadece şarkının konusu ile de sınırlı kalmıyordu. Genç sanatçı, One Direction’daki  müzikal geçmişi ile  vedalaşıyor dedirtircesine, 70’li rock gruplarınkini anımsatan altı dakikalık bir Rock baladı ile solo müzik hayatına sert ve etkili bir giriş yapmıştı.

Marvel kahramanı mı, İncil destanı mı?

Bir diğer sürpriz ise Styles’a 2018 Brit Awards’da  yılın videosu ödülünü kazandıran ve sanatçının çekimler sırasında hatırı sayılır riskler aldığı video idi.

İskoçya’da yapılan çekimlerde Harry Styles, bir emniyet kemeri ile helikoptere bağlanarak en az 500 metre uçmuştu. Videoda sanatçı, önce ıssız bir yeşillikte yürürken görülüyor, sonrasında yavaş yavaş ellerini açarak gökyüzüne doğru yükseliyor ve bir ara da suyun üzerinde koşuyordu.

USA Today’da bir yazar, Styles’ı “Marvel serisinin bir sonraki süper kahramanı veya İncil’de yeni bir destan olmak için, seçmelere katılmış” şeklinde esprili bir şekilde tanımlamış olsa da, ironik olarak İncil’e yapılan göndermenin  şarkının geri planındaki derin mesajlarla örtüştüğünü düşünmemiz için bazı işaretler vardı.

Şarkı, annenin çocuğuna sorunlu bir dünyaya geldiğini kabul ederek, ağlamayı kesmesini öğütlemesi ile başlıyordu. “Zamanın İşaretleri”  dünyanın yaşadığı sorunları sembolize ediyordu. Çocuğuna sürekli sorunlarla karşılaşacağı mesajını veriyor ve ona iyi bir insan olmasını öğütlüyordu.

Ağlamayı kes, bunlar zamanın işaretleri
Son gösteriye hoş geldin
Umarım en güzel kıyafetlerini giymişsindir
Göğe çıkan yolda rüşvet veremezsin..

Katolik apokalips

Şarkının sözlerinin ardındaki mesajlar sadece bir annenin bebeğine nasihatları ile sınırlı değildi.

“Son gösteriye hoş geldin”,  “Bana sonun  yaklaştığını söylediler” gibi şarkıdaki apokaliptik sözlerle kıyamet gününün yaklaştığına da işaret ediliyordu. Harry Styles ve şarkı sözlerinin yazılmasında işbirliği yaptığı yazar ekibi derin sulara girmişler ve hikayeye katolik bir bakış açısı getirmişlerdi.

Ama şarkının başarısında, sözlerindeki bu derin ve mistik mesajların ve sürrealist videosunun yanı sıra, Styles’ın etkileyici yorumunun da hakkını teslim etmek gerekiyor.  Styles, nakarat öncesinde  “Hiç bir zaman öğrenemedik/ Önceden de buradaydık /Neden hep çıkmazda oluyoruz ve mermilerden kaçıyoruz” serzenişlerini, meleksi diyebileceğimiz bir falsetto ile yorumlayarak ustalık mertebesine yükseliyor.

“Sign of Times”, İngiltere ve Amerika listelerinde birinci sıraya yükselmeyi başardı. Rolling Stone dergisi 2021 yılında güncellediği “Tüm Zamanların En iyi 500 Şarkısı” listesinde şarkıyı 428’inci sırada gösterdi. Listeye 2010’lu yıllardan sadece 30 şarkının girebildiğini dikkate alırsak, bu genç şarkıcı için büyük bir başarı idi.

Styles’ın geçtiğimiz yılın mayıs ayında çıkardığı  üçüncü stüdyo albümünün  hit parçası “As It Was”, yabancı müzik çalan radyoların favorisi olmaya devam ediyor. Genç sanatçı 2022 yılında İngiltere’de en çok dinlenen şarkıcı oldu.

Kaynakça

  • Trendell A., Harry Styles reveals surprising and dark meaning behind ”Sign of The Times” lyrics, 20.04.207
  • London A., Harry Styles, ”Sign Of Times” lyrics meaning, 27.06.2020
  • Becklo M., Harry Styles “Sign of Times” is Surprisingly Good…  and Spiritually Deep, 14.07.2017
  • Songfacts, Sign of Times
  • Çelik V., “Sign Of Times”, Türkçe Çeviri
  • Wikipedia, Harry Styles, Sign of Times.

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.