Hafta SonuKöşe YazılarıKültür-SanatManşetYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] Save The Last Dance For Me/ The Drifters

0

Latin müzik kalıplarında yazılmış şarkıların sözlerinin çoğunlukla aşk, arkadaşlık, dostluk ,dans ve eğlence gibi pozitif temaları işlemesi beklenir. Adı “Save The Last Dance For Me” (Son Dansı Bana Sakla) olan bir şarkıyı dinlediğimizde de, şarkı sözlerinin çok derinine inmezsek ve hele de şarkının sözlerini yazan kişi hakkında hiçbir bilgimiz yoksa, kendimizi bir R&B grubu olan The Drifters tarafından yorumlanan bu neşeli  Latin melodisinin büyüsüne kaptırırız. Şarkının ardında hüzünlü bir hikaye olduğunu tahmin etmemiz ise pek olası değildir.

Şarkıda bir adam sevgilisine, sonuncusunu kendisi için sakladığı sürece, diğer erkeklerle gece boyunca dans edebileceğini ve eve kiminle döneceğini unutmamasını söylemekteydi.

Bu sözlerden romantik bir sonla biten bir partinin  anlatıldığı düşünülebilirdi ama aslında anlatıcı, sevgi, sahiplenme ve kıskançık gibi karışık duygular içeren ince bir çizgide durmaktaydı ve hikaye tamamen kişiseldi.

Jerome Solon Felder veya profesyonel adı ile Doc Pomus, Brooklyn doğumlu bir müzisyendi ve Elvis Presley ile Ray Charles gibi birçok ünlü müzisyenin hit şarkılarına söz yazarlığını yapmıştı. Pomus, küçüklüğünde çocuk felci geçirmişti ve koltuk değnekleri ile yürüyebiliyordu. Engelli olması özgüvenini kaybetmesine neden olmamış, genç bir blues şarkıcısı olarak kariyerine devam etmiş ve çekici kadınların da ilgisini çekmişti. 1957 yılında evlendiği Willi Burke, Broadway’de dans yıldızı ve güzel bir aktris idi.

‘Kıskançlık, hayranlık, umut…

Doc Pomus’un biyografisini yazan Alex Halberstadt’a göre sanatçı, bir şapka kutusunda tesadüfen bulduğu bir düğün davetiyesi sayesinde evlendiği geceyi anımsamış ve  düğün davetiyesinin arkasına o gece hissettiklerini kaleme almıştı. Kendi düğününde, güzel eşinin, kardeşi Raoul ile ve arkadaşları ile dans etmesini biraz hayranlık biraz da kıskançlıkla izlemişti. Halbuki kendisi eşini dans pistinde bir kez olsun bile kollarına alamayacaktı. O geceki duygu yoğunluğunu nakarattaki şu sözlerle ifade etmişti.

Ama seni kimin eve götüreceğini
Ve kimin kollarında olacağını unutma
Sevgilim son dansı bana sakla”

Pomus, şarkıyı her zamanki gibi tüm beste çalışmalarındaki partneri Mort Schuman ile tamamladı. Sanatçı 1990 yılında verdiği röportajda, piyanoda “cha cha cha “ritminde  yaptıkları bestenin, “birbirlerini tamamlayan iki müzisyenin tam bir işbirliğinin sonucu” olduğunu söylemişti.

 

1960 yılında “The Drifters” stüdyoda kayda girmeden önce Atlantic Records’un sahibi Ahmet Ertegün, grubun solisti Ben E.King’e şarkı sözlerinin arka planındaki hikayeyi anlatmıştı. Bundan çok etkilenen Ben E.King de performansına duygusal bir hava kattı. Şarkı  grubun ilk ve tek hit parçası olarak hem ABD’de hem de İngiltere’de bir numaraya yükselmeyi başaracaktı.

“Save The Last Dance For Me”, Dalida, Emmylou Harris ve Dolly Parton tarafından da yorumlandı.

2006 yılında Kanadalı şarkıcı Michael Bublé, şarkının “cha cha cha” ritmini çok daha fazla öne çıkaran yorumu ve bir latin müzik dans sınıfında çekilen videosu ile tekrar listelere girerek Bilboard Hot 100’de beşinci sıraya kadar tırmanmayı başardı.

 

2004 yılında Rolling Stone dergisi  şarkıyı “Tüm zamanların en iyi 500 Şarkısı “listesinde 184.sırada göstermişti.

Leonard Cohen konserlerinde bu şarkıyı yorumlamayı çok severdi. İkisi İstanbul’da olmak üzere 387 konserden oluşan son turnesi, 21 Aralık 2013’te Yeni Zelanda’da sona ermişti ve “Save The Last Dance For Me” sanatçının son sahne performansı olarak tarihe geçti.

Kariyeri boyunca onlarca aşk şarkısı ile gönülleri fetheden ünlü ozan, sadık dinliyecilerine bu “Son Dansla” veda etmiş oluyordu.

Kaynakça

  • Anderson E., The Sad Story Behind Save The Last Dance For Me, 02.04.202
  • Gaston B., ”Save The Last Dance For Me” is a secret ode to obsessive love, 01.07.2014
  • Morris C., Save The Last Dance For Me, a poignant story lies behind this 1960 hit, 31.01.2022
  • Michelson M., Save The Last Dance For Me: The Story Behind the Song
  • Songfacts, Save The Last Dance for Me
  • Wikipedia, Doc Pomus, Save The Last Dance for Me.

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.