Hafta SonuKöşe YazılarıKültür-SanatManşetYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] Shiny Happy People/ R.E.M

0

R.E.M., 1980 yılında Georgia Üniversitesi‘nde okuyan dört arkadaş tarafından kurulmuştu ve ilk alternatif rock gruplarından biri olarak kabul edilir. 1990’ların başlarında Nirvana ve Pavement gibi diğer alternatif rock grupları, R.E.M.’i bu türün öncü gruplarından biri olarak görüyordu.

1991, grunge müziğin patlama yaptığı yıl olmuştu. Yeni alternatif rock; taciz, şiddet, uyuşturucu ve savaş gibi konulardan besleniyordu. Solistleri Michael Stipe’ın hemen ayırt edilen farklı sesi ve karanlık sözlerle yazdıkları şarkılarla R.E.M., bu tür müzik yapanlara ilham kaynağı oluyordu.

1991 Şubat’ında çıkardıkları “Losing My Religion”, dörtlünün kariyerinde dönüm noktası olmuştu. Bas gitarist Mike Mills “Hayatımızı değiştirecek nitelikte bir şeyden bahsetmek istiyorsak , ‘Losing My Religion’ buna en yakın olandı” demişti. Rolling Stone dergisi tarafından “Tüm Zamanların En İyi 500 şarkısı” listesinde 112’inci sırada gösterilen “Losing My Religion” R.E.M.’in gerçek sound’unu yansıtan imza şarkısı oldu.

Trajedinin ‘pırıltılı’ anlatımı

Losing My Religion” single olarak çıkmıştı ve grup şarkının da yer alacağı “Out Of Time” albümünü çıkarmadan önce bir single daha çıkarmaya karar vermişti.

Fakat 1991’in Mayıs’ında çıkardıkları  “Shiny Happy People” kadar hayranlarını şaşırtan ve tam anlamıyla ikiye bölen bir şarkıları hiç olmamıştı.

“Shiny Happy People”, ilk dinleyişte  R.E.M.’in tarzını yansıtan, “The One I love”, “Losing my Religion” gibi daha karanlık soundu olan şarkılarla hiç benzerlik göstermeyen bir pop şarkısı idi. Ancak  canlı ve pırıltı melodisinin aksine şarkının esin kaynağı trajik bir olaydı.

 

Çin Lideri Mao’nun iktidarda olduğu dönemde ülkesinde büyük bir kıtlık yaşandığı ve 15 ila 55 milyon Çinlinin açlıktan öldüğü tahmin ediliyordu. Mao’nun döneminde Çin Komünist Partisi’nin propaganda posterlerinde ise “Shiny Happy People Holding Hands” (Ele ele tutuşan parlak mutlu insanlar) yazıyordu.

1989 yılının 15 Nisan’ı ve 4 Haziran’ı arasında Çin’de Tiananmen Meydanı, demokrasi arayan öğrenciler, aydınlar ve işçilerin önderliğinde yönetim karşıtı protestolara sahne olmuştu. Çin hükümeti göstericilere şiddet uygulamaktan çekinmemiş ve resmi kaynaklara göre 300, Çin Kızılhaç’ına göre ise 2.000-3.000 arası gösterici ölmüştü.

Çin yönetiminin propaganda posterlerindeki barışı ve uyumu vurgulayan “Shiny Happy People holding hands “ sözlerini ütopik bir vizyonla ve canlı ve parlak bir melodi süsleyen R.E.M., aslında  yönetimin iki yüzlülüğünü ironik bir yaklaşımla ortaya koymuş oluyordu.

Grup üyeleri şarkının otoriter rejimlere bir eleştiri içerdiği yönündeki fikirlere farklı derecelerde de olsa katılmış olsalar da, şarkının sözlerinde direk olarak bu fikri ortaya koyan hiç bir şey yoktu. Dinleyicilerin çoğunluğu şarkıdaki ironi yerine, insanların birbirlerini sevmesi ile ilgili iyimser mesajları almışlardı.

‘Neyse ki sadece bir tane böyle şarkı yaptık’

Michael Stipe, şarkının “Fazla meyveli bir ciklet” tadında olduğunu ve grubun geleneksel soundunu  yansıtmadığı için hit olmasından biraz da mahcubiyet duyduğunu ifade etmişti. Grubun gitaristi Peter Buck ise yıllar sonra  tatildeyken şarkıyı dinlediğinde kulağına çok hoş geldiğini söyledikten sonra “Her albümde bunlardan bir tane yapsaydık epey utanç verici olurdu, ama neyse ki sadece bir tane yaptık” diye ilave etmişti.

Grubun hayranlarının bir kısmının neredeyse nefret edecek kadar sevmedikleri “Shiny Happy People” aslında prodüksiyon olarak başarılı bir şarkı idi. B-52 grubunun da solisti olan Kate Pierson’ın vokaldeki başarısının yanı sıra, şarkının videosundaki performansı da göz alıcıydı. Parça 3/4’lük vals ritmi ile başlıyor, Peter Buck’un parlak gitar riff’inin ardından tempo değişiyor ve Michael Stripe ve Kate Pierson çok sesli harika bir vokal şöleni sunuyorlardı.

1999 yılında R.E.M. şarkıyı Susam Sokağı için “Furry Happy Monsters” (Kürklü Mutlu Canavarlar ) sözleriyle  seslendirdi. Kate Pierson’un vokalini bu kez onun gibi giyinmiş bir Muppet yapıyordu.

Shiny Happy People”, ünlü sitcom Friends‘in ilk bölümlerinde intro müziği olarak da kullanıldı.. Dizinin prodüktörleri “I’ll Be There For You”yu seçmek yerine  R.E.M.’in bu şarkısı ile devam etseydi, hayranları onu severler miydi yoksa iyice sıkılıp daha mı çok nefret ederlerdi, bu bir bilinmez olarak kalacak.

Grubun solisti  Michael Stipe, 2016 ‘da Mojo dergisine verdiği  demeçte “Bu şarkıyı yaptığımızdan pişman değilim , ondan nefret etmiyorum ama söylemek de istemiyorum” demişti. Grup 1991 ve 2003’te yayınlanan “The Best of R.E.M” albümlerine şarkıyı koymadı. Ama şarkıdan nefret eden bir kısım R.E.M. hayranlarına ve şarkıya mesafeli duran grup üyelerine inat, “Shiny Happy People” Spotify’da en popüler üçüncü R.E.M.şarkısı olarak parlamaya devam ediyor.

Kaynakça

  • Taysom J., The Story Behind The Song: Exploring the tragic roots of R.E.M.hit trick “Shiny Happy People”, 17.09.2020
  • Songmeaningsandfacts.com, ”Shiny Happy People”, 27.01.2020
  • Wawzenek B., In Defense of R.E.M.Shiny Happy People, 10.11.2017
  • Taysom J., How Chairman Mao inspired a classic R.E.M. song, 14.11.2021
  • Songfacts, Shiny Happy People by R.E.M.
  • Vikipedi, 1989 Tiananmen Meydanı Protestolar
  • Wikipedia, R.E.M.

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.